Мародерство та дефіцит продуктів — що відбувається в затопленому Орську (ФОТО)

Орськ, 8 квітня. Фото: Урал56.Ру

У російському Орську Оренбурзької області, що постраждав від затоплення, почастішали випадки шахрайства, пов’язаного зі збором грошей під приводом надання допомоги постраждалим від павені. Люди скаржаться на мародерство, повідомляє FREEДОМ із посиланням на російські ЗМІ.

Мешканці одного з районів Орська розповіли, що мародери залазять у магазини та будинки прямо “з човників”. Мер міста Василь Козупиця повідомив, що влада збільшила кількість поліцейських патрулів для охорони підтоплених територій. Залучено понад 900 співробітників поліції, зокрема з інших регіонів, повідомляє “Медуза“.

Жителі також зіткнулися з браком продуктів у магазинах. У дефіциті опинилися питна вода, соки, молоко та хліб. У місцевих пабліках городяни скаржилися і на ціни, що підскочили вдвічі-втричі.

В Орську побоюються отруєнь водою: із крана вона тече брудна та жовта. А подекуди її немає взагалі. Городяни вже звертаються до лікарів з отруєннями через водопровідну воду, повідомили “Важные истории“.

Напередодні мешканці Орська навіть вийшли на мітинг. Містяни обурені розміром обіцяних компенсацій за втрату майна, скаржилися і на мародерство. Учасники акції скандували “Путин, помоги!”. Добилися зустрічі з губернатором Оренбурзької області Денисом Паслером, який зажадав від людей прибрати телефони та не вести відеозапис.

Путін же в регіони, що постраждали від повені, поки не збирається. Про це повідомила “Медуза” з посиланням на його речника Дмитра Пєскова.

Тим часом рівень води в Орську впав на 35 см. У зоні підтоплення — 6 929 житлових будинків на 260 вулицях, від 45 будинків вода відійшла.

В Оренбурзі навпаки лише очікують піку підтоплення. Наразі там підтоплено 2 032 присадибні ділянки та 1 580 домоволодінь. За добу рівень води в річці Урал зріс на 25 см і наблизився до позначки 9 м, у Сакмарі — 22 см. Як повідомляють “Важные истории”, гідрологи прогнозують підйом води в Уралі ще на один метр.

Оренбург, 9 квітня. Фото: Урал56.Ру

“Потопає” й сусідня Курганська область. Губернатор повідомив про швидкий підйом води у селі Звіриноголівське — на один метр за останні чотири години. У самому Кургані мешканців закликали зробити місячний запас питної води через ризик підтоплення водозабірних споруд.

Читайте також: Кого покарають за затоплений Орськ — думка політаналітикині

Нагадаємо, увечері 5 квітня в російському місті Орськ Оренбурзької області прорвало насипну дамбу на річці Урал. Прорив дамби, побудованої 2014 року з метою захисту автомобільної дороги та зміцнення берега річки, стався на тлі паводків. Ненормований приплив води почали фіксувати ще 3 квітня. Але напередодні прориву дамби голова міста Орськ Василь Козупиця запевняв, що вона має витримати навантаження.

Увечері 6 квітня прорвало другу дамбу, внаслідок чого ситуація почала погіршуватися і в обласному центрі — Оренбурзі.

Унаслідок катастрофи підтопленими виявилися понад 6,5 тис. будинків, кількість постраждалих наближається до сотні, є загиблі.

8 квітня сталися нові пориви дамби в селищах, що сусідять з Орськом.

Читайте також: Орськ продовжує тонути, невдоволення місцевих жителів зростає, — Левченко

Прямий ефір