Інструментів тиску на Північну Корею не залишилося, Кім Чен Ин намагається примусити регіональні держави і США до нового етапу перемовин, — Гриценко

Трансляція запуску північнокорейської ракети. Фото: gettyimages.com

У світової спільноти практично не залишилося інструментів тиску на Північну Корею — всі можливі санкції вже застосовано, і КНДР навчилася виживати під цим санкційним тиском. Тому можлива або жорстка ескалація, або старт нового перемовного процесу. Методами тиску керівництво КНДР намагається примусити регіональних сусідів і США до перемовин. Про це сьогодні, 19 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко.

“Тому на сьогодні інструментів, які б змусили Північну Корею злякатися і поміняти свою обрану стратегію, змінити її, в принципі, таких уже немає. Усі можливі батоги, які були в наявності у світової спільноти, вже використані, залишаються поки що тільки пряники”, — сказала вона.

За словами експертки, варіантів розвитку подій два: або жорстка ескалація, яка призведе до ядерної війни між КНДР і Сполученими Штатами, або спроби сісти за стіл перемовин, домовитися, почати новий перемовний процес у якомусь новому форматі.

“Не в шестисторонньому, як це було раніше, куди входили Штати, Росія, КНДР, Китай, Південна Корея і Японія, а вже без Росії. Відповідно, це буде новий формат, найімовірніше. Поговорити про те, у кого які є взагалі погляди на те, як можна мінімізувати загрозу з боку КНДР”, — каже Гриценко.

Тому що, уточнила вона, для Пхеньяна найголовнішим завданням залишається забезпечити виживання режиму, забезпечити збереження сім’ї та династії Кім.

“І в тому, що стосується виконання цього завдання, Кім Чен Ин досить прагматична людина, попри всю ту риторику, яку вони проводять доволі агресивну, попри ту політику, яку вони проводять у країні. У європейців може скластися враження, що це абсолютно ірраціональні та божевільні люди, але насправді в тому, що стосується виконання таких життєво важливих завдань, тут Кім Чен Ин доволі раціональний, і його найбільше турбує саме зберегти виживання сім’ї”, — пояснила головна консультантка.

Також про це свідчить ще те, що останнім часом Кім Чен Ин став набагато частіше бувати на публічних заходах зі своєю дочкою.

“І на останньому запуску ракети “Хвасон-18″ його донька теж була присутня разом із ним. Це свідчить про те, що він зацікавлений усе-таки у збереженні КНДР у тому вигляді, в якому вона існує. Але в ідеалі, звісно, він би хотів зняття, якогось послаблення санкційного режиму. І такими методами залякування він і намагається примусити регіональні держави, Сполучені Штати до нового етапу перемовин”, — резюмувала Аліна Гриценко.

Читайте також: Північна Корея серйозно просунулась у модернізації та мініатюризації ядерної зброї та готується до випробувань, — Гриценко

Нагадаємо, Північною Кореєю здійснено чергову провокацію. Як повідомили в Раді національної безпеки Південної Кореї, напередодні КНДР запустила балістичну ракету. Снаряд пролетів 1 000 км і впав у Японське море неподалік від західного узбережжя Японії. За день до того Північна Корея запустила ракету малої дальності, яка впала в океан.

Прямий ефір