Секретар РНБО розкритикував дипломатів, причетних до Будапештського меморандуму

Дипломати, які уклали 1994 року провальний для України Будапештський меморандум, сьогодні знову пропонують свої послуги. Про це в ефірі телемарафону повідомив секретар РНБО Олексій Данилов.

Мене дивує, що дипломати, які 1994 року все це зганьбили, зараз ходять і щось пропонують. Після ганьби 1994 року я б на їхньому місці перестав з’являтися на очі нашого суспільства. А вони мають зухвалість продовжувати пропонувати свої послуги“, — сказав Данилов.

Він нагадав, що спочатку підписантами цього меморандуму була низка країн, проте згодом до них приєднався Китай, від якого наша сторона жодної допомоги не отримала.

Секретар РНБО пояснив, що дипломатам у 1994 році потрібно було ретельніше працювати, щоб зрештою документ був юридично захищений.

Нагадаємо, Будапештський меморандум — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії України у зв’язку із набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Росія порушила цю угоду, анексувавши Крим та Донбас у 2014 році.

Читайте також:

Зеленський анонсував запуск “Книги катів” наступного тижня

По школі в Бахмуті вдарила РФ — наслідки показали журналісти

Директор музею Голодомору: Геноцид – це і безіменні могили, і знищення мови, і депортація

Прямий ефір