Росія дронами та ракетами вдарила по столиці України: кияни розповіли про наслідки атаки (ВІДЕО)

Наслідки ракетного удару по Києву 2 січня. Фото: facebook.com/RuslanKravchenkoKyiv

Унаслідок ракетної атаки, яку РФ завдала по Києву сьогодні, 2 січня, по медичну допомогу звернулися 49 осіб, ще двоє загинули. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Сергій Попко. За його словами, у більшості випадків у постраждалих діагностовано мінно-вибухові травми, повідомляє FREEДОМ.

“Почули ми вибух, нас накрило. У мене полетів стіл. Всі двері зламані, все вибито, шафи всі переламані”, — розповідає про наслідки ракетного удару киянин Євген.

Він із дружиною та двома дітьми під час російської ракетної атаки спали вдома. Через обстріл у їхньому багатоповерховому будинку спалахнула пожежа.

“Я підняв дружину, трохи розчистив у кімнаті завали, пішов до дітей в іншу кімнату. У другій кімнаті, вона виходить на інший бік будинку, спали діти. Я їх забрав, дістав речі. Ми намагалися вийти, але не змогли, бо в нас заклинило двері”, — згадує Євген.

Рятувальники, які прибули, зрізали двері та евакуювали сім’ю з квартири. Євген, його дружина і діти не постраждали. Вони відбулися подряпинами, як і їхній сусід Денис. Під час удару хлопець був удома один, стежив за новинами, лежачи в ліжку. Осколки російської ракети впали на його машину, припарковану у дворі.

“Біля під’їзду вона стояла, і її вже немає. Усе пошкоджено, кузов знищено. Усе, що залишилося, — це мотор і колеса. Не підлягає вона ремонту. Це вже брухт”, — розповідає житель Солом’янського району Києва Денис.

Наслідки удару ліквідовували співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Вони ж допомагали мешканцям пошкоджених квартир повернутися, щоб узяти документи, цінності та теплі речі.

“Ось третій поверх. Два кондиціонери, бачите, колись були. Я подивився всередині вже. У принципі, вилетіли вікна, там усе догори дном. Я хочу, щоб за кожного загиблого, навіть за кожне вікно, в тій країні полягли десятки”, — каже киянин, мешканець пошкодженого будинку Павло.

На цокольному поверсі будинку розміщувалися кафе, магазини, кав’ярні. Через місяць мали відкрити й салон краси.

“Послуги манікюру, педикюру, якісь косметологічні послуги, масаж обличчя. Також тут планувався кабінет косметолога”, — розповідає про плани підприємиця Світлана.

Підприємиця майже два роки займалася ремонтом приміщення. За день до російського удару в майбутній салон привезли меблі.

“Хоча мене чоловік і відмовляв, що не треба нічого робити, бо такі часи… Але, знаєте, я оптиміст”, — зізналася Світлана.

Мешканців пошкодженого будинку тимчасово розмістили в найближчій школі, яка також постраждала через обстріл — частково залишилася без вікон. Там люди можуть випити гарячого чаю, поїсти на польовій кухні та взяти ковдри й теплі речі. Медичну допомогу тим, хто не потребує госпіталізації, надають волонтери та представники Товариства Червоного Хреста України.

“Ми допомагали евакуювати з дому, було багато літніх, маломобільних людей, потім надавали першу домедичну допомогу. Крім того, поставили теплопункт, щоб люди могли зігрітися, видавали їм ковдри, давали можливість зарядити мобільні телефони, надавали першу психологічну допомогу”, — повідомив в. о. керівника Служби реагування, розшуку та порятунку Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Тарас Логгінов.

Повітряна тривога в столиці сумарно тривала майже шість годин. За цей час російська армія випустила по столиці 15 “Шахедів”, а слідом за ними понад 15 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС запустили групами крилаті ракети. Разом із цим, понад десяток літаків Міг-31К запустили по столиці ракети типу “Кинджал”. Сили протиповітряної оборони України збили всі дрони-камікадзе, і понад 70 ракет, 10 з яких — аеробалістичні.

Читайте також: За кожне забране життя Росія відповідатиме — звернення Зеленського

Нагадаємо, близько шести годин сумарно тривала повітряна тривога в столиці України сьогодні, 2 січня. Ворог атакував Київ дронами типу “Шахед”, крилатими та аеробалістичними ракетами.

Росіяни також завдали ударів по центру Харкова.

Читайте також: Знищено всі “Кинджали”, “Калібри” та переважну більшість інших ракет: як Україна відбивала повітряну атаку росармії

Прямий ефір