Чи вистачить Україні техніки, щоб переломити хід війни, — думка військового експерта

ЗСУ. Фото: zsu.gov.ua

Військову допомогу західних союзників, що надається, потрібно розглядати комплексно. Це не хаотичні постачання, а набір засобів, які необхідні для наступу ЗСУ. Самі по собі танки, які очікує отримати Україна, можуть бути малоцінними. Але об’єднання їх в одну ефективну і злагоджену систему стане суттєвою перевагою українських військових. Про це сьогодні, 28 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий експерт Валерій Рябих.

Він нагадав, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний раніше говорив про кількість озброєння і техніки, які необхідні для того, щоб виконати ті завдання, які стоять перед Україною.

“Він вів мову про весняно-літню кампанію, яка обіцяє бути наступальною і має вирішити завдання виходу ЗСУ на міжнародно визнані кордони України. Називалася кількість танків — 300. Далі йшлося про 500-700 одиниць бронетехніки, а також вказувалася необхідність отримання 500 стволів артилерійських систем для вирішення тих оперативних завдань”, — зазначив Рябих.

І, за його словами, наразі з того, що було оголошено партнерами та планується передати найближчим часом, ці цифри приблизно збігаються.

“Сам комплект озброєнь відображає не просто якийсь хаотичний набір. Він відображає набір засобів, які необхідні для формування кількох бригад, для розв’язання цих питань наступу. Це близько п’яти-семи механізованих бригад, десь близько трьох бригад танкових і, відповідно, артилерійських бригад для підтримки ось цих бригад у проведенні наступу”, — акцентував Рябих.

На його думку, поява західних танків на полі бою нагадує концепцію країн НАТО, розроблену ще за часів протистояння Радянському Союзу. Коли на тлі величезної кількості танків, які були в СРСР, західними країнами було віддано перевагу нарощуванню технологічної переваги.

“Звичайно ж, усі ці танки самі по собі можуть бути досить малоцінними. Але об’єднання їх в одну систему ведення розвідки та управління на полі бою, коли всі переміщення противника відстежують у режимі реального часу, виявляють цілі та віддають команди на їхнє знищення, це, звісно ж, забезпечить величезну перевагу Збройним силам України на фоні ось того підходу, який ми зараз бачимо з боку Російської Федерації. Вони роблять ставку на створення великих підрозділів, слабо озброєних із величезними масами людей. І, звичайно ж, це не та перевага, яка може забезпечити перемогу на полі бою XXI століття”, — резюмував експерт.

Читайте також: Наші танкісти освоять “Леопарди”, “Абрамси” та “Челленджери” максимум за місяць, — Гетьман

Як повідомлялося раніше, Україна може отримати німецькі бойові танки “Леопард 2” (Leopard 2) від Польщі вже наприкінці лютого — на початку березня.

Прямий ефір