Російська армія почала використовувати нові безпілотники — розбір авіаційного експерта

Костянтин Криволап. Фото: rbc.ua

Російська армія почала використовувати нові безпілотники, які можуть самостійно ідентифікувати цілі. Росіяни підключають до них чіпи зі штучним інтелектом, розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ авіаційний експерт, колишній інженер-випробувач конструкторського бюро Антонов Костянтин Криволап.

Російські війська вже застосовують на фронті модифіковані дроникамікадзе “Ланцет” — “Изделие-53”, їх головною метою є українська артилерія та броньована техніка на лінії фронту.

“Є “Изделие-53”, і відразу за ним вийшов “Изделие-53” — це дві незалежні один від одного системи, виробляються вони так званим концерном Калашникова, це приватне підприємство. Там лише 25% державних. Основний власник цієї групи Олександр Захаров зі своєю родиною”, — сказав Криволап.

Він зазначив, що на цих системах встановлено чіп, що дозволяє підключати системи штучного інтелекту.

“Ці два вироби заповнюють нішу між “Ланцетом”, який літав на 40-45 кілометрів та “Шахедами”, який літає досить далеко. Цей новий “Ланцет” тепер літатиме на 70 кілометрів, і вже пробні запуски його були зроблені”, — сказав Криволап, додав що технічні характеристики дронів поки не відомі.

Експерт додав, що кожні два-три тижні все змінюється на фронті у застосуванні безпілотників. За ці півтора роки відбулося повне ламання всіх концепцій використання безпілотників. Уся система класифікації і НАТО в тому числі полетіла в тартарари.

“І Україна, і Росія зараз є найбільш сучасними країнами у розробці концепції стратегії та конструкції БпЛА. У Росії це десь три-чотири серйозні фірми, хоча там виробники понад 70 компаній. Але ось три досить серйозні”, — сказав Криволап.

Читайте також: Китай, Іран та інші країни вивчають досвід застосування морських дронів Україною, — Лакійчук

Прямий ефір