Україна своїх підтримує: дайджест для мешканців прифронтових територій (випуск #87 від 24.09.2024)

Це випуск #87 щотижневого дайджесту для жителів прифронтових територій України від телеканалу FREEДOM. З нього ви дізнаєтесь:

  • ситуація на фронті;
  • найголовніше зі звернень президента України;
  • допомога від УВКБ ООН для постраждалих від війни — види виплат;
  • вихід на пенсію пізніше 60 років — як зміниться розмір пенсії;
  • постраждалі від війни домогосподарства у восьми областях можуть отримати гранти;
  • на Сумщині почалися виплати від ЮНІСЕФ;
  • другий мобільний аптечний пункт запрацював на Херсонщині;
  • нові простори для ВПО з Донеччини відкрили у Дніпрі;
  • куди можна звернутися, щоб отримати кваліфіковану психологічну підтримку;
  • як звернутися до служби 112 людям із порушенням слуху та мовлення.

Представляємо зведення основних подій минулого тижня станом на 944 день війни (24.09.2024).

Визволення України

Ситуація на фронті залишається складною. Російська окупаційна армія, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує українські позиції. На всіх напрямках фронту в Україні тривають бої. Сили оборони ведуть жорсткі оборонні бої, продовжують завдавати військам РФ втрат у живій силі та техніці.

СХІД

У Донецькій області на Краматорському напрямку українські захисники продовжують відбивати атаки окупантів біля Часового Яру, Калинівки та Кліщіївки.

Російські окупанти надалі не припиняють штурми Часового Яру, намагаються перетинати канал Сіверський Донець — Донбас і вступати в стрілецькі бої. Однак всі ці штурмові групи знищуються.

Ворог щоденно завдає ударів по місту артилерією, FPV-дронами, ракетами та керованими авіабомбами.

В районі Часового Яру. Графіка: deepstatemap.live

Ситуація на Покровському напрямку Донецької області лишається напруженою. Щоденно тривають зіткнення з ворогом різної інтенсивності. Українські захисники відбивають штурми агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Новоторецьк, Красний Яр, Новогродівка, Селидове, Маринівка та Михайлівка. Найбільша концентрація ворожих атак — поблизу Селидового.

Російські окупанти постійно обстрілюють Покровськ, але суттєвих просувань на цьому напрямку вони не мають. Російські окупанти усвідомили, що захопити місто в лоб не вийде, і намагаються обійти його з півдня, припускає екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж. Він пояснив, що “тактика з півдня” передбачає удари противника по Курахівському і Вугледарському напрямках, а також спробу захоплення Селидового.

Експерт групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко вважає, що російська армія може розпочати нову хвилю інтенсивного наступу на Покровськ в Донецькій області. Це залежатиме від її дій на флангах, на півдні напрямку. За його словами, поки Селидове перебуватиме під контролем України, розпочинати новий наступ на Покровськ — великий ризик для росіян.

Покровський напрямок. Графіка: deepstatemap.live

На Торецькому напрямку російські загарбники проводять атаки неподалік від Неліпівки, Торецька та Щербинівки.

Нещодавно російські війська здійснили підтверджене просування в центральній частині Торецька та на південний захід від міста, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Торецький напрямок. Графіка: deepstatemap.live

Курахівський напрямок наразі один із найгарячіших на фронті. Російські загарбники посилили атаки. Найактивніше намагаються просунутися вперед біля Георгіївки. Крім цього, ворог атакує у бік Цукуриного, Гірника, Костянтинівки, Катеринівки та Желанного Другого.

Останній тиждень для бійців Сил оборони в районі населених пунктів Гостре та Георгіївка, Максимільянівка був насичений складними боями. Росіяни завдяки великій кількості техніки та піхоти намагаються розвинути успіх з Красногорівки в напрямку Гострого. Окупанти пробують закріпитися, однак потрапляють під удар українських дронів та артилерії.

Курахівський напрямок. Графіка: deepstatemap.live
Лінія фронту на Донеччині. Графіка: deepstatemap.live

На Харківському напрямку російські окупанти проводять атаки в районі Вовчанська. Ситуація залишається під контролем українських військ.

Сили оборони України використали ситуацію з перекиданням російських резервів для захисту Курської області РФ та змогли повернути під свій контроль Вовчанський агрегатний завод у Харківській області.

