Суспільство, яке спрямоване у минуле, — військовий історик про російський фашизм

Фото: ukrinform.ru

У Росії відбулася підміна понять “нацизм” та “фашизм” для того, щоб громадяни країни не проводили паралелей між нинішнім кремлівським режимом та фашистськими режимами минулого. Таку думку сьогодні, 23 травня, в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі  UA висловив український військовий історик Василь Павлов.

“Вона [Росія] не перемогла фашизм. Вона перемогла нацизм… Фашизм це зовсім інший політичний режим, який справді нагадує зараз режим Путіна, російський режим. Тому тут якраз і пішла підміна понять для того, щоб власне населення не знаходило паралелі з фашистським режимом, яким зараз є Росія. Росія не є нацистським режимом, який був у Гітлера. Але повністю повторює ту систему, яка була у фашистській державі Муссоліні”, — каже історик.

У Росії створено квазі-релігію Великої Перемоги, на вівтар якої приносяться жертви. І це, на думку експерта, єдиний елемент, який поєднує російську націю.

“Це суспільство, яке не спрямоване в майбутнє. Це суспільство, яке спрямоване у минуле. І в минулому воно, відповідно, все черпає, всі елементи для свого натхнення. І якщо хтось замахується на це минуле або намагається про це минуле говорити правду , він автоматично перетворюється на ворога, нациста”, – вважає Павлов.

Одна з претензій РФ до України таки полягає в тому, що українське суспільство не хоче розглядати Другу світову війну в тому контексті, в якому це робить Росія.

Як вважає історик, російські перформанси з “відродженням піонерії”, знаки Z та багато іншого з тоталітарними режимами пов’язані безпосередньо.

“Якщо ми говоритимемо про зовнішні прояви фашизму, нацизму, комунізму, вони будуть абсолютно однакові… Навіть не будемо поки що брати сучасність. Візьмемо 1930-і роки. Якщо візьмете радянські паради та німецькі паради, в них відрізнятимуться лише символи. Точно так само, якщо ми зараз до них приєднаємо паради в Москві і всі дійства, які у них відбуваються, ми побачимо знову ж таки те саме”, – говорить історик.

Російська “юнармія”, на його думку, калька з гітлерюгендою.

“Всі елементи зовнішні, вони повністю повторюють. І вони якраз працюють на те, щоб певним чином зомбувати суспільство”, – каже Павлов.

Він також зазначає, що повна зневага прав людини заради якихось цілей теж є ознакою фашизму. Історик припускає, що згодом буде знайдено документи, які підтвердять, що звірства росіян на території України здійснювалися за наказами.

“Не те що повна зневага правами людини. Це навіть, я б сказав, усвідомлену зневагу прав людини. Тобто, що ми зараз знаємо про дії російських окупаційних військ, ми можемо сміливо говорити, що це було усвідомлено, це вкладалося їм у голови І я думаю, що рано чи пізно ми, можливо, навіть побачимо текст наказу, де ці моменти будуть чітко зафіксовані”, – коментує експерт.

Читайте також:

Розширення Альянсу та протистояння Росії: інтерв’ю з представницею США при НАТО Джуліаною Сміт

Репресії в Росії продовжуються

Мусієнко назвав два шляхи для деблокування українських портів

Прямий ефір