“Путін сам собі вистрілив у ногу”: що буде за реакцією світу на удари Росії по Україні, розповів Желіховський

Після російського удару. Фото: dsns.gov.ua

Після масованих російських атак по мирних містах України думка багатьох світових політиків докорінно змінилася, і за багатослівною міжнародною реакцією підуть реальні дії. Президент РФ Володимир Путін вважав, що Україна буде покинутою, але міжнародна громадськість продемонструвала протилежне. Про це сьогодні, 3 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

За його словами, масовані ракетні обстріли з боку РФ протягом останнього тижня стали каталізатором гострої реакції з боку держав-партнерів, а також міжнародних організацій.

“І якщо ще наприкінці минулого року ми бачили ситуацію, коли про Україну почали говорити в дружніх нам країнах набагато менше і навіть вели дискусії — чи варто допомагати нашій державі, і про те, що, можливо, підбурюють Київ вести перемовини з Москвою, то зараз ми бачимо, як кардинально змінилася думка багатьох політиків, багатьох представників цих держав”, — сказав кандидат політичних наук.

Желіховський констатував, що зараз дедалі більше й більше лунають заклики до того, щоб Україні дати більше озброєння, обкласти Москву ефективнішими економічними санкціями. І загалом про те, що потрібно продовжувати боротися з російською агресією до повної перемоги над Кремлем.

“Я думаю, що це дуже важливий етап у російсько-українській війні. Фактично Володимир Путін сам собі вистрілив у ногу своїми діями, тому що ще нещодавно його реакція на поведінку наших партнерів була, м’яко кажучи, радісною, тому що дуже багато почали говорити (і сам Путін), що Україна стала покинутою і що ще недовго залишилося протистояти воєнній агресії. Але тепер я думаю, що радості у Кремля не так вже й багато. І ми можемо говорити про те, що ця ситуація породила нову надію на те, що Україна не залишиться сама і що ми отримаємо ті озброєння і фінансову допомогу, яких потребуємо”, — говорить він.

Експерт зазначив, що Путін не полишає намірів у своєму поході проти України, і це видно також з його останніх заяв.

“А це означає, що всім нам потрібно готуватися, що війна може тривати ще досить-таки довгий період часу. Але для того, щоб прискорити перемогу, і щоб вона була повноцінною і впевненою, Україна повинна отримати необхідну допомогу. І я думаю, що найближчим часом ми побачимо позитивні в цьому плані сигнали від наших партнерів, зокрема від США, де є певний скепсис серед особливо радикального крила Республіканської партії. Але атаки, які відбулися останніми днями, можуть схилити шальки терезів на користь підтримки нового пакету допомоги Україні. І ми побачимо, можливо, вже в січні позитивне рішення Конгресу”, — висловив думку Желіховський.

Також, додав він, Україні важливо отримати позитивний меседж і від європейських партнерів.

“І те, що ми бачимо, скільки заяв було саме від країн Європейського Союзу, це також обнадіює, що ми отримаємо те, що нам потрібно. І ми чекаємо цьогоріч постачання до України тих озброєнь, яких у нас ще немає, а саме авіації, особливо літаки F-16, які можуть переломити ситуацію в повітрі. А також далекобійні ракети і від США, і, можливо, від Німеччини, хоча там це питання ще дискутується. А також нові види броньованої техніки, артилерії тощо. Щоб Україна разом зі своїми партнерами змогла переломити ситуацію на полі битви і в підсумку перемогти Російську Федерацію”, — резюмував Станіслав Желіховський.

Читайте також: “Дуже важливо підтримати Україну зараз, щоб зупинити Путіна”: реакція світу на масовану російську атаку (ВІДЕО)

Нагадаємо, як повідомив президент Зеленський, лише за кілька останніх днів — від 29 грудня й до 2 січня — Росія застосувала проти України вже майже 300 ракет і понад 200 “Шахедів”. Ще жодна держава не відбивала подібних комбінованих ударів: і дрони, і ракети, зокрема аеробалістичні. Тільки за 2 січня збито десять “Кинджалів”.

Прямий ефір