Харківський напрямок. Графіка deepstatemap.live

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбивають штурмові дії росіян неподалік від Синьківки, Степової Новоселівки, Кругляківки, Котлярівки, Стельмахівки та Лозової.

Аналітики Deep State зазначають, що росіяни рухають у бік дороги Борова — Куп’янськ Вузловий — Куп’янськ, яка є основним логістичним шляхом в тому районі. Сили Оборони докладають зусиль, щоб зупинити просування противника, зокрема, постійно триває робота з допомогою дронів.

Куп’янський напрямок. Графіка deepstatemap.live

На Лиманському напрямку російські загарбники посилили атаки. Ворог намагався вклинитися в оборону ЗСУ поблизу Дружелюбівки, Чернещини, Греківки, Невського, Торського, Тернів, Макіївки, Новосадового та Білогорівки.

Лиманський напрямок. Графіка deepstatemap.live

ПІВДЕНЬ

На Оріхівському напрямку в Запорізькій області суттєвих змін не відбулося. Росіяни штурмували позиції Сил оборони в районі Роботиного, Новоандріївки та Новоданилівки. Окупанти отримали жорстку відсіч, зазнали втрат і відійшли.

Оріхівський напрямок. Графіка deepstatemap.live
Лінія фронту у Запорізькій області. Графіка deepstatemap.live

На Придніпровському напрямку ситуація без змін. Ворог робить спроби атакувати позиції українських оборонців, але отримує жорстку відсіч та відступає. Російські окупанти намагаються вести бойові дії на дніпровських островах. Це острови, яких дуже багато, й управління якими дозволило б росіянам повністю контролювати, відповідно, лівий берег та більше вогнем тиснути на Правобережжя, яке й так перебуває постійно під ворожим ударом.

Лінія фронту на Херсонщині. Графіка deepstatemap.live

КУРСЬКА ОБЛАСТЬ РФ

У Курській області Росії триває операція Сил оборони України. Авіація ворога продовжує рівняти з землею свої села та міста. Російські літаки завдають авіаударів КАБами по власній території.

Російська армія припустилася низки тактичних і стратегічних помилок, які призвели до того, що наступальні дії на цьому напрямку пригальмувалися. Мета звільнити Курську область до дня народження Путіна, 7 жовтня, не може бути реалізована, вважає оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко. За його словами, армія РФ рано почала операцію в Курській області, не стабілізувавши лінію зіткнень і не створивши необхідних резервів.

Силам оборони вдається утримувати ініціативу, нав’язувати характер боїв. Днями українські військові вдарили по тилах та флангах супротивника, унаслідок чого 106-та повітряно-десантна дивізія РФ змушена була перейти в оборону.

Сумська область та Курська (РФ). Графіка deepstatemap.live

Репортажі телеканалу FREEДОМ з прифронтових регіонів за тиждень:

Бойові втрати противника

Загальні бойові втрати противника з 24.02.2022 до 23.09.2024 орієнтовно становлять:

  • особового складу — близько 643 750 осіб (+8 890 за тиждень);
  • танків — 8 784 (+101) од.;
  • бойових броньованих машин —17 252 (+181) од.;
  • артилерійських систем — 18 414 (+291) од.;
  • РСЗВ — 1 197 (+10) од.;
  • засобів ППО — 949 (+2) од.;
  • літаків — 369 (+0) од.;
  • гелікоптерів — 328 од.;
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня — 15 699 (+436);
  • крилатих ракет — 2 595 (+3);
  • кораблів/катерів — 28 (+0) од.;
  • підводних човнів — 1 (+0) од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 25 102 (+390) од.;
  • спеціальної техніки — 3 145 (+55).

