Дикий: Навколо Сєвєродонецька та Лисичанська дислоковано в 10 разів більше військ РФ, ніж на інших ділянках фронту

Українські воїни захищали Сєвєродонецьк на місяць довше порівняно з тим, на що очікували аналітики. Наступним рубежем оборони стає Лисичанськ. Екскомандир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UА розповів про актуальну ситуацію з фронтів станом на 24 червня.

За його словами, із району Гірського та Золотого українським воїнам довелося вийти, щоб не влаштовувати чергову Брестську фортецю. “Після чотирьох місяців важких боїв “друга армія світу” здобула велику стратегічну перемогу – замкнула “малесеньку ділянку” навколо двох маленьких населених пунктів. Але втримати не змогла, бо ніхто не чекатиме, поки цей “котел” зміцниться. Було ухвалене розумне рішення не триматися за ці населені пункти, а тримати наступну лінію оборони”.

Він зазначив, що Сєвєродонецьк найближчим часом доведеться залишити у тому числі. Українські захисники протримали місто на місяць довше, ніж цього очікували аналітики.

У Сєвєродонецьку після місяця інтенсивних боїв усередині міста із застосуванням російською стороною великої кількості артилерії плюс авіабомбардувань – міста вже практично не існує. А це є обмежуючим фактором. Тобто. Якоїсь миті після тактики випаленої землі, яку застосовує Росія, настає ситуація, коли вже нема чого утримувати”.

Дикий наголосив, що наступним рубежем оборони стає Лисичанськ. “Лисичанськ для оборони розташований зручно. Якщо росіяни намагатимуться штурмувати його “в лоб” — ласкаво просимо. Там найгірше інше. З боку Золотого та Гірського існує загроза оточення Лисичанська”.

Можливо, через час звідти доведеться вийти, як із Золотого та Гірського. Тоді після більш як чотирьох місяців боїв “друга армія світу” зможе заявити про звільнення аж цілої “Народної Луганської Республіки“.

За словами експерта, українська та російська сторони зазнають тяжких втрат. Проте проблеми, які виникають усередині армій, — різні.

Наша ключова проблема – боєприпаси закінчуються швидше, ніж ми встигаємо їх отримувати та підвозити. В них цієї проблеми немає. Вони використовують боєприпаси ще із запасів Радянського Союзу. Зате вони швидше, ніж у нас, закінчуються люди. Незважаючи на високий рівень втрат, у нас на кожного, хто вийшов з ладу, вже стоять два мобілізовані і черга на мобілізацію. Оскільки Росія формально веде війну, а проводить “спецоперацію”, то загальну мобілізацію оголосити що не спроможні”.

Оскільки навколо Сєвєродонецька та Лисичанська російські війська сконцентрували в середньому в 10 разів більше військ, ніж на решті ділянок тисячакілометрового фронту, таким чином навіть за суттєвих втрат вони можуть просуватися вперед“.

Нагадаємо, глава Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA повідомив про ситуацію в регіоні станом на ранок 24 червня. Українські захисники відходять від Сєвєродонецька до нових укріплених районів, а у напрямку Лисичанська виїхали шість “Точок-У”.

Експерт пояснив, як війна Росії проти України вплинула на виробництво зброї у світі

Статус кандидата став точкою неповернення на шляху України до ЄС – Зеленський

Читайте також: Полозов: Одна справа пишатися армією РФ удома перед телевізором, а інша — вмирати на полях

Прямий ефір