Росіяни давно збиралися підірвати дамбу Каховської ГЕС, але не розраховували на такі наслідки, — медіаексперт

Дамба Каховської ГЕС після підриву. Скріншот: Telegram

Російська пропаганда обманює суспільство щодо підриву дамби Каховської гідроелектростанції (ГЕС). Російські засоби масової інформації повідомляють, що дамбу підірвали Збройні сили України (ЗСУ), а ситуація в підтоплених населених пунктах контрольована. Про це сьогодні, 6 червня, розповіла спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ Єва Ніколашвілі.

Дамбу Каховської ГЕС неможливо зруйнувати, обстрілюючи її, вона точно була підірвана зсередини. В Офісі президента України (ОПУ) повідомили, хто причетний до теракту.

“Дамбу неможливо зруйнувати обстрілюючи її. Це був точно вибух зсередини. І це довели в Головному управлінні розвідки (ГУР) України. Росіяни давно збиралися підірвати Каховську ГЕС. В Офіс президента повідомляють, що це зробила 205-та російська мотострілецька бригада. У Telegram-каналі цієї бригади ще в жовтні 2022 року повідомляли про те, що на 70% впевнені, що це буде зроблено. Тобто вони вже готувалися, вони вже про це знали й попереджали людей”, — розповіла кореспондентка.

Російські війська, які перебували близько до епіцентру подій, були повністю змиті водою.

“Росіяни хотіли не таких наслідків. Це видно по їхніх військах, які були розташовані дуже близько. Першу лінію фронту захисту окупанта повністю змито”, — вважає Ніколашвілі.

Влада РФ розраховувала зруйнувати дамбу частково. Є ймовірність, що вона руйнуватиметься далі, що призведе до ще більших обсягів затоплення. 

“Влада РФ спочатку сказала, що взагалі нічого не було, бо думали, що підірвали там, де треба. Але виявилося, що дамба не витримала і повністю була знищена. Повідомляється, що буде повністю знищена дамба. І ось тоді рівень води буквально за годину підніметься ще на три метри”, – сказала вона.

Наразі активно ведеться евакуація людей із прилеглих населених пунктів.

“Станом на 16:30 Херсонська обласна державна адміністрація (ОДА) повідомляла про те, що було вивезено 1328 людей, із них 1200 із мікрорайону Острів у Херсоні. Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім повідомив про те, що перший евакуаційний поїзд вивіз людей із Херсона. 71 будинок підтоплено. Вода стрімко підіймається. У будь-який момент може бути ще більше підтоплення, ще більше буде руйнувань. На щастя, про жертви поки що не повідомляють, і я сподіваюся, що жертв не буде, усіх буде вивезено. Але ось у зоопарку всі тварини загинули”, — розповіла кореспондентка.

Вона також зазначила, що окупаційна влада в Криму повідомила, що підрив дамби Каховської ГЕС не зачепить кримчан, але вже фіксуються факти відсутності прісної води та підтоплення доріг.

“У Криму від самого початку після підриву Каховської ГЕС повідомляли про те, що Каховська ГЕС не має жодного стосунку до них і вода буде. Але вже за кілька годин кримчани почали скидати відео в соцмережах, де показували брудну воду. Траса, яка веде в бік Криму, зараз повністю затоплена”, — сказала Ніколашвілі.

Читайте також: Підрив дамби Каховської ГЕС не вплине на контрнаступ України: цілі Росії озвучили в українській розвідці

Нагадаємо, російські війська сьогодні, 6 червня, підірвали Каховську гідроелектростанцію, розташовану на річці Дніпро в Херсонській області. Херсонська обласна військова адміністрація оголосила евакуацію з районів потенційного підтоплення. Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради безпеки і оборони України.

Після підриву окупантами Каховської гідроелектростанції рівень води в річці Дніпро стрімко підіймається.

У зоні ризику опинилися 16-17 тис. осіб.

Читайте такожПідрив дамби Каховської ГЕС — спроба вплинути на контрнаступ ЗСУ, — Курносова

Прямий ефір