Звернення президента України

Найголовніше зі звернень президента України Володимира Зеленського протягом тижня:

  • 19 вересня — у Сумах тривають рятувальні роботи після удару російської бомби. Влучання по пансіонату для літніх людей. У будівлі були майже 300 людей — понад 200 пацієнтів та 60 осіб персоналу. Триває евакуація людей і перевіряється, чи є люди під завалами. Відомо про поранених, щонайменше одна людина загинула. Мої співчуття. За одну лише добу — на цей час — російські війська застосували вже майже 90 керованих авіабомб. По наших містах, по українських позиціях. Обов’язково відповімо російській армії на цей терор. 
  • 16 вересня — провів засідання Ставки верховного головнокомандувача ЗСУ. Детально — по захисту енергетичних об’єктів. Фізичний захист, відповідні будівництва, ППО та РЕБ. Доповідав прем’єр-міністр, енергетичні компанії. Була також змістовна доповідь розвідки щодо ситуації в армії окупанта та на його території, у його народі. Незмінно працюємо, щоб Україна мала достатньо сил і засобів для виробництва й постачання дронів.
  • 20 вересня — візит до Києва президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Є новий пакет для нашої енергетики від Євросоюзу — 160 млн євро. Також є домовленість щодо збільшення імпорту електрики в Україну — те, що обов’язково підтримає нашу державу, людей у складних ситуаціях. Обговорили з Урсулою кроки, які допоможуть зберегти щонайменше чверть генерації. Звичайно, говорили й про нашу політичну взаємодію із ЄС — ми маємо прискорити процес перемовин щодо членства та підготовку відповідних частин майбутньої угоди. Є важливе рішення про європейську підтримку для української програми шкільного харчування.
  • 18 вересня — вже повністю підготовлений наш план перемоги — усі пункти, усі ключові акценти, визначені необхідні додатки з деталями до плану. Все опрацьовано. Найголовніше тепер — рішучість реалізувати.
  • 22 вересня — розпочинаємо візит у Сполучені Штати. Зараз летимо в Пенсильванію. Особливий візит. Потім Нью-Йорк, Вашингтон. Саме цієї осені вирішується, що буде далі у цій війні. Україна представить у США план перемоги, і першим його побачить повністю президент Америки. Звичайно, представлю документ всім лідерам країн-партнерів, які так само, як президент Байден, є лідерами світу й можуть стати лідерами миру, допомагаючи нам із планом перемоги. Представимо також його в Конгресі — обом партіям, — і обом кандидатам у президенти США.
  • 21 вересня — є чергове ураження арсеналу в Росії, і це був значний арсенал для окупанта. Всі наші воїни Сил оборони та безпеки України, які були залучені, — дякую вам.
  • 17 вересня — сьогодні в Україні День рятівника. День усіх наших людей, які працюють виключно для того, щоб рятувати життя інших. Я подякував сьогодні всьому колективу ДСНС України, кожному й кожній, хто допомагає. Відзначив також державними нагородами.

Допомога від УВКБ ООН для постраждалих від війни

УВКБ ООН в Україні впроваджує програму надання грошової допомоги для внутрішньо переміщених осіб та інших категорій постраждалих від війни людей, інформує Мінреінтеграції.

Види грошової допомоги для постраждалих від війни:

  • екстрена грошова допомога — може допомогти родинам, які були змушені покинути свої домівки або будинки яких постраждали від обстрілів;
  • грошова допомога на ремонт — програма призначена для людей, житло яких було зруйноване внаслідок російських обстрілів; передбачає фінансову підтримку, що дає змогу людям відремонтувати свої пошкоджені будинки та повернутися до місць постійного проживання;
  • багатоцільова грошова допомога — забезпечує гнучкість у задоволенні потреб, оскільки вона дозволяє самостійно вирішувати, що є пріоритетним у їхній ситуації — від продуктів харчування та одягу до орендної плати й витрат на медичне обслуговування.

Для отримання додаткової інформації про те, як зареєструватися на будь-яку із цих програм, перейдіть за посиланням на офіційний сайт УВКБ ООН.

Нагадаємо, Всесвітня продовольча програма ООН продовжила до кінця року виплати пенсіонерам із низькими пенсіями, які проживають у зоні бойових дій. Про це — у випуску #75 дайджесту.

Вихід на пенсію пізніше 60 років — виплати

У законі про пенсійне страхування є норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію. Йдеться про призначення пенсії “з відстрочкою”, інформує Пенсійний фонд України.

Тим, хто набув право на страхову пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, основний розмір пенсії збільшується: 

  • у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців — на 0,5% за кожен повний місяць страхового стажу, наступний за місяцем досягнення пенсійного віку;
  • у разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців — на 0,75% за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку.

Підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Тобто якщо людина відтермінує свій вихід на пенсію на один рік, то отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5% х 12), за два роки більш пізнього виходу на пенсію — 12% (0,5% х 24) тощо.

Щодо відстрочки на шість років (72 місяці) — це збільшення основного розміру пенсії на 54% (72 х 0,75%).

Пенсія за віком “з відстрочкою” призначається за зверненням пенсіонера, як правило, з першого числа місяця, в якому подано звернення. 

Нагадаємо, з 1 квітня 2024 року пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або менше ніж 24 місяців, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії минуло два роки, проведено автоматичний перерахунок пенсії. Деталі — у випуску #72 дайджесту.

Грантова підтримка домогосподарств у 8 регіонах

Постраждалі від війни домогосподарства у восьми областях можуть отримати гранти від міжнародного донора, інформує Мінреінтеграції.

Мета ініціативи — підтримка вразливих домогосподарств, що постраждали внаслідок збройного конфлікту. Зокрема внутрішньо переміщених домогосподарств чи тих, які повернулися додому після переміщення.

Відповідна програма реалізується Представництвом Естонської ради у справах біженців в Україні та фінансується Генеральним директоратом цивільного захисту та гуманітарної допомоги в Європі (DG ECHO), Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (BHA/USAID) і Міністерством закордонних справ Естонії.

Фінансова допомога спрямована на запуск або відновлення господарської діяльності у таких галузях: тваринництво, рослинництво, бджолярство, городництво, приготування продуктів харчування, надання послуг, пошив або ремонт одягу, ремесла тощо.

Подати заявку на участь у програмі можуть домогосподарства у громадах:

  • Дніпропетровської області: Синельниківський район, Покровська та Васильківська громади;
  • Донецької області: Покровський район, Добропільська громада;
  • Запорізької області: Запорізький район, Вільнянська та Біленьківська громади;
  • Кіровоградської області;
  • Миколаївської області: Миколаївський район, Шевченківська й Ольшанська громади;
  • Полтавської області: Кременчуцький район, Кременчуцька громада та Миргородський район, Миргородська громада;
  • Харківської області: Чугуївський район, Зміївська та Новопокровська громади, а також Ізюмський район, Барвінківська і Слобожанська громади;
  • Черкаської області.

Відібрані домогосподарства зможуть отримати грант від 26 000 до 36 000 гривень для придбання товарів і послуг, які повинні бути спрямовані на масштабування виробництва та/або отримання прибутку.

Дізнатися докладніше про умови програми та заповнити заявку на участь можна за посиланням на сайт Естонської ради у справах біженців.

Виплати ЮНІСЕФ для жителів Сумщини

Мешканці прифронтової Сумщини почали отримувати зимові виплати у межах спільного проєкту Мінреінтеграції та ЮНІСЕФ щодо грошової підтримки сімей з дітьми, які проживають на прифронтових територіях України, інформує Мінреінтеграції.

Минулого тижня здійснено виплати понад 2 тис. домогосподарств Сумської області, які перебувають у 30-кілометровій зоні від лінії зіткнення. Таким чином понад 2,5 тисячі дітей із вразливих сімей будуть забезпечені всім необхідним напередодні зимового періоду.

Крім того, збільшено загальну кількість осіб на прифронтових територіях із 60 до 100 тис., яких планується охопити допомогою в межах підготовки до зими 2024/2025.

Нагадаємо, почалися перші виплати для домогосподарств Дніпропетровської, Донецької та Харківської областей у межах спільного проєкту Мінреінтеграції та ЮНІСЕФ. Про це — у випуску #86 дайджесту.

Мобільна аптека на Херсонщині

На Херсонщині запрацював другий мобільний аптечний пункт, який курсуватиме у 35 населених пунктах Великоолександрівської, Високопільської, Кочубеївської, Борозенської, Калинівської, Милівської та Нововоронцовської громад. Про це повідомила Херсонська ОВА.

У мобільній аптеці можна буде придбати необхідні препарати (як безрецептурні, так і за рецептом). Зокрема й за державною програмою “Доступні ліки”.

Вона курсуватиме з понеділка до п’ятниці з 09:00 до 15:00. За день охоплюватиме чотири населені пункти громади.

