Боєприпаси для України: як у ЄС розв’язують питання виробництва достатньої кількості снарядів, розповів Рябих

Снаряди 155-го калібру. Фото: ap.org

Недостатньо швидке забезпечення України боєприпасами з боку союзників пов’язане з організаційними проблемами. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Валерій Рябих.

“Перш за все, на порядок денний виходять організаційні проблеми. Навіть перерозподіл тих самих ресурсів, які були, припустімо, тих самих законтрактованих обсягів, які виробляють на підприємствах європейських країн для споживачів третіх країн, — можна було б провести за кожним із контрактів додаткову роботу й переконати покупця, в інтересах якого виконують ці контракти, на цьому етапі поступитися чергою та трошки відтермінувати цей контракт. І паралельно, звичайно ж, потрібно було швидко ухвалювати рішення про нарощування виробництва й, відповідно, створення стимуляторів”, — вважає Рябих.

На його думку, такими стимуляторами для бізнесу могло б стати гарантоване виділення коштів та забезпечення замовлень на тривалий період від 5 років.

“Ось зараз якраз цей процес пішов… І зараз ми бачимо, що і ті ж приватні компанії в Західній Європі, вони побачили свій, скажімо так, маневр у цій справі та свій профіт на майбутнє”, — сказав експерт.

Рябих зазначив, що зараз компанії викуповують ті виробництва, які з часів Холодної війни залишалися в неробочому стані. Водночас актуалізувалася проблема забезпечення технологічних циклів.

“У Європі дуже гостро відчувається нестача вибухових речовин, порохів для наповнення боєприпасів, також певних елементів, які можуть використовуватися в тому самому виробництві ініціюючих речовин, які також використовуються для виробництва капсул детонаторів для боєприпасів, й багато інших складових”, — сказав експерт.

Він додав, що після розпаду Радянського Союзу європейці стали халатно ставитися до питань безпеки, але зараз ситуація вирівнюється.

Читайте також: ЄС нарощує ВПК: перспективи РФ у перегонах озброєнь (ВІДЕО)

Раніше військово-політичний експерт Дмитро Снєгирьов заявив, що Україна зусиллями всього Заходу може отримати у 2024 році до 1 мільйона боєприпасів.

Прямий ефір