Україна своїх підтримує: дайджест для мешканців прифронтових територій (випуск #77 від 09.07.2024)

Це випуск #77 щотижневого дайджесту для жителів прифронтових територій України від телеканалу FREEДOM. З нього ви дізнаєтесь:

  • ситуація на фронті;
  • найголовніше зі звернень президента України;
  • виплати ВПО — роз’яснення правозахисників;
  • заява на пільговий кредит на житло для ВПО на порталі “Дія” — як оформити;
  • триває евакуація жителів Донеччини;
  • безкоштовне вантажне перевезення для переселенців та сімей УБД — як скористатися програмою;
  • програмі “єРобота” — два роки;
  • чому важливо мати різні паролі до власних акаунтів;
  • техніки самодопомоги, доступні у застосунку “Повітряна тривога”.

Представляємо зведення основних подій минулого тижня станом на 867 день війни (09.07.2024).

Визволення України

На всіх напрямках фронту в Україні тривають бої, ситуація загострена. Російські війська атакують українські позиції вздовж майже всієї лінії зіткнення. Сили оборони ведуть жорсткі оборонні бої.

СХІД

У Донецькій області на Краматорському напрямку ситуація лишається напруженою. Російські окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ в районі Кліщіївки, Калинівки, Іванівського й Андріївки.

Cитуація навколо міста Часів Яр лишається важкою. Українські захисники тримають оборону в надзвичайно складних умовах. Російська армія продовжує штурм, обстрілюючи населений пункт з усіх можливих видів озброєння. Місто атакують термобаричними снарядами, керованими авіабомбами та важкими артилерійськими системами, розповіли військові.

Росіяни поставили завдання оточити Часів Яр, тому намагаються заходити з флангів, завдавати ударів по місту, знищувати укріпрайони українських військ, які ефективно обороняються.

Після запеклих боїв та наступу значно переважаючих сил противника українські підрозділи залишили майже повністю знищений район “Канал”. Він зруйнований за допомогою авіаційних бомб і заборонених в умовах міських боїв збройових систем, таких як важкі вогнемети (ТОС, “Солнцепьок” і ТОС-2 “Тосочка”).

Як поінформував спікер Оперативно-стратегічного угрупування військ “Хортиця” Назар Волошин, обстановка перебуває під контролем Сил оборони. За його словами, для того, щоб зберегти життя і здоров’я військових, було ухвалене рішення “відійти і залишити руїни”.

В районі Часового Яру. Графіка: deepstatemap.live

На Покровському напрямку Донецької області ситуація напружена. Тут відбувається найбільша кількість боєзіткнень. Ворог не полишає спроб витіснити українських захисників із займаних позицій у районі Нью-Йорка, Новоолександрівки, Воздвиженки, Калинового, Прогресу, Лозуватського, Новоселівки Першої та Яснобродівки. Українські оборонці вживають заходів для стабілізації обстановки та недопущення просування противника вглиб території.

Покровський напрямок. Графіка: deepstatemap.live

Російські окупанти активізувалися на Торецькому напрямку. Атаки тривають у районі населених пунктів Торецьк, Північне, Залізне та Нью-Йорк на Донеччині. Свої дії росіяни підтримують авіаударами. Одна з цілей ворога — прорватися до траси “Костянтинівка — Краматорськ”.

Наразі жодних територіальних успіхів ворог на цій ділянці фронту не має, ворожої російської армії в Торецьку немає. Бої точаться на підступах до околиць Торецька. Зокрема, російські війська шукають слабкі місця в українській обороні, проводять багато “м’ясних штурмів” і обстрілюють місто з різного озброєння.

Активізація на Торецькому напрямку не є випадковою, пояснив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов. Перша мета — це спроба флангового маневру. І друга — безпосередня загроза локаціям Збройних сил України: трасам, якими здійснюється підвезення БК, вивезення поранених та ротація особового складу Сил оборони України.

Посилення наступу росіян на Торецьк може бути пов’язано з наміром російського командування отримати вигідну точку для створення оперативних можливостей подальшого просування або на Часів Яр, або на Покровському напрямку, зазначають аналітики американського Інституту вивчення війни.

Торецький напрямок. Графіка: deepstatemap.live
Лінія фронту на Донеччині. Графіка: deepstatemap.live

На Харківському напрямку російські окупанти намагаються атакувати за підтримки авіації оборонні рубежі українських підрозділів поблизу Стариці, Липців, Глибокого та Вовчанська. Загарбники йдуть на штурми малими групами.

