Великий обсяг виробничих осадів зі дна прямує до Чорного моря, — Чистіков про наслідки підриву Каховської ГЕС

Денис Чистіков. Скріншот: uatv.ua

Збитки від руйнування греблі Каховської гідроелектростанції в Херсонській області будуть зрозумілі через кілька днів. Проте вже зараз можна говорити про те, що наслідки відчуватимуться протягом десятиліть, зокрема, екологічні. Про це сьогодні, 7 червня, сказав заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“І громадські діячі, і міжнародники говорять про те, що це — воєнний злочин, є ознаки злочину екоциду… Крім того, слід розуміти, що великий обсяг осадів від виробництва, які були на дні Каховської ГЕС весь цей час, зараз усі вилилися та прямують у Чорне море. Тому є питання безпеки навіть відпочинку, зокрема і на східній, і на західній, і на південній частині Криму. Це питання вивчатиметься з нашими партнерами з Чорноморського басейну, тому що це реальна проблема не лише для Чорноморського басейну”, — зазначив гість ефіру.

Він також наголосив, що підрив ГЕС вплине на продовольчу безпеку в усьому світі.

“Ці території, зокрема й Херсонської області активно використовувалися для вирощування зернових. 80% території Херсонської області, яка активно брала участь у вирощуванні зернових, протягом тривалого часу не матиме такої можливості. Це вплине на продовольчу безпеку не лише України, а й світу загалом”, — вважає Денис Чистіков.

Читайте також: РФ влаштувала наймасштабнішу екологічну кризу в Україні після Чорнобиля, — експерт із питань атомної енергетики

Нагадаємо, російські війська у вівторок, 6 червня, підірвали Каховську гідроелектростанцію, розташовану на річці Дніпро в Херсонській області. Херсонська обласна військова адміністрація оголосила евакуацію з районів потенційного підтоплення. Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради безпеки й оборони України. Після підриву окупантами Каховської гідроелектростанції рівень води в річці Дніпро стрімко підіймається. У зоні ризику опинилися 16-17 тис. осіб.

Прямий ефір