Поетапно газову галузь РФ відключають від нормальної роботи, — Ус про 14-й пакет санкцій ЄС

Іван Ус. Скріншот: uatv.ua

Країни Європейського Союзу погодили новий пакет санкцій щодо Росії. Акцент у 14-му пакеті обмежень зроблено на газовій сфері — одному з основних джерел доходів РФ. Про це сьогодні, 20 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

“Акцент пакета робиться на газовій сфері — одному з основних джерел доходу Російської Федерації. У Росії, як і у будь-якої машини, є дві банальні педалі, одна називається газ, а інша називається нафта. Це те, що формує бюджет Росії. І ми бачимо, як поетапно газову галузь відключають від нормальної роботи й нормального надання російському бюджету необхідних йому ресурсів. Цей пакет завдає удару по альтернативному варіанту постачання газу в Європу з Росії. А це і прибутки насамперед”, — сказав він.

Постачання трубопровідного газу в Європу з Росії ще тривають. Контракт чинний до кінця 2024 року.

“У відносинах РФ з Європейським Союзом все ще тривають постачання трубопровідного газу в Європу. Але ці постачання будуть здійснюватися до кінця 2024 року. Далі контракт на транзит закінчується. І вже було заявлено Україною про те, що ми не будемо продовжувати цей договір”, — зазначив експерт.

Уже наявні санкції проти Росії не дають змоги ремонтувати й модернізувати необхідне для газовидобутку обладнання, що також негативно позначається на галузі.

“Є вже наявні санкції, які не дають змоги Росії купувати необхідні для газовидобутку технологічні пристрої, які дуже складно купити на альтернативних ринках”, — сказав Ус.

Він зазначив, що компанія “Газпром” уже збиткова і ця ситуація буде тільки погіршуватися.

“Газова сфера їх дуже чітко відчуває. І як результат — “Газпром”, компанія, що формує бюджет, закінчила 2023 рік зі збитками 7 млрд дол. Основа економіки Росії вже збиткова. Як довго вистачить ресурсів, щоб утримувати економіку Росії та компанії, які цю економіку раніше формували, — подивимося”, — констатував експерт.

Читайте також: 14-й пакет санкцій проти Росії вперше торкнеться постачання СПГ — подробиці

Прямий ефір