Харківський напрямок. Графіка deepstatemap.live

На Куп’янському напрямку противник штурмував українські позиції у районі Степової Новоселівки, Піщаного, Синьківки, Петропавлівки. Українські воїни стійко тримають оборону та вживають заходів для стабілізації обстановки.

Куп’янський напрямок. Графіка deepstatemap.live

На Лиманському напрямку росіяни намагаються нарощувати кількість атак. Найбільш активні штурми відбуваються в районі Тернів. Українські воїни також відбивають атаки ворога в районі Макіївки, Греківки, Невського.

На цьому напрямку війська РФ намагаються вийти безпосередньо на Лиман, вважає аналітик Дмитро Снєгирьов. Це основний транспортний хаб Збройних сил України. Але головне для росіян — політичне значення міста. Саме Лиман був деокупований під час успішного контрнаступу Збройних сил України.

Лиманський напрямок. Графіка deepstatemap.live

ПІВДЕНЬ

На Оріхівському напрямку в Запорізькій області ситуація за минулий тиждень суттєво не змінилася. Російські війська проводили наземні атаки поблизу Малої Токмачки та Новоданилівки. Позиційні бої також тривали поблизу Роботиного, Вербового, йдеться у звіті ISW. Окупанти продовжують тиснути артилерійськими обстрілами, завдають авіаційні удари, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, активно ведуть аеророзвідку.

В районі Роботиного. Графіка deepstatemap.live
Лінія фронту в Запорізькій області. Графіка deepstatemap.live

На Придніпровському напрямку українські захисники утримують плацдарми на лівобережжі Дніпра в Херсонській області та активно ведуть оборону. Російські війська щодня здійснюють по кілька штурмових атак. Проте спроби ворога захопити позиції українських військових в районі села Кринки зазнають невдачі.

Крім того, загарбники посилили атаки на острови Нестрига та Круглик, розповів речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук. За його словами, ворог зазнає величезних втрат. В цілому ситуація складна, але українські війська тримаються.

У районі Кринок. Графіка deepstatemap.live
Лінія фронту на Херсонщині. Графіка deepstatemap.live

Репортажі телеканалу FREEДОМ з прифронтових регіонів за тиждень:

Бойові втрати противника

Загальні бойові втрати противника з 24.02.2022 до 08.07.2024 орієнтовно становлять:

  • особовий склад — близько 552 190 осіб ліквідовано (+ 8 380 за тиждень);
  • танки — 8 171 (+72);
  • бойові броньовані машини — 15 685 (+135);
  • артилерійські системи — 14 966 (+367);
  • реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) — 1 115 (+4);
  • засоби ППО — 880 (+6);
  • літаки — 361 (+1);
  • гелікоптери — 326 (+0);
  • БпЛА — 11 893 (+273);
  • крилаті ракети — 2 353 (+20);
  • кораблі, катери — 28 (+0);
  • підводні човни — 1 (+0);
  • автомобільна техніка та автоцистерни — 20 150 (+437);
  • спеціальна техніка — 2 503 (+55).

Звернення президента України

Найголовніше зі звернень президента України Володимира Зеленського протягом тижня:

