Росіяни безуспішно штурмують, українські захисники знищують ворога — карта війни за 1 листопада (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України продовжують наступати на Мелітопольському та Бахмутському напрямках, виснажують російську армію по всій лінії фронту та закріплюються на досягнутих рубежах. Загалом минулої доби на передовій відбулося 43 бойових зіткнення з російськими військами. Про це сьогодні, 1 листопада, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ), інформує FREEДОМ.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський показав роботу 14-ї окремої механізованої бригади на Куп’янському напрямку. На відео видно знищення та пошкодження танків і БМП російських окупантів.

А українські прикордонники показали невдалий штурм російських військ на Куп’янському напрямку. Два російські танки Т-72 намагалися штурмувати позиції ЗСУ, однак дорогою підірвалися на власних мінах. Українські захисники “добили” ворожу техніку за допомогою дронів-камікадзе.

Бійці 15-ї окремої артилерійської розвідувальної бригади ЗСУ, яка веде оборону на Харківщині, показали процес керування безпілотниками українського виробництва Shark (“Шарк”). Ці БпЛА оснащені передовими технологіями, включно з камерою із зумