Україна підписала зі США угоду про гарантії безпеки на 10 років — Reuters

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписали сьогодні, 13 червня, 10-річну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на посилення захисту України від російських загарбників. Про це повідомляє FREEДОМ із посиланням на Reuters.

Видання, з посиланням на текст угоди, зазначило, що документ, підписаний на полях саміту G7 в Італії, покликаний стати кроком на шляху до можливого членства України в НАТО.

“Сторони визнають, що ця угода підтримує міст до можливого членства України в альянсі НАТО”, — йдеться в тексті.

Також Reuters пише, що в угоді йдеться про те, що, в разі збройного нападу або погрози проти України, вищі посадові особи США та України зустрінуться протягом 24 годин, щоб обговорити заходи реагування та визначити, які додаткові потреби в обороні необхідні Україні.

“Сполучені Штати мають намір надати довгострокову матеріальну допомогу, навчання і консультування, забезпечення, розвідку, безпеку, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для розбудови українських Сил безпеки та оборони, які здатні захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну, і стримування майбутньої агресії”, — цитує видання документ.

Читайте також: Особливий формат G7 — глобальна зустріч, яка об’єднує різні частини світу, — Зеленський на саміті “Групи семи” (ВІДЕО)

Нагадаємо, 13 червня розпочався саміт G7, який триватиме до 15 червня. Україна — одна з головних тем на порядку денному.

Також Україна підписала угоду про гарантії безпеки з Японією.

Прямий ефір