ЄС має план для підтримки української обороноздатності — деталі від експерта-міжнародника

Прапори Євросоюзу та України. Фото: gettyimages.com

Кошти фонду військової підтримки України, створення якого анонсували в ЄС, спрямовуватимуться на підтримання української обороноздатності та недопущення домінування РФ ані на полі бою, ані на світовій арені. Про це сьогодні, 5 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

“З огляду на той факт, що створення фонду військової підтримки України в межах вже існуючого Європейського фонду миру — ідея високого представника Європейського Союзу Жозепа Борреля, він зацікавлений у реалізації цієї ініціативи. За його словами, ще немає повної інформації про те, скільки коштів дадуть країни-члени ЄС цьогоріч, але багато хто з них уже представив свої внески, і, за словами Борреля, вони щонайменше дорівнюватимуть 21 млрд євро, й це буде бюджет для військової допомоги для України у 2024 році. І дійсно, він більш, скажімо так, вузькоспрямований саме на те, щоб підтримати обороноздатність нашої держави, щоб Україна могла ефективно боротися з російською агресією”, — сказав він.

За словами Желіховського, у межах фонду також легко відстежувати, куди йдуть ці кошти, на яке озброєння, боєприпаси тощо.

Експерт-міжнародник звернув увагу, що ці кошти не пов’язані з тією сумою, яка була виділена Європейським Союзом на спеціальному саміті ЄС 1 лютого.

“Там дійсно ці суми більше стосуються саме, скажімо так, цивільного життя та допомоги громадянам України в контексті зарплат, пенсій тощо. Там також можна виділяти кошти й на допомогу в обороноздатність України. Але цей фонд, скажімо так, дійсно вузькоспрямований на ці цілі. І вважаю, що дуже непогана ініціатива. І дуже важливо, щоб дійсно найближчими днями було проголосовано цю допомогу”, — сказав Желіховський.

Він переконаний, що Україна отримає ці важливі для оборонної галузі кошти, щоб боротися з російською агресією.

Читайте також: Системи ППО, снаряди, фінанси: як партнери посилюють оборону України — огляд FREEДОМ (ВІДЕО)

Нагадаємо, на зустрічі лідерів Європейського Союзу в Брюсселі було ухвалено рішення про виділення 50 млрд євро на підтримку економіки та інфраструктури України протягом наступних чотирьох років.

Жозеп Боррель заявляв, що Європейський фонд миру необхідно збільшити до 20 млрд євро, щоб протягом чотирьох років витрачати щорічно по 5 млрд євро на закупівлю військової амуніції для України.

Прямий ефір