Чи здатна Росія захопити всю Донецьку область — думка військового експерта

Валерій Рябих. Скріншот: uatv.ua

Якість військ ЗС РФ на Донецькому напрямку залишає бажати кращого. А кількість втрат російської армії величезна. Про це сьогодні, 27 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Валерій Рябих.

Так він прокоментував висновки британської розвідки, що Росія навряд чи здатна захопити всю територію Донецької області.

“В основі цих оцінок лежить оцінка потенціалу підрозділів противника, які зосереджені на цьому напрямку. Спостерігачі зазначають, що якість тих військ, які Російська Федерація використовує для вирішення завдань на Донецькому напрямку, залишає бажати кращого, тому що здебільшого лінія фронту насичена тими так званим частково мобілізованими, які здебільшого потрапили на фронт без належної підготовки і на тлі такого великого дефіциту і живої сили, і вимоги від російського командування про негайне захоплення частини, що залишилася в Донецькій області”, — сказав Рябих.

Експерт констатував, що все це призводить до великих втрат у лавах російських військ.

“І можна зазначити, що тільки за цей тиждень противник зазнав важких втрат — майже 3100 було вбито, і це тільки втрати вбитими. Командування східного угруповання військ Збройних сил України зазначає, що втрати противника пораненими та з інших причин, яких зазнає противник у цьому районі, оцінюються як утричі більші. Тобто в районі 10 тисяч військ противник втратив за минулий тиждень”, — заявив Рябих.

На його думку, це жахливі цифри, які насамперед мають обурити російське суспільство. Але, як видно, це суспільство поки що інертне.

“Хоча вже певні сигнали є, і керівництво кремлівське має реагувати. І ми бачили, що минулого тижня було проведено так звану зустріч Путіна з представниками солдатських матерів, яких ми там теж бачили здебільшого підставними, але це все-таки ознака того, що ці втрати починають турбувати російське суспільство. Наскільки це призведе до подальшої якоїсь реакції, можна поки що сподіватися, що зрештою це може призвести до того, що в російському суспільстві задумаються над причинами того, що відбувається”, — каже експерт.

Але поки що, зазначив він, пропаганда намагається робити речі такими, щоб можна було завуалювати.

“Зокрема, головне військово-політичне управління Міністерства оборони РФ минулого тижня розіслало у війська так званий документ “Висновки з війни з НАТО на Україні”. Маніпулювати тими фактами, які існують, для того, щоб прикрити причини реальних поразок і створити умови в суспільстві того, що ця країна нібито воює з усім НАТО. Хоча, звичайно ж, насправді тут Україна завдає смертельного удару російській армії”, — резюмував Валерій Рябих.

Читайте також: Лінія фронту вишикувалася півмісяцем, посередині якого — Донецьк: перспективи просування ЗСУ окреслив військовий експерт

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, втрати російських окупаційних військ в особовому складі від початку вторгнення в Україну перевищили 87 тис. осіб. Лише за останню добу Сили оборони України знищили 600 окупантів. Найбільших втрат ворог зазнав на Бахмутському, Лиманському та Авдіївському напрямках.

Прямий ефір