У місцевої влади немає грошей для того, щоб рятувати людей в таких ситуаціях, — Шейтельман про катастрофу в Орську

Михайло Шейтельман. Скріншот: uatv.ua

Орськ та Оренбург уже кілька днів затоплює, а місцева влада розводить руками, адже грошей на порятунок людей немає. У Росії є кошти на війну і терор в Україні, а допомагати власним громадянам у плани не входить. Про це сьогодні, 9 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман.

“Вимоги ось цих громадян, які опинилися в умовах повені — фінансові. Кожному росіянину, якого затопило, належить 100 тис. руб. (1 076 дол.) компенсації, якщо він втратив усе майно. Задумайтеся. Якщо людина втратила взагалі все, що в неї в житті було, їй належить 1 тис. дол. Вони кажуть, що замало, і просять дати ще”, — сказав він.

Бюджетна централізація — секрет успіху влади Володимира Путіна, акцентував експерт.

“Місцева влада не розпоряджається грошима. Росія влаштована так, що за всіма грошима треба ходити в центр. У цьому весь секрет. Тому у місцевої влади немає грошей для того, щоб рятувати в таких ситуаціях. У цьому головний секрет успіху путінської системи”, — зазначив він.

Фінансування війни Росії проти України — головне для Кремля, а допомога населенню в пріоритетні витрати не входить.

“Таких, хто втратив майно, в Орську 10 тис. осіб приблизно. Відповідно, все, що потрібно заплатити — це 10 млн дол. Стільки коштує одна ракета, яку збиває українська протиповітряна оборона”, — констатував Шейтельман.

Читайте також: Мародерство та дефіцит продуктів — що відбувається в затопленому Орську (ФОТО)

Нагадаємо, увечері 5 квітня в російському місті Орськ Оренбурзької області прорвало насипну дамбу на річці Урал. Прорив дамби, побудованої 2014 року з метою захисту автомобільної дороги та зміцнення берега річки, стався на тлі паводків. Ненормований приплив води почали фіксувати ще 3 квітня. Але напередодні прориву дамби голова міста Орськ Василь Козупиця запевняв, що вона має витримати навантаження.

Увечері 6 квітня прорвало другу дамбу, внаслідок чого ситуація почала погіршуватися і в обласному центрі — Оренбурзі.

Унаслідок катастрофи підтопленими виявилися понад 6,5 тис. будинків, кількість постраждалих наближається до сотні, є загиблі.

8 квітня сталися нові пориви дамби в сусідніх з Орськом селищах.

Прямий ефір