  • 3 липня — в Дніпрі тривають рятувальні роботи після російського ракетного удару. Понад 50 людей постраждали. Усім надається необхідна допомога. Відомо про 5 загиблих. Мої співчуття рідним та близьким. В Дніпрі пошкоджені будинки, лікарня, підприємство. Були також ракетні удари по інших наших регіонах, керовані авіабомби — по Харкову і по наших фронтових позиціях.
  • 4 липня — провів Ставку верховного головнокомандувача ЗСУ. Серед основного — дрони і РЕБ. Виробництво в Україні, фінансування, постачання і застосування. Вся конкретика, від найбільш затребуваних на фронті, зокрема FPV. Максимум уваги і нашим далекобійним дронам. Головком Олександр Сирський доповів щодо ситуації на основних напрямках. Найбільше боїв на Покровському напрямку, на нашій Донеччині, але кожен напрямок зараз зміцнюємо.
  • 7 липня — сьогодні в Одесі, у день Військово-морських сил Збройних сил України. Сьогодні в Одесі були нові міністри оборони й закордонних справ Нідерландів, а також новий міністр оборони Британії. Поінформував їх про ситуацію на полі бою, була доповідь від командувача ВМС Неїжпапи. Говорили сьогодні й про зміцнення ППО, це наш безумовний пріоритет. Мав честь особисто нагородити наших воїнів ВМС. Тих, хто проявив себе особливо.
  • 4 липня — відзначив державними нагородами українських поліцейських — найкращих, тих, хто захищає нашу державу і людей у боях на фронті. Подякував їм за службу, усім їхнім побратимам — за силу заради України і привітав із Днем Національної поліції України.
  • 1 липня — зустрівся з делегацією Конгресу — двопартійна делегація Палати представників. Подякував Америці, усім друзям України та міжнародного порядку, заснованого на правилах. Розповів про ситуацію на передовій та першочергові потреби Сил оборони. Обговорили головні напрями подальшої американської допомоги, зокрема додаткові системи ППО та ракети до них.  
  • 5 липня — дякую Німеччині за Patriot, який уже в Україні. І ще одна сильна новина: дякую Сполученим Штатам за ще один крок для зміцнення нашої ППО, наших Patriot. Працюємо далі, і будуть обовʼязково нові рішення.
  • 2 липня — візит премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана в Україну — вперше за багато років і за весь час війни. Багато говорили про шлях до миру, і саме до справедливого миру, тривалого, чесного. Запросив Угорщину та Віктора Орбана долучитись до відповідних зусиль. Є також хороші наші двосторонні результати
  • 3 липня — зустрівся з головою Генеральної асамблеї ООН Деннісом Френсісом. Подякував за підтримку першого Саміту миру та спільного комюніке. 

Виплати ВПО на дітей

Чи можна оформити допомогу ВПО тільки на дітей, якщо дорослі члени родини не відповідають критеріям, встановленим для продовження виплат. На це питання дає відповідь правозахисна організація “Юридичний порадник для ВПО”.

Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі:

  • 3 тис. грн. особам з інвалідністю та дітям;
  • 2 тис. грн для інших категорій переселенців.

Як пояснили правозахисники, порядком надання допомоги на проживання сформульовано вимоги для продовження виплат на ще один 6-місячний період.

Так, п.13-2 цього Порядку передбачено критерії, за дотримання сукупності яких сім’я може отримати продовження виплат:

  • відповідність “майновим” критеріям;
  • період переміщення (повторного переміщення) після 1 січня 2022 р.;
  • сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї протягом тримісячного періоду, за який враховуються доходи на момент продовження виплати допомоги, не перевищує 9 444 грн.;
  • відповідність вимогам, встановленим для сім’ї;

Тобто аби ті члени родини, які є отримувачами допомоги, могли продовжувати отримувати виплати, критеріям повинна відповідати вся сім’я, незалежно від того, належать окремі особи до числа ВПО, чи ні.

Діти розглядаються лише в складі сім’ї. Водночас виняток — діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, а також із важкими захворюваннями, яким не встановлено інвалідність, діти, які прибули без супроводу законного представника.

Крім того, за словами правозахисників, помилково вважати, якщо ви відповідаєте всім критеріям, окрім одного (наприклад, дохід), то можете отримувати допомогу.

Відповідати потрібно всім критеріям без винятку — якщо хоча б один не дотримано, на жаль, вся родина втрачає право на виплати, наголосили в організації.

Однак сім’я може отримувати виплати без урахування доходу батька, який з ними не проживає. Так, відповідно до абз.14 п.3 Порядку надання допомоги на проживання ВПО до складу родини уповноваженої особи не включається особа, яка разом не проживає із отримувачем та не пов’язана з ним спільним побутом, що підтверджено документально, або перебуває за кордоном/зникла безвісти/депортована за межі України.

Нагадаємо, з 1 березня 2024 року виплати ВПО продовжили для більшості нинішніх отримувачів — тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян. Докладніше про це — у випуску #55 дайджесту.

Заява на пільговий кредит на житло у “Дії”

Уряд вніс зміни до порядку пільгового іпотечного кредитування[N1]  внутрішньо переміщених осіб (ВПО) за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW). Про це йдеться у постанові Кабміну № 771 від 2 липня 2024 року. 

Відтепер заява про намір отримати кредит до фінансової установи подається в електронній формі на порталі “Дія”.

Заявник має пройти автентифікацію з використанням інтегрованої системи автентифікації, кваліфікованого електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити його особу.

