У Європі такого усвідомлення російських військових загроз не було останні 30 років, — Фесенко

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Такого усвідомлення військових загроз від Російської Федерації як зараз, не було в Європі останні 30 років. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко, коментуючи важливі тези інтерв’ю президента України Володимира Зеленського італійському телеканалу RAI.

Політолог переконаний, що український президент навмисно наголосив на загрозах з боку Росії.

“Ця тема зараз дуже активно обговорюється в Європі останні місяці. Я уважно стежу за публікаціями в західних ЗМІ, й такого усвідомлення російських військових загроз ніколи не було в Європі за останні 30 років. Раніше були зовсім інші настрої. Навіть у перший рік війни не було такого усвідомлення, а зараз воно є. І є розуміння того, що дійсно Україна — це зараз головний форпост, який захищає Європу, і Україні треба допомагати саме з цієї причини. І ось цей настрій, я вважаю, він дуже важливий. Головне тепер це підкріпити відповідними рішеннями”, — сказав Фесенко.

Він зазначив, що самі європейські політики констатують, що Європа зараз не готова до відбиття російської агресії: армії потребують переозброєння і модернізації. 

“Ось у Великій Британії зараз розгорнулася активна дискусія, що є недокомплект у Збройних силах Великої Британії, навіть на флоті. І необхідна модернізація збройних сил, зокрема в плані зброї. І з цього погляду, я думаю, що принципово важливим є усвідомлення, і якраз президент Зеленський до цього підштовхує наших європейських партнерів, що ми маємо бути єдиним цілим. Необхідно формування принципово нової системи європейської безпеки, де б українська армія була органічною і, можливо, однією з головних частин ось цієї європейської системи безпеки”, — сказав Фесенко.

Політолог наголосив, що зараз Збройні сили України захищають Європу та їм потрібно допомогти.

“Я віддаю належне європейським партнерам: в умовах, коли виникли проблеми в США, європейці в міру своїх сил та можливостей, там, на жаль, є проблеми, але вони активізували підтримку України. І ми бачимо, що зараз розуміння необхідності підтримки України в Європі зростає”, — сказав Фесенко.

Читайте також: ЄС має план для підтримки української обороноздатності — деталі від експерта-міжнародника

Нагадаємо, на зустрічі лідерів Європейського Союзу в Брюсселі було ухвалено рішення про виділення 50 млрд євро на підтримку економіки та інфраструктури України протягом наступних чотирьох років.

Прямий ефір