Україна своїх підтримує: дайджест для мешканців прифронтових територій (випуск #88 від 01.10.2024)

Це випуск #88 щотижневого дайджесту для жителів прифронтових територій України від телеканалу FREEДOM. З нього ви дізнаєтесь:

  • ситуація на фронті;
  • найголовніше зі звернень президента України;
  • термін дії платіжних карток “Ощадбанку” продовжили;
  • перерахунок житлових субсидій: кому необхідно звернутися;
  • грошова допомога звільненим з полону та родинам полонених — куди звертатися;
  • триває обов’язкова евакуація з Харківщини та Донеччини;
  • Кабмін удосконалив програму “єОселя” — зміни;
  • мобільні відділення “Ощадбанку”;
  • “аптеки на колесах” у прифронтових регіонах України;
  • у Запорізькій області встановили нові мобільні укриття;

Представляємо зведення основних подій минулого тижня станом на 951-й день війни (01.10.2024).

Визволення України

Ситуація на фронті залишається складною. Російська окупаційна армія, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує українські позиції. На всіх напрямках фронту в Україні тривають бої. Сили оборони ведуть жорсткі оборонні бої, продовжують завдавати військам РФ втрат в живій силі та техніці.

СХІД

У Донецькій області на Краматорському напрямку українські захисники продовжують відбивати атаки окупантів біля Часового Яру, Білої Гори, Калинівки та Курдюмівки.

Ворог щоденно завдає ударів по місту артилерією, FPV-дронами, ракетами та керованими авіабомбами. Щоб прорватись у Часів Яр, росіяни застосовують малі піхотні групи. Ситуація складна, але українські захисники тримають оборону, просування ворога немає. Підрозділи ЗСУ стоять на лінії фронту вздовж каналу Сіверський Донець — Донбас. 

В районі Часового Яру. Графіка: deepstatemap.live

Ситуація на Покровському напрямку Донецької області лишається напруженою. Щоденно тривають зіткнення з ворогом різної інтенсивності. Українські захисники відбивають штурми агресора у районі населених пунктів Воздвиженка, Миролюбівка, Новоторецьке, Миколаївка, Лисівка та Селидове.

Селидове противник намагається охопити із трьох сторін. Там наразі важка ситуація.

Ворог уперся за 8-10 км від Покровська і намагається вздовж лінії фронту розтягнути українську оборону, а також знайти з його погляду слабке місце, де росіяни могли б пройти досить глибоко і далі намагатися там закріпитися або рухатися вперед, сказав військовий аналітик Олексій Гетьман. За його словами, ворог намагається підійти щонайменше на 2-3-4 кілометри до Покровська. Це дасть росіянам додаткові вогневі можливості, тоді вони зможуть проводити ще й мінометний обстріл цього міста.

Покровський напрямок. Графіка: deepstatemap.live

На Торецькому напрямку російські загарбники намагалися витіснити українські підрозділи із займаних позицій неподалік від Щербинівки, Торецька та Неліпівки. Ворожа авіація скидала КАБи біля Катеринівки та Торецька.

Торецький напрямок. Графіка: deepstatemap.live

Курахівський напрямок наразі один із найгарячіших на фронті. Ситуація складна, однак Сили оборони України стримують натиск російських військ. Загарбники проводять штурмові дії поблизу Цукуриного, Олександрополя, Георгіївки, Богоявленки, Катеринівки та Костянтинівки.

За словами керівника військових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХI” Павла Лакійчука, противник витіснив наші підрозділи на рубіж річки Вовча і намагається там створити плацдарм, одночасно завдаючи ударів з півночі — це Желанне Перше у напрямку Желанного Другого — і з півдня, намагаючись прорватися до Курахівського водосховища. Це, вважає експерт, дуже важлива ділянка фронту, яка може визначити подальший перебіг битви за Покровськ.

Курахівський напрямок. Графіка: deepstatemap.live

На Времівському напрямку також фіксують загострення. Ворог штурмував позиції ЗСУ біля Вугледара, Богоявленки, Катеринівки та Єлизаветівки.

Складна ситуація біля міста Вугледар Донецької області. Для противника цей український виступ має дуже велике значення. Місто не в кільці, але практично з трьох боків противник підійшов упритул до нього, каже керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХI” Павло Лакійчук. Він пояснив, що місто — це клин, який врізався у ворожу оборону. Однак ЗСУ досі утримують шлях постачання на півночі, зі сторони Курахового.