У заяві про намір отримати кредит треба вказати наступні дані:

  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) заявника;
  • дату народження та стать заявника;
  • серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та членів його родини;
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі заявника та членів його сім’ї (за наявності);
  • регіон, в якому заявник бажає отримати кредит;
  • кількість членів сім’ї;
  • відомості про сімейний стан заявника;
  • підтвердження факту взяття заявника та членів його сім’ї на облік ВПО;
  • підтвердження факту наявності офіційних доходів заявника протягом 6 місяців, що передують даті подання заяви;
  • підтвердження факту відсутності у власності заявника та членів його сім’ї житлової нерухомості (крім житлової нерухомості, що розташована на територіях активних бойових дій та тимчасово окупованих територіях);
  • відмітку про відсутність фактів отримання заявником або членами його сім’ї у повнолітньому віці за рахунок бюджетних коштів державної підтримки/грошової компенсації/кредитів на пільгових умовах на будівництво (придбання) житла;
  • контактні дані заявника (адреса електронної пошти, номер телефону).

Нагадаємо, переселенці, житло яких було зруйноване на тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій, зможуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків через застосунок “Дія”. Дані з Реєстру стануть основою для репарацій, які Росія має заплатити власникам знищеного майна. Деталі — у випуску #76 дайджесту.

Евакуація жителів Донеччини

З Донеччини на Волинь у липні заплановані наступні евакуаційні рейси: 13, 21 і 29 липня. Про це йдеться на сайті Донецької ОВА.

Евакуація до безпечного регіону здійснюється безкоштовно. Для того, щоб виїхати, необхідно:

  • залишити заявку за номером телефону: +38(098) 890-33-18 або +38(066) 285-62-90;
  • дістатися до місця збору у вашому населеному пункті, звідки буде безкоштовний підвіз до евакуаційного поїзда у місті Покровськ.

Після виїзду громадяни зможуть безкоштовно розміститися у Волинській області.

Для евакуації тяжкохворих і людей з інвалідністю діють номери: 0 800 332 614, +38 (099) 710-48-72, +38 (099) 311-53-14, +38 (096) 108-60-48.

Про бажання виїхати також можна повідомити на цілодобову “гарячу лінію” Мінреінтеграції за номером: 15-48. Для повідомлень через месенджери WhatsApp/Telegram/Viber діє номер: +38 (096) 078-84-33.

Докладніше — в інфографіці.

Нагадаємо, правозахисна організація “Юридичний порадник для ВПО” надала список контактів на безоплатне поселення, що стануть в нагоді людям, яким довелося через бойові дії покинути небезпечні регіони. Про це — у випуску #73 дайджесту. Люди, які повторно евакуюються із небезпечних регіонів Харківщини, мають право на виплати ВПО (див. у випуску #71 дайджесту). Як підготуватися до евакуації — див. випуск #64 дайджесту.

Безкоштовне вантажне перевезення для переселенців та УБД

Українська транспортна компанія “Грузар” розпочинає реалізацію програми допомоги найуразливішим сім’ям внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та родинам учасників бойових дій (УБД), які постраждали від російської агресії. Упродовж двох місяців перевізник зобов’язується надати послуги безкоштовного переїзду, транспортування чи вантажників для потреб таких сімей, повідомили у пресслужбі підприємства.

“У 2024-2025 роках ми плануємо надати допомогу близько 3 000 сімей. Допомогу отримають родини, які заповнять онлайн-анкету на сайті та нададуть підтвердження статусу ВПО або УБД. Упродовж двох місяців ми зобов’язуємось надати послуги переїзду, транспортування чи вантажників для потреб цих сімей”, — розповіли у пресслужбі компанії.

Для подачі заявки треба заповнити онлайн-анкету за посиланням.

Водночас у компанії звернули увагу, що заповнення анкети не гарантує отримання допомоги. У разі великої кількості заявок компанія передовсім буде надавати допомогу найбільш нужденним сім’ям.

Більш детальну інформацію щодо програми допомоги можна дізнатися за номером підтримки компанії “Грузар” — +380 93-990-18-91 (пн-пт, 10:00-18:00).

Новини програми “єРобота”

Понад 18 тис. підприємців отримали гранти на старт або розвиток бізнесу за урядовим проєктом “єРобота”. За два роки дії проєкту держава інвестувала через гранти в підприємництво 8,5 млрд грн, повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України — міністерка економіки Юлія Свириденко.

“За державної підтримки було відкрито тисячі нових компаній, діючі отримали можливості для зростання, збільшення обсягів виробництва, виходу на нові ринки. Вони працюють, сплачують податки, створюють робочі місця — понад 55 тис. нових робочих місць в різних галузях створять отримувачі грантів”, — зазначила Свириденко.

