РФ вигідно заморозити війну, щоб зберегти захоплені після 24 лютого території — експерт

Ідеї ​​про “заморожування конфлікту” в умовах війни високої інтенсивності — це, швидше за все, інформаційні вкидання з боку Кремля, його агентів як в Україні, так і на Заході. Таким припущенням поділився керівник секції стратегічного моделювання ЦДАКР Ігор Левченко в ефірі марафону FREEДОМ на телеканалі UA.

“З характеру бойових дій можна з певною впевненістю говорити, що “заморожування конфлікту” передбачає заморожування позицій військ на фронті. Тобто ті території, які Росія окупувала після 24 лютого, де-факто залишаться під її контролем”, — розповів експерт.

Така позиція керівництва країни-агресора РФ, на його думку, пов’язана із суттєвим зниженням потенціалу російських військ внаслідок вдалих оборонних дій ЗСУ.

“Тенденції на полі бою загалом розвиваються не на користь РФ. Тому Росія зацікавлена як мінімум зафіксувати становище на лінії фронту, яке вона має на сьогодні. Потрібно розуміти, що будь-яке “заморожування конфлікту” та початок активного переговорного процесу РФ використовуватиме для того, щоб заповнити свої сили, зібрати знову угруповання ЗС, підтягнути резерви, а через деякий час перейти до активних бойових дій”, — пояснив Левченко.

Він нагадав про негативний досвід України у 2014-2015 роках, коли переведення активних бойових дій у заморожену чи мляву фазу без досягнення цілей нашої держави у війні зіграло на руку ворогові.

“Це лише погіршить наше становище. А ситуація 2014-2015 років, яка закінчилася широкомасштабним наступом у лютому цього року, знову повториться”, — попередив експерт.

Нагадаємо, заступник голови Генерального штабу ЗСУ у 2006-2010 роках Ігор Романенко в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA висловив думку, що лідер агресора РФ Путін не пропустить 24 серпня. Враховуючи військовий підхід, Україні варто готуватися до найгіршого варіанту.

45% регіону — під контролем України: про ситуацію на Донеччині розповіла журналістка UA

“Свій обов’язок ми виконали”: чоловіки з окупованої Луганщини не хочуть воювати за ідеї Путіна

Читайте також: Перепелиця пояснив, навіщо Путін віддав Сирію та Південний Кавказ під вплив Туреччини

Прямий ефір