Відомо, що російська армія перекинула до Вугледара до 5 тис. солдатів. За словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, також було помічено переміщення щонайменше 13 вантажівок, переважно з боєприпасами.

Времівський напрямок. Графіка: deepstatemap.live
Лінія фронту на Донеччині. Графіка: deepstatemap.live

На Харківському напрямку російські окупанти проводять атаки в районі Вовчанська. Вони зазнають величезних втрат у Харківській області. Їхнє співвідношення становить 1:12 на користь ЗСУ. Але тактична й оперативна ситуація на цьому напрямку все ще складна

У Вовчанську росіяни досі безуспішно намагаються прорватися на агрегатний завод, звідки їх внаслідок надзвичайно складної операції вибили підрозділи Головного управління української розвідки. Як зазначили в ГУР, на заводі армія РФ зазнала значних втрат. Ця операція має важливе значення для подальших дій Сил оборони України.

Російському угрупованню “Север” довелося зайнятися Курським напрямком замість Харківського. Це дозволило посунути частково противника і на півночі від Харкова, і на північному сході у Вовчанську. 

Харківський напрямок. Графіка deepstatemap.live

На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії біля Вишневого, Кучерівки, Кругляківки та Лозової. Нещодавно українські нацгвардійці спільно з десантниками відбили механізований штурм на цьому напрямку в Харківській області, для якого ворог задіяв 50 одиниць броньованої техніки. Проте росіяни накопичили ресурс як в особовому складі, так і в техніці, і він перевищує можливості, які зараз має Україна.

Російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Глушківки, йдеться у звіті Американського інституту вивчення війни (ISW).

Є загроза на цьому напрямку з погляду логістики. Ворог намагається прорватися до траси “Борова — Куп’янськ Вузловий — Куп’янськ”.  Росіяни задіюють для штурмів важку, автомобільну та колісну техніку і групи від 6 до 10 осіб.

Ситуація важка, тому що ворог захопив населений пункт Піщане і продовжує просуватися в бік лівого берега річки Оскіл, поінформував командир 1-го штурмового батальйону Третьої окремої штурмової бригади Володимир Фокін.

Куп’янський напрямок. Графіка deepstatemap.live

На Лиманському напрямку російські загарбники посилили атаки. Противник штурмував позиції Сил оборони біля Макіївки, Зарічного, Білогорівки та Невського.

Як зазначають аналітики ISW, російські війська змінили тактику і знову використовують бронетехніку для проведення штурмів. Речник української бригади, що діє на Лиманському напрямку, заявив, що російські сили накопичили бронетехніку і поповнили підрозділи погано підготовленим особовим складом, щоб відновити штурмові операції.

Лиманський напрямок. Графіка deepstatemap.live

ПІВДЕНЬ

На Оріхівському напрямку в Запорізькій області ворог проводив наступальні дії у районі Новоданилівки та Роботиного. Також противник завдав авіаційні удари по Запоріжжю та Малій Токмачці.

У районі Приютного Запорізької області російські окупанти готуються до штурмів. Вони накопичують там особовий склад, переміщують техніку, не припиняють проводити розвідку та обстріли, розповів речник Сил оборони півдня України Владислав Волошин. Штурмує противник зазвичай невеликими групами піхоти, сподіваючись поліпшити своє тактичне становище.

Росіяни зацікавлені в тому, щоб відсунути українські війська на півдні Запорізької області, вивівши таким чином свій південний транспортний коридор за зону ураження Силами оборони України. Тому постійно атакують у районі Гуляйполя, Роботиного, а також почали активно застосовувати керовані авіабомби, сказав екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Оріхівський напрямок. Графіка deepstatemap.live
Лінія фронту в Запорізькій області. Графіка deepstatemap.live

На Придніпровському напрямку ситуація без змін. Ворог робить спроби атакувати позиції українських оборонців, але отримує жорстку відсіч та відступає.

Лінія фронту на Херсонщині. Графіка deepstatemap.live

КУРСЬКА ОБЛАСТЬ РФ

У Курській області Росії триває операція Сил оборони України. Українська армія не тільки вже півтора місяця контролює понад сто населених пунктів Курської області, але й просувається вперед.