Від початку запуску проєкту “єРобота” у липні 2022 року:

  • за програмою “Власна справа” — видано 16 490 мікрогрантів на 3,9 млрд грн;
  • на розвиток переробних підприємств — видано 672 гранти на 3,4 млрд грн;
  • на садівництво та розвиток тепличного господарства — видано 211 грантів на 925 млн грн;
  • ветеранам та членам їхніх родин — видано 634 гранти на 283 млн грн.

Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, які не мають досвіду ведення бізнесу. Заяви подаються через портал “Дія” разом із бізнес-планом.

Обов’язковою умовою отримання гранту є створення нових робочих місць — від 1-2 при наданні мікрогранту до кількох десятків при наданні грантів за іншими програмами. Грантові кошти повертаються державі у вигляді сплачених податків і зборів у процесі діяльності підприємства впродовж трьох років.

Інформацію щодо отримання гранту за програмою “Власна справа” можна знайти на офіційному сайті програми.

Проєкт “єРобота” був запроваджений у липні 2022 року для надання підтримки бізнесу та стимулювання створення нових робочих місць. Він включає кілька грантових програм. Зокрема це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів для ветеранів та другого з їхнього подружжя, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

Нагадаємо, Кабмін виділив додаткові 1 320,2 млн грн на гранти за програмами “єРобота”. Докладніше — у випуску #51 дайджесту.

Безпека платежів в інтернеті

Щоб убезпечити свої особисті дані та кошти на рахунках, важливо мати різні паролі до власних акаунтів, нагадують у Мін’юсті.

“Однакові паролі — це те саме, що мати один ключ до будинку, автомобіля, сейфа. Якщо зловмисники отримають доступ до нього, вони зможуть отримати доступ до всіх облікових записів, де він використовується”, — зазначили фахівці.

Слід дотримуватись наступних правил:

  • створюйте унікальний пароль для кожного інтернет-банкінгу, електронної пошти, соціальних мереж тощо;
  • створюйте паролі, які істотно відрізняються від попередніх, що використовувалися на цьому ж сервісі чи пристрої;
  • регулярно змінюйте паролі (кожні 3–6 місяців або тоді, коли система попросить вас це зробити). Для дуже важливих облікових записів їх рекомендується змінювати частіше;
  • уникайте типових комбінацій паролів, наприклад: Qwerty12, Password123456, Admin1234 тощо;
  • не використовуйте особисті дані та послідовне/зворотне написання символів або цифр для створення паролів;
  • створюйте складні паролі, що можуть містити не менше 12 символів, великі та малі літери, цифри та спеціальні знаки/символи.

Більше про платіжну безпеку в інтернеті та ознаки шахрайських сайтів — на ресурсі НБУ та Держспецзв’язку #КібербезпекаФінансів.

Нагадаємо, в Україні поширюються випадки, коли шахраї створюють фейкові акаунти у соцмережах та месенджерах, видаючи себе за гуманітарні організації або державні установи. Дії зловмисників можуть маскуватися під подачу заяви на урядову компенсацію за пошкоджене або знищене нерухоме майно. Як захистити себе — у випуску #76 дайджесту.

Техніки самодопомоги у застосунку “Повітряна тривога”

Тепер користувачі застосунку “Повітряна тривога” отримуватимуть не лише push-повідомлення про відбій повітряної тривоги, але й зможуть ознайомитися із порадами щодо психологічної допомоги від Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Техніки самодопомоги включають набір спеціальних порад і вправ, які допоможуть стабілізувати емоційний стан під час повітряної тривоги чи інших стресових ситуацій.

Посилання на такі поради надходитиме з питанням “Ти як?”. Натиснувши на повідомлення, користувачі потраплятимуть у підрозділ “Аптечка психологічної самодопомоги” з порадами для дорослих, дітей та ветеранів.

Там зібрані техніки допомоги собі й дітям, ігри та вправи для стабілізації емоційного стану, а також контакти спеціалістів.

Крім того, є методичка з порадами, як підтримати людей із досвідом війни.

Оновлення поступово ставатиме доступним для всіх користувачів застосунку на Android та iOS.

Про те, як допомогти людині, яка пережила стресову ситуацію, — див. у випуску #58 дайджесту.

Попередні випуски дайджесту

В попередніх випусках дайджесту “Україна своїх підтримує” зокрема йшлося про:

Тримаємося разом! Віримо у ЗСУ та перемогу України!

Прямий ефір