Звільнення Херсона заблокує постачання південного угруповання військ РФ із Криму — Світан

Херсон — одне із ключових міст у повномасштабній війні Росії проти України. Коли ЗСУ звільнять місто, то лівобережне угруповання загарбників опиниться під серйозною вогневою поразкою. Що, своєю чергою, заблокує вихід військ РФ із тимчасово окупованого Криму та припинить постачання всього південного угруповання противника. Про це повідомив полковник запасу та військовий експерт Роман Світан в ефірі проєкту “FreeДОМ”.

За його словами, звільнення Херсона важливе з військової точки зору за двома позиціями: відсунути лінію фронту від Миколаєва та перерізати постачання військ РФ з окупованого Криму.

“Перша — з району Херсона ведеться артилерійський обстріл Миколаєва. Так, завдається ураження і особовому складу ЗСУ, і мирним громадянам. Тому потрібно відсунути лінію фронту від Миколаєва на відстань 30-40 км, щоб артилерія не могла дістати місто. Друге завдання — визволення Херсона. Якщо ЗСУ звільнять правий берег, то лівобережне угруповання РФ перебуватиме під вогневою поразкою на глибині до 50 км. Це заблокує вихід російських військ з Криму. Тоді все південне угруповання перестане забезпечуватися”, — сказав Світан.

Експерт уточнив, що постачання з боку Маріуполя обмежене: розбито залізничну колію, а логістика загарбників не передбачає перекидання на великі відстані техніки та боєприпасів без участі залізниці.

Херсон одне з ключових міст у цій війні. Звільнення цього міста, за словами Світана, завдасть російському керівництву репутаційних втрат.

“Тому за Херсон росіяни боротимуться, кидаючи максимум зусиль. Після ударів ЗСУ по Антонівському мосту російські окупанти почали посилювати своє угруповання. Останнім часом на правий берег було переведено близько десяти тисяч особового складу: повітряно-десантні війська, плавуча техніка. Посилення правобережного угруповання означає, що росіяни захищатимуть цю територію, або зберуть “кулак” і спробують пробити оборону ЗСУ. Можливо, це буде наступ у бік Вознесенська. Або наступ противника на правобережне Запоріжжя, що малоймовірно, адже там велика відстань. Крім того, українські сили в районі Кривого Рогу готові зустріти це угруповання, вони не дадуть пробитися загарбникам у Запоріжжя по правому березі”, — підкреслив він.

Нагадаємо, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей висловив думку, що автори доповіді Amnesty International завдали удару по іміджу всієї організації.

Порушили логістику та знищили пункти управління — Романенко про застосування HIMARS на фронті

Армія РФ намагається витіснити ЗСУ із зайнятих позицій та створити умови для наступу на Донеччину — Гайдай

Читайте також: Теза про те, що Україна не подбає про своїх людей, — частина пропаганди РФ: у Донецькій ОВА розповіли про допомогу тим, хто евакуюється

Прямий ефір