Тим часом авіація ворога продовжує рівняти з землею свої села та міста. Російські літаки завдають авіаударів КАБами по власній території.

Великий наступ російських військ у Курській області провалився. Путін заявляв про те, що до 1 жовтня російська армія повинна повністю повернути під свій контроль всю територію області. Однак російський контрнаступ затягнувся. Навіть попри те, що в регіон були перекинуті досить серйозні сили та сильні підрозділи, такі як морська піхота, повітряні війська, ФСБ не зуміла налагодити ефективне командування армією. Нині на цьому напрямку РФ задіяла вже близько 40 тис. особового складу.

ЗСУ знищують на Курщині найбільш підготовлені частини армії РФ. Йдеться про бригади морської піхоти — 810-ту та 155-ту. Вони перекинуті безпосередньо із зони бойових дій, що значно послабило можливості російських окупантів у проведенні наступального характеру операцій, вважає військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.  

Сумська область та Курська (РФ). Графіка deepstatemap.live

Репортажі телеканалу FREEДОМ з прифронтових регіонів за тиждень:

Бойові втрати противника

Загальні бойові втрати противника з 24.02.2022 до 30.09.2024 орієнтовно становлять:

  • особового складу — близько 653 060 осіб (+9 310 за тиждень);
  • танків — 8 874 (+90) од.;
  • бойових броньованих машин — 17 503 (+251) од.;
  • артилерійських систем — 18 822 (+408) од.;
  • РСЗВ — 1 204 (+7) од.;
  • засобів ППО — 963 (+7) од.;
  • літаків — 369 (+0) од.;
  • гелікоптерів — 328 од.;
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня — 16 224 (+525);
  • крилатих ракет — 2 610 (+15);
  • кораблів/катерів — 28 (+0) од.;
  • підводних човнів — 1 (+0) од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 25 548 (+446) од.;
  • спеціальної техніки — 3 313 (+168).

Звернення президента України

Найголовніше зі звернень президента України Володимира Зеленського протягом тижня:

  • 29 вересня — в Запоріжжі 14 поранених людей після російського удару. Розбір завалів триває увесь день. Вдалося врятувати двох людей з-під завалів. Авіабомби — по звичайній житловій забудові, по звичайних міських об’єктах. Сьогодні ж росіяни завдали ударів керованими бомбами також по Харківщині, Донеччині, Сумщині. Зокрема, у Глухові — пошкодження кількох житлових будинків. На Харківщині пошкоджено багатоквартирні будинки, енергетичну інфраструктуру, медичну. І це — щоденний російський терор. Близько сотні керованих авіабомб кожного дня використовує Росія проти України.
  • 26 вересня — під час зустрічі з президентом Байденом представив йому план перемоги. Обговорили деталі для посилення плану, скоординували наші позиції, погляди й підходи. Доручили нашим командам провести консультації щодо наступних кроків.
  • 27 вересня — поділився деталями плану перемоги з віцепрезиденткою Камалою Гарріс та Дональдом Трампом. Як ми і планували, сьогодні вирушаємо додому після всіх потрібних перемовин. І всі перемовини саме такі, як потрібні Україні. План перемоги представлений Америці, і ми кожен пункт пояснили. Тепер на рівні наших команд ми будемо працювати, щоб наповнити кожен крок, кожне наше рішення. Сильні позиції для України — це швидший мир. Усе ключове для України — на столі у партнерів, усе розглядається. Маємо й нові домовленості щодо реконструкції — G7+, понад 30 країн приєдналися та ЄС. Це аналог нашого формату щодо безпеки: була безпекова декларація “Великої сімки”, і на її основі ми зробили безпекові угоди — уже 26, — які посилюють нас, поки ми ще не в НАТО. І тепер будуть двосторонні документи з країнами щодо реконструкції, чітких кроків кожної країни.
  • 23 вересня — зустрівся з Олафом Шольцом. Говорили про те, як зробити справедливий мир ближчим. Взяв участь у пленарному засіданні Саміту майбутнього. Світ потребує мирного майбутнього та стабільного розвитку. Зараз ми готуємося до другого Саміту миру, просуваючись разом із нашими партнерами крок за кроком, згідно з формулою миру. Я запрошую всіх лідерів, нації й надалі підтримувати наші спільні зусилля заради справедливого й мирного майбутнього.
  • 24 вересня — разом із прем’єр-міністром Фуміо Кішідою на полях ГА ООН обговорили ситуацію в енергетиці. Дякую за новий пакет енергетичної допомоги, який готує Японія. Також відбулася вже третя двостороння зустріч із прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді за цей рік. Основна увага під час розмови — посиленню нашої взаємодії на міжнародних майданчиках, зокрема ООН та G20. Зустрівся також з президентом Парагваю Сантьяго Пеньєю, лідером Гватемали Бернардо Аревало, президентом Фінляндії Александром Стуббом. Розповів про безпекові виклики та результати першого Саміту миру. Провів переговори з двопартійною делегацією Конгресу Сполучених Штатів. Поінформував делегацію про поточну безпекову ситуацію та перспективи на наступний рік, про те, до чого готується Росія.
  • 25 вересня — під час зустрічі з прем’єр-міністром Словенії Робертом Голобом у Нью-Йорку обговорили реалізацію формули миру. Зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, щоб обговорити подальший розвиток нашого стратегічного партнерства. Під час перемовин з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо обговорили реалізацію формули миру, військову підтримку України, ситуацію на полі бою й потреби наших захисників. З лідером В’єтнаму То Ламом говорили про розвиток двосторонніх відносин і збільшення товарообігу між нашими державами, зокрема в аграрній промисловості. Під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом обговорили необхідність посилення української ППО, продовження роботи заради того, щоб наша держава отримала запрошення в НАТО якомога скоріше.
  • 25 вересня — провів зустріч із президентом США Джозефом Байденом на полях Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Ознайомив із ситуацією в Україні, зокрема на фронті. Сфокусувався на питанні плану перемоги. Безпекова ситуація, зміцнення України, реалізація двосторонньої безпекової угоди та підготовка до другого Саміту миру. Обговорили ці питання під час зустрічі з премʼєр-міністром Великої Британії Кіром Стармером
  • 23 вересня — зустрівся з губернатором штату Пенсильванія Джошем Шапіро, сенатором від цього штату Бобом Кейсі та конгресменом Меттом Картрайтом. Вдячний за всю підтримку. Домовилися працювати ще активніше, щоб наша спільна сила — України та Америки — збільшувалася. Є домовленості про розширення співпраці між Пенсильванією та нашим Запоріжжям. Завод, що виробляє артилерійські снаряди. 155-й калібр. Для наших воїнів, які захищають не лише нашу державу, не лише Україну.
  • 25 вересня — під час переговорів з лідером Франції Еммануелем Макроном детально розповів про ситуацію на полі бою та потреби наших воїнів. Ми обговорили подальше посилення української системи ППО та навчання військових. Франція підготує та оснастить українську бригаду. Зустрівся з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Обговорили, як швидше реалізувати рішення про використання доходів від заморожених російських активів, військові потреби та кроки для зміцнення стійкості й обороноздатності України. З генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем обговорили реалізацію формули миру та свободу судноплавства в Чорному морі. 
  • 24 вересня — у Нью-Йорку зустрівся з керівниками провідних американських енергетичних, фінансових і страхових компаній, адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку Самантою Пауер та заступником держсекретаря США з управління та ресурсів Річардом Вермою. Основна увага — підготовці української енергосистеми до зими. Виступив на засіданні високого рівня Ради безпеки ООН. Я наголосив, що існує лише один Статут ООН, який застосовується до кожної частини світу. Він не змінюється для регіонів чи блоків. Не існує окремих правил для будь-якої країни.
  • 26 вересня — вдячний президенту США Джозефу Байдену, Конгресу США та його обом партіям, республіканцям і демократам, а також усьому американському народу за сьогоднішнє оголошення про надання Україні значної оборонної допомоги на загальну суму 7,9 млрд дол. та запровадження санкцій проти Росії.

Термін дії платіжних карток “Ощадбанку”

Для зручності внутрішньо переміщених осіб та інших клієнтів “Ощадбанк” продовжив термін дії всіх платіжних карток до 31 грудня 2024 року. Про це повідомили на сайті державної фінансової установи.

Продовження відбувається автоматично для карток, термін дії яких закінчився, починаючи з лютого 2022 року.

