Чому “удар безпілотника” в Севастополі міг бути постановкою? Пояснює військовий експерт

Вибух біля штабу Чорноморського флоту в окупованому Криму був постановним. Про це в ефірі проєкту “FreeДОМ” заявив експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь. На його думку, “шоу” знадобилося, щоб пояснити, чому в день ВМС не буде параду.

— Російська армія втратила десятки тисяч своїх військових і почала використовувати застарілу законсервовану техніку. Зокрема, про це говорить британська розвідка. Як Ви оцінюєте ситуацію?

— Насамперед ми віримо українській розвідці. Наші фахівці ще кілька місяців тому говорили, що для Росії сталася військова катастрофа, коли вона неправильно розрахувала свою операцію. У Кремлі сподівалися на невійськову дорогу, а зайти з квітами на броні та за три дні взяти Київ. А їх зустріли по-військовому.
В останні місяці Росія намагається сконструювати свою техніку, вона намагається якимись гібридними методами набирати особовий склад, бо російські генерали побоюються розпочинати відкриту загальну мобілізацію в країні. Хоча насправді, якби вони хотіли мати якийсь ефект, то треба було б починати мобілізацію в листопаді минулого року. Нині це вже всі запізнілі, хаотичні дії.

Наразі вони намагаються уникнути катастрофи на Херсонському напрямку, бо українська армія відверто говорить про те, що готує контрнаступ. А, мабуть, російські генерали не можуть доповісти Путіну, що у них там катастрофа, що вони фактично вже оточені. Я впевнений, що російські генерали пропонують посилити угруповання на правому березі Дніпра, а не піти звідти. Їм доводиться “нашкрябати” якийсь особовий склад, розкидати по всьому фронту застарілу військову техніку, намагаючись уникнути катастрофи на півдні та продовжуючи наступ на Донбасі. Тому я абсолютно погоджуюся з оцінкою британської розвідки.

— Кому було вигідно обстріляти штаб Чорноморського флоту в окупованому Севастополі?

— Росіянам не хотілося проводити цей парад на День Військово-морського флоту Росії, бо парад був би ганебним. Флагман потоплений, кораблі — пошарпані та бояться виходити за певні рубежі в Чорному морі. Тобто українська армія порушила домінування Росії у Чорному морі. Звичайно, вони не хотіли б це показувати. Крім того, вони не хотіли б збирати всі кораблі в одному параді під час війни. Це означало б вишикуватися в одній бухті й чекати, доки прилетить снаряд “Нептуна” або “Гарпуна”. Але вони відверто не заявили, що не хотіли б проводити парад. Натомість вони організували театр, який тільки зі сміхом можна дивитися.
Той характер ушкоджень, які вони показали біля штабу Чорноморського флоту, аж ніяк не тягне на удар безпілотника. Характер ушкоджень більше схожий на те, що хтось шалено косив газон і напав на штаб Чорноморського флоту. Там чомусь розкидано дуже багато листя з дерев та кущів. Пошкоджень самого штабу я не помітив.

— Так, але там ще п’ять газонокосильників постраждали, судячи з їхніх заяв.

— Але ж вони не надали доказів.

— І все ж таки можна розглядати це як “дзвіночок”, що в Крим може прийти війна?

— В інформаційному просторі Росії поширюються повідомлення, наприклад, про те, що протиповітряна оборона там відсутня. Якщо простий безпілотник зміг обійти всі ППО та спокійно залетіти до штабу Чорноморського флоту, то це реальна проблема. А що говорити про решту об’єктів? А що говорити про кораблі, які стоять у бухті, якщо там працюють вільно українські ДРГ, які можуть запускати безпілотники на території Севастополя чи занести вибухівку до будівлі штабу. Значить все зовсім погано. Обстановка нагнітається, особливо у зв’язку з тим, що українські війська дуже активно та успішно діють дедалі ближче до Криму, завдаючи ударів по складах із боєприпасами. Окупантам є про що турбуватися.

— Чи створюватимуть окупанти напругу на інших ділянках фронту? Наприклад, посилювати ситуацію в Харкові чи нападати з боку Білорусі?

— До останнього моменту я вважав, якщо вони потрапили у пастку на Херсонському та Криворізькому напрямках, вони намагатимуться зараз якимось чином організувати провокацію з Білорусі. Але для того, щоб організувати її, все-таки треба буде допомогти Лукашенку, який одними своїми військами явно не впорається. Тому треба десь узяти ще 10-30 тисяч російських військ та направити їх до Білорусі. Поки що такого руху немає.
Понад те, зараз відзначається рух протилежного характеру. Вони намагаються зібрати, в тому числі з Донбасу та Запоріжжя більше військ і спробувати їх переправити на правий берег Дніпра, щоб посилити херсонське та криворізьке угруповання. І тому на Донбасі у них зараз буксує наступ.

Російські війська, в принципі, не можуть допустити того, щоб Херсон залишили. Вони готові кинути туди всі сили. Вони постійно роблять помилки. Спочатку вони втекли з Київської та Чернігівської областей, зосередившись на найбільш захищеній ділянці на Донбасі, розбили там собі чоло. Наразі намагатимуться судомно розв’язувати проблему на Херсонському та Криворізькому напрямках. Я думаю, там вони якраз своє угруповання і покладуть. У них будуть величезні втрати, якщо вони намагатимуться наступати на Кривий Ріг, Миколаїв чи Одесу замість того, щоб відходити чи організовувати якусь оборону. А, зважаючи на все, вони це збираються робити всупереч усім законам і правилам логіки. Найближчого місяця на російських військових очікують дуже великі проблеми з точки зору, де взяти людей і техніку.

— Український лоцманський катер був пошкоджений внаслідок підриву у гирлі Швидке (Новостамбульське) в українській частині гирла Дунаю. Якщо припустити, що це робота ДРГ, то з якого боку і для чого?

— Дунай зараз став однією з головних артерій, що пов’язує українську економіку з міжнародними постачаннями. Наприклад, нафтопродукти в Україну доставляють саме Дунаєм. Це може бути ДРГ із Придністров’я, де перебувають і активно працюють російські спецслужби. Тому ДРГ можуть діяти як на Одещині, так і на Дунаї. Тим більше, що там є місце, де українські, молдавські та румунські порти розташовані дуже близько один до одного. І тому саме у цьому районі можна проводити операції, які суттєво вплинуть на розвиток ситуації.

Нагадаємо, керівник секції стратегічного моделювання Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Ігор Левченко в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA висловив упевненість, що у разі відходу з правобережної частини Херсонської області військові країни-агресора РФ повністю зруйнують Антонівський міст.

Кулеба підписав подання на призначення Венедіктової послом України у Швейцарії

Китай ввів торгові санкції проти Тайваню через візит Ненсі Пелосі

Читайте також: Кадиров знає, якщо Путіна не стане, його доля буде гіркою. Інтерв’ю з Аллою Дудаєвою

Прямий ефір