“Дуже важливо підтримати Україну зараз, щоб зупинити Путіна”: реакція світу на масовану російську атаку (ВІДЕО)

Наслідки російського ракетного удару по Києву 02.01.2024. Фото: dsns.gov.ua

На масовану атаку РФ по Україні відреагував уже весь цивілізований світ. Західні лідери у своїх заявах наголосили, що своєю агресивною поведінкою Росія ще більше об’єднує світ довкола України та зміцнює рішучість українців захищати свою землю та свободу. Захід, безумовно, в цьому допомагатиме. Росія зобов’язана понести покарання за воєнні злочини і порушення міжнародного права, повідомляє FREEДОМ.

У Європейській Раді зазначили: російські обстріли доводять, що президент РФ Володимир Путін не зацікавлений у перемовинах, і наголосили — ЄС продовжить підтримку України.

У Раді Європи охарактеризували російські обстріли України як воєнні злочини. А президент Естонії Алар Каріс наголосив, що удари РФ не залишаться безкарними.

“Знову варварська масова ракетна атака проти мирного населення України. Це злочин проти людяності, який не залишиться безкарним на міжнародному трибуналі”, — заявив Каріс у соцмережі Х.

Ракетні обстріли росіянами України засудив і міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. Він назвав Росію “лицемірною”.

“Звинувачуючи інших у геноциді, Росія знову бомбить цивільні об’єкти в Україні та вбиває невинних людей. Вона хоче, щоб ми втомилися від війни і відмовилися від українців. Але цього не станеться. Ані цього року, ані будь-коли”, — запевнив Ліпавський у соцмережі Х.

Президентка Молдови Мая Санду також наголосила на важливості безперервної міжнародної підтримки Києва. А президент Литви Гітанас Науседа закликав негайно передати більше систем ППО Україні.

“Загибель цивільних, руйнування і тероризм Кремля тривають. Українці творять чудеса з протиповітряною обороною, яку надав Захід, але їм потрібно більше. Системи протиповітряної оборони для України, негайно!” — написав Науседа в соцмережі Х.

Президент України Володимир Зеленський також відреагував на ракетну атаку росіян і подякував союзникам за вже надану допомогу в посиленні української ППО.

“Дякую всім у світі, хто допомагає. “Петріоти”, “Айріси”, “Насамси” — кожна така система врятувала вже щонайменше сотні життів. А за кожне забране життя Росія відповідатиме”, — сказав глава держави.

А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба озвучив п’ять кроків, які світ може зробити у відповідь на масований удар Росії. Зокрема, прискорити постачання до України додаткових систем ППО і ракет дальнього радіуса дії; схвалити використання заморожених російських активів та ізолювати дипломатів РФ у міжнародних організаціях.

Прокоментували атаку РФ і посли ЄС, США та Великої Британії в Україні:

Пані посол ЄС в Україні Катаріна Матернова: “Сьогодні Україна стала жертвою чергової жорстокої атаки РФ. Київ, Харків обстріляні російськими ракетами і безпілотниками. Мирні жителі вбиті й поранені, інфраструктура зруйнована. Україна потребує додаткової підтримки, щоб врятувати життя”.

Пані посол США в Україні Бріджит Брінк: “Путін зустрічає 2024 рік, запускаючи ракети по Києву і по всій країні, в той час як мільйони українців ховаються від холоду. Дуже важливо підтримати Україну зараз, щоб зупинити Путіна”.

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс: “Росіяни принесли Україні горе і руйнування в цей святковий сезон. Коли вони зрозуміють, що це лише зміцнює рішучість українців захищати свою землю і свободу? Велика Британія підтримує Україну”.

Читайте також: Росія дронами та ракетами вдарила по столиці України: кияни розповіли про наслідки атаки (ВІДЕО)

Нагадаємо, як повідомив президент Зеленський, лише за кілька останніх днів — від 29 грудня й до сьогодні, 2 січня, — Росія застосувала проти України вже майже 300 ракет і понад 200 “Шахедів”. Ще жодна держава не відбивала подібних комбінованих ударів: і дрони, і ракети, зокрема аеробалістичні. Тільки за сьогодні збито десять “Кинджалів”.

Прямий ефір