Після закінчення терміну дії такі картки продовжать повноцінно працювати: ними можна розраховуватись у торговельно-сервісній мережі, знімати готівку в банкоматах тощо.

Якщо ж нову картку вже перевипущено, то необхідно звернутися до відділення “Ощадбанку” для її отримання.

Нагадаємо, пенсіонери з-поміж внутрішньо переміщених осіб (ВПО) повинні кожні пів року проходити ідентифікацію в “Ощадбанку”, щоб підтвердити свою особу. Як це зробити — див. у випуску #80 дайджесту.

Перерахунок житлових субсидій

З 1 жовтня Пенсійний фонд України (ПФУ) проведе перерахунки житлових субсидій на опалювальний сезон 2024-2025 років. Для більшості громадян такий перерахунок відбудеться в автоматичному режимі. Також автоматично перерахують субсидію домогосподарствам, чия субсидійна виплата в літній період становила 0 грн, інформує ПФУ.

Людям, які в літній період користувались не субсидією, а пільгою на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП), житлову субсидію буде нараховано в автоматичному режимі — без потреби додаткових звернень.

У відомстві нагадали, що субсидія на оплату ЖКП призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону (квітень місяць) і розраховується:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня до 30 вересня;
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня до 30 квітня.

Звертатись за призначенням субсидії необхідно:

  • громадянам, які не були одержувачами цієї допомоги від держави і лише планують її отримати (необхідно звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України);
  • тим людям, які отримували житлову субсидію і в них відбулись зміни у складі зареєстрованих осіб домогосподарства;
  • громадяни, у яких призначення субсидії на неопалювальний період не відбулося через наявність заборгованості, яку вдалось погасити/оформити договір реструктуризації;
  • люди, які оскаржують питання заборгованості зі сплати ЖКП у судовому порядку.

Документи для призначення житлової субсидії — заява та декларація (за встановленими формами).

Залежно від обставин можуть надаватись інші документи (за наявності). Наприклад:

  • договір найму (оренди) житла — у разі проживання заявника у житлі, що орендується;
  • копія договору про реструктуризацію заборгованості — за умови наявності заборгованості та укладання відповідного договору.

За потреби громадяни можуть надавати інші документи, які мають значення для розгляду питання по суті. Наприклад: документ, що підтверджує факт непроживання особи за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання, рішення суду про встановлення місця проживання, довідка внутрішньо переміщеної особи, письмове пояснення щодо наявності доходів, інформація про які відсутня в органах Державної податкової служби України.

Куди та як подати документи?

Подати документи на призначення житлової субсидії до територіального органу Пенсійного фонду України можна кількома способами, обравши зручніший:

  • особисто, звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • поштою на адресу територіального органу ПФУ;
  • онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок “Пенсійний фонд”.

Крім того, документи на призначення субсидії можна подавати через уповноважених посадових осіб територіальних громад, центри надання адміністративних послуг та через портал “Дія”.

Терміни подання документів

У разі подання документів у період з 1 жовтня до 30 листопада (включно) субсидія призначається з початку опалювального періоду, за зверненнями починаючи з 1 грудня — з місяця, в якому відбулось звернення.

У ПФУ також звернули увагу на те, що заява (та декларація) про призначення житлової субсидії на тверде та рідке пічне побутове паливо подається до кінця календарного року

Для визначення права на призначення житлової субсидії на опалювальний сезон 2024-2025 років враховуються доходи домогосподарства за I та II квартали 2024 року. Для пенсіонерів, які не мали інших доходів, окрім пенсії, враховується сума пенсії за серпень 2024 року.

Нагадаємо, було збільшено розмір субсидії та пільги в неопалювальний сезон окремим категоріям населення. Про це — у випуску #75 дайджесту.

Грошова допомога звільненим з полону

При Мінреінтеграції продовжує працювати Комісія з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, повідомили на сайті відомства.

Комісія встановлює факт перебування в полоні військових і цивільних, зокрема вже звільнених з полону осіб. До складу комісії входять представники державних органів і профільних громадських організацій.

Після встановлення факту позбавлення особи особистої свободи Мінреінтеграції виплачує одноразову державну грошову допомогу в розмірі 100 тис. грн особам, звільненим з полону.

Також Міністерство здійснює виплати щорічної державної допомоги у розмірі 100 тис. грн за кожен рік перебування в полоні колишнім полоненим або членам родин тих, хто досі перебуває в полоні.

