Ми готові до продовження війни, чекаємо на повернення заручників і цілі наші залишаються незмінними, — прессекретарка ЦАХАЛ

Анна Уколова. Фото: facebook.com/anna.ukolov

Армія оборони Ізраїлю ще не досягла поставлених цілей для завершення війни з ХАМАС. У пріоритеті залишається звільнення заручників. У ХАМАС же одна мета — знищення Ізраїлю. І в зв’язку з цим порушення режиму припинення вогню з боку терористів не дивні. ХАМАС намагатиметься тягнути паузу з точки зору психологічного тиску на Ізраїль. Про це сьогодні, 29 листопада, в ефірі телеканала FREEДОМ заявила прессекретарка ЦАХАЛу, майорка запасу Анна Уколова.

“Цілі, які все ще стоять перед армією, не досягнуті. У нас було дві мети із початком цієї війни — це руйнування ХАМАС і повернення всіх заручників. Заручники ще не повернулися. ХАМАС щодня грається, тягне час. Навіть учора було дуже грубе порушення режиму припинення вогню, були обстріли солдатів ЦАХАЛу в північній частині півночі Гази. І було кілька вибухових пристроїв, які здетонували прямо безпосередньо біля наших солдатів”, — сказала вона.

Але, наголосила прессекретарка, у будь-якому разі такі рішення ухвалюють на урядовому рівні.

“Усе, що ухвалить наш уряд, так ми і зробимо. Але повернення заручників залишається в пріоритеті. Сьогодні 6-й день, ми з нетерпінням очікуємо додаткового звільнення наших заручників. Ще дуже багато людей залишається у ХАМАСу. Але ми наразі витримуємо режим припинення вогню, чого не можу сказати про ХАМАС, тому що вони вже два рази грубо цей режим порушили. Але, з огляду на те, що повернення заручників у нашому пріоритеті, то поки що армія витримує цей режим, і ми сподіваємося, що максимально велика кількість заручників повернеться додому до своїх родин”, — каже Уколова.

На її думку, у ХАМАСу була завжди одна основна мета — це знищення Ізраїлю та євреїв.

“Я дуже сумніваюся, що в них щось змінилося, з огляду на те, як вони поводяться. І зараз навіть у цю оперативну паузу на території сектора Гази ми абсолютно не були здивовані, що вони порушили режим припинення вогню. Ми готові до продовження війни, ми чекаємо на повернення заручників і цілі наші залишаються незмінними”, — додала Уколова.

За словами прессекретарки, ЦАХАЛ розуміє, з ким має справу, і не факт, що ХАМАС буде далі дотримуватися умов, з огляду на те, що вони вже порушували неодноразово режим припинення вогню.

“Вони більше намагатимуться тягнути цю паузу з погляду психологічного тиску, бо вони знають, наскільки в Ізраїлі переживають з приводу всіх людей, які перебувають у полоні, і наскільки нам важливо їх звільнити. Мені здається, що більше тут відіграватимуть роль психологічного тиску для того, щоб спробувати прийти до повного припинення вогню. Але в принципі, наш уряд і ми налаштовані на те, щоб війну продовжувати, тому що ми не можемо дозволити собі повернутися до ситуації, коли ХАМАС може завдати такого самого удару по нас, як 7 жовтня”, — резюмувала Анна Уколова.

Читайте також: Перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС: крихкий мир дає шанс на звільнення 10 заручників на день (ВІДЕО)

Нагадаємо, як заявив військовий експерт з Ізраїлю Давид Шарп, після того, як етап звільнення заручників буде завершено, ізраїльська армія продовжить знищення організованого опору бойовиків ХАМАС. Ізраїль зацікавлений завдати повної поразки ХАМАС, повалити його владу і знищити. Терористам же цей період потрібен, щоб реорганізуватися і отримати перепочинок.

Прямий ефір