Про прибуття аптечного пункту місцеві мешканці можуть дізнатися у свого сімейного лікаря або місцевого старости.

У серпні 2023 року уряд ухвалив постанову, якою дозволив ліцензіатам із роздрібної торгівлі лікарськими засобами утворювати мобільні аптечні пункти.

Такі аптеки можуть функціонувати у сільській місцевості, де відсутні аптечні пункти. А на період воєнного стану — також на прифронтових територіях.

Нагадаємо, перший мобільний аптечний пункт на Херсонщині вже курсує віддаленими селами Бериславського району. Докладніше — у випуску #84 дайджесту.

Нові простори для переселенців

У Дніпрі відкрили культурний простір для переселенців із Донеччини. Новий простір розрахований на внутрішньо переміщених осіб із Торецької громади. Окрім культурних ініціатив, там будуть надавати адміністративні та медичні послугиповідомили на сайті Донецької ОВА.

На базі культурного простору функціонує філія музичної школи імені Івана Карабиця для дорослих і дітей. Також там відкрили книжкові полиці, де відвідувачі зможуть брати книжки для читання в самому центрі та вдома.

Новий простір передбачає надання адміністративних послуг для громадян. Крім того, тут проводитимуться прийоми сімейного лікаря.

Також у Дніпрі запрацював простір підтримки евакуйованих із Мирноградської громади Донеччини. Про це йдеться на Facebook-сторінці Мирноградської міської військової адміністрації.

Новостворений простір призначений для налагодження комунікації між молоддю, бізнесом, владою і громадським сектором.

Там планується організація заходів для підтримки молоді та сімей, зокрема багатодітних. А також проведення культурно-масових подій і творчих зустрічей. Відвідати простір можна за адресою: м. Дніпро, вул. Воскресенська, 41.

Психологічна підтримка українців

Після початку повномасштабного вторгнення психологічний стан населення України різко погіршився. Всеукраїнська програма ментального здоров’я “Ти як?”, ініційована першою леді Оленою Зеленською, покликана це змінити, інформує Мінцифри.

Після початку повномасштабної війни:

  • 90%+ українців мають мінімум один симптом тривожного розладу;
  • 40-50% потребують психологічної підтримки;
  • 66% не знають, куди звернутися по допомогу.

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” створено спеціальну платформу. Там можна знайти контакти профільних установ, корисні посилання, поради, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про своє ментальне здоров’я.

Також діють “гарячі лінії”, де можна швидко отримати допомогу спеціалістів у найважчі моменти. Шукайте номери в інфографіці.

Про те, як допомогти людині, яка пережила стресову ситуацію, — див. у випуску #58 дайджесту.

Виклик служби 112

Міністерство внутрішніх справ України підготувало три важливі відеоінструкції жестовою мовою, які допоможуть людям із порушенням слуху та мовлення швидко та легко взаємодіяти зі структурними підрозділами МВС, інформує Урядовий портал.  

Люди з порушенням слуху та мовлення, звернувшись на службу 112, можуть отримати невідкладну допомогу у випадку надзвичайної ситуації: коли є загроза здоров’ю, життю, майну, навколишньому природному середовищу, громадському порядку або інші небезпечні події.

Для звернення до служби 112 через смартфон таким особам необхідно здійснити кілька дій:

  • написати повідомлення “Відеодопомога” на номер 112;
  • після цього надійде відповідь з активним посиланням на відеодзвінок.
  • натиснути на посилання — з’явиться запит від служби 112 про доступ до мікрофона та камери, потім треба надати дозвіл;
  • після цього можна буде спілкуватися з оператором жестовою мовою.

Єдиний телефонний номер 112 є безкоштовним і працює абсолютно з усіма екстреними службами:

  • службою порятунку (телефонний номер 101);
  • поліцією (телефонний номер 102);
  • швидкою медичною допомогою (телефонний номер 103);
  • аварійною службою газу (телефонний номер 104).

Будь-яку екстрену службу, одразу декілька або навіть усі, можна викликати за допомогою одного єдиного SMS на безкоштовний короткий номер 112. Докладніше з покроковою інструкцією жестовою мовою можна ознайомитися у відео.

Попередні випуски дайджесту

Тримаємося разом! Віримо у ЗСУ та перемогу України!

Прямий ефір