Для отримання зазначених державних грошових допомог потрібно звернутися до Мінреінтеграції. З алгоритмом дій і переліком необхідних документів можна ознайомитися за посиланням.

Зразок заяви про встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України — тут, заяви про отримання державної грошової допомоги — за цим посиланням.

У разі виникнення питань щодо отримання держдопомог звільненим з полону і членам сімей полонених можна звертатися до Мінреінтеграції за номерами: (044) 355-14-56 та +38(097) 901-55-71.

Нагадаємо, інформацію щодо потрапляння людини в полон до ворога необхідно повідомляти виключно до уповноважених державних органів. Докладніше про це — у випуску #78 дайджесту.

Евакуація з Харківщини та Донеччини

Через безпекову ситуацію з деяких населених пунктів Харківщини та Донеччини оголошено примусову евакуацію дітей з їхніми родинами, інформує Мінреінтеграції.

Харківщина

Схвалено обов’язкову евакуацію у примусовий спосіб 269 дітей з їхніми родинами із 29 населених пунктів Куп’янського району Харківської області. Для здійснення евакуації буде розгорнуто збірний і приймальний пункти евакуації.

Охочі евакуюватися із прифронтових територій можуть телефонувати за номером “гарячої лінії” Харківської ОВА: 0 800 339 291.

Донеччина

Йдеться про три населені пункти Волноваського району Донецької області. Для отримання консультації необхідно зателефонувати на “гарячу лінію” Донецької ОВА з питань проведення евакуації та гуманітарної допомоги за номером: 0 800 408 911.

У більш безпечних регіонах евакуйовані з Харківщини та Донеччини діти разом із супроводжуючими особами будуть забезпечені:

  • безоплатним прихистком;
  • гуманітарною допомогою;
  • психологічною підтримкою.

Евакуація здійснюється безкоштовно. Про бажання виїхати також можна повідомити на цілодобову “гарячу лінію” Мінреінтеграції за номером 1548. Для повідомлень через месенджери WhatsApp/Telegram/Viber діє номер: +38(096) 078-84-33.

Нагадаємо, після прибуття евакуйовані громадяни отримують фінансову допомогу в розмірі 10 800 грн на кожну особу від ЮНІСЕФ та УВКБ ООН. Також переселенцям надають гуманітарну, правову, психологічну допомогу та безкоштовне житло. Докладніше — у випуску #83 дайджесту.

Зміни до програми “єОселя”

Постановою Кабінету міністрів № 939 передбачено низку змін до програми “єОселя”, деякі з них набрали чинності 19 вересня 2024 року, інформує Міністерство реінтеграції.

Зокрема, власники зруйнованого житла зможуть використати сертифікат “єВідновлення” (у разі його отримання), щоб повністю або частково покрити перший внесок за іпотекою у межах програми “єОселя”.

За цією програмою придбати житло також зможуть українці, які раніше вже брали участь у державних житлових програмах. Йдеться про громадян, будинки яких були зруйновані або залишилися на тимчасово окупованій території.

Докладніше з нещодавніми змінами до програми “єОселя” можна ознайомитися в інфографіці.

Нагадаємо, від початку 2024 року за програмою доступних кредитів “єОселя” українцям видано 6 040 кредитів на 10,2 млрд грн. Третину кредитів українці взяли на придбання житла на вторинному ринку — 4 357 житлових об’єктів, 1 309 — на первинному ринку, на придбання житла у забудовника, також українці придбали 374 житлових об’єкти на етапі будівництва. Про це — у випуску #86 дайджесту.

Мобільні відділення “Ощадбанку”

На Сумщині запрацював шостий пересувний мобільний підрозділ “Ощадбанку”, інформують на сайті фінустанови.

Цей підрозділ надаватиме послуги на території:

  • Лебединської;
  • Недригайлівської;
  • Вільшанської;
  • Коровинської;
  • Кириківської та інших громад.

У цих населених пунктах відсутні установи інших банків. Час роботи та логістичні маршрути визначатимуться спільно з органами місцевої влади та обласною військовою адміністрацією. Вони можуть коригуватись відповідно до безпекової ситуації в регіоні.

