Росія може збільшити кількість гібридних атак проти Європи — прогноз

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Російська Федерація може збільшити кількість гібридних атак проти країн Європейського Союзу і НАТО. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“З боку Росії може посилитися не тільки пряма агресія на країни Європейського Союзу і НАТО, але може і гібридна загроза, повірте. І нашим партнерам хочеться сказати, що вони не менш небезпечні, ніж пряма ескалація. Наприклад, у них “випадково” почнуть вибухати військові склади, почнуться диверсії на військових виробництвах або почнуть давати збої військові системи, тому що, виявляється, там працювали агенти Кремля”, — сказав він.

Буряченко зазначив, що у світі не повністю усвідомлюють “підступність” Росії. 

До того ж поки російський диктатор “застряг двома ногами” в тактично програшній для себе війні проти України, партнери можуть перебувати у відносній безпеці.

“Але якщо Путіну вдасться схилити наших партнерів не те, щоб до якогось перемир’я, але хоча б просто припинення вогню, — наступними будуть вони. Країни Балтії, Польща, Фінляндія. Що вже казати про можливість ескалації через проксі Сербію, Боснію і Герцеговину або теж Косово? РФ в будь-який момент може розпалити пожежу всередині ЄС, що мені здається, на превеликий жаль, до кінця не усвідомлюють, а бюрократія сильно сковує їх у реальних діях”, — підсумував Олексій Буряченко.

Читайте також: Продовження війни та дискредитація української влади: що задумали в Кремлі на 2024 рік

Нагадаємо, посилення оборони почали обговорювати більшість європейських країн. Такі заяви почастішали після того, як під час масованого обстрілу України Росією 29 грудня у повітряний простір Польщі залетіла, як підтвердили пізніше, російська ракета. У Варшаві вважають, що Європа є ціллю російської агресії. А Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія тим часом закуповують тисячу ракет для Patriot.

Прямий ефір