“Ощадбанк” на колесах” має все необхідне для надання банківських послуг як у звичайному відділенні. В ньому можна:

  • відкривати поточні рахунки;
  • оформлювати депозити;
  • перевипускати платіжні картки;
  • здійснювати грошові перекази;
  • отримувати соціальні виплати та інші фінансові послуги.

Пріоритетне завдання “Ощадбанку” полягає не лише в забезпеченні обслуговування клієнтів, але й у гарантуванні безпеки відвідувачів і співробітників. Тому автомобіль має сталеве панцерування пасажирського відсіку та броньовану капсулу касового відсіку з куленепробивним склом. Авто повністю відповідає всім державним стандартам захисту спеціалізованих автомобілів. Воно оснащене супутниковим зв’язком, сигналізацією і тривожними кнопками. В ньому є автономне електропостачання, системи відеоспостереження, пожежогасіння, кондиціонування та вентиляції.

“Проєкт мобільних підрозділів для “Ощадбанку” — дуже важлива соціальна ініціатива, що передбачає зокрема покращення фізичної доступності відділень та збільшення кількості установ банку на прифронтових територіях. Зі зрозумілих причин нам часом доводиться закривати відділення там, де цього потребує ситуація, пов’язана з перебігом бойових дій. Проте ми робимо все можливе, щоб не залишати наших клієнтів напризволяще. В цьому допомагають наші “відділення на колесах”, — прокоментував голова правління “Ощадбанку” Сергій Наумов.

Мобільні підрозділи “Ощадбанку” працюють в шести областях України:

  • Донецькій;
  • Запорізькій;
  • Сумській;
  • Харківській;
  • Херсонській;
  • Чернігівській.

Нагадаємо, для жителів Донецької області відкрили два мобільні відділення “Ощадбанку” — у місті Святогірськ та селищі Багатир Волноваського району — див. випуск #48 дайджесту. Ознайомитись з актуальним переліком відділень “Ощадбанку”, які працюють, можна за посиланням на сайті державного банку.

Мобільні аптеки

Мобільні аптеки вже працюють у 10 регіонах України. Наразі проєкт мобільних аптечних пунктів запущено у Харківській, Херсонській, Миколаївській, Черкаській, Чернігівській, Київській, Тернопільській, Рівненській, Одеській і Житомирській областях. Про це повідомляє Telegram-канал “Уряд online“.

У мобільних аптеках можна отримати:

  • безрецептурні препарати;
  • ліки за рецептом (паперовим або електронним);
  • медикаменти за програмою “Доступні ліки”, які частково або повністю оплачуються державою.

Дізнатися про розклад прибуття мобільної аптеки можна у сімейного лікаря або через місцеву владу. Маршрути визначаються за потребами громад.

Нагадаємо, у серпні 2023 року уряд ухвалив постанову, якою дозволив ліцензіатам із роздрібної торгівлі лікарськими засобами утворювати мобільні аптечні пункти.

Такі аптеки можуть функціонувати у сільській місцевості, де відсутні аптечні пункти. А на період воєнного стану — також на прифронтових територіях.

Нагадаємо, на Херсонщині запрацював другий мобільний аптечний пункт, який курсуватиме у 35 населених пунктах Великоолександрівської, Високопільської, Кочубеївської, Борозенської, Калинівської, Милівської та Нововоронцовської громад. Деталі — у випуску #87 дайджесту.

Мобільні укриття у Запорізькій області

У Запорізькій області встановили ще чотири мобільні укриття. Їх розмістили біля соціальних хабів Українського Червоного Хреста у Біленьківській, Тернуватській і Новоолександрівській громадах, інформує Мінреінтеграції.

Такі укриття призначені для захисту місцевих жителів від вибухових хвиль та уламкових поранень у разі обстрілів. В одному укритті одночасно можуть перебувати від 10 до 15 людей.

Реалізація ініціативи відбулась у межах проєкту “Посилення гуманітарного реагування у малозабезпечених, віддалених та сільських районах найбільш постраждалих регіонів України”.

Нагадаємо, укриття біля відділень АТ “ПриватБанк” змонтували у чотирьох містах Донецької області — Слов’янську, Дружківці, Мирнограді та Покровську. Деталі — у випуску #65 дайджесту.

Попередні випуски дайджесту

Тримаємося разом! Віримо у ЗСУ та перемогу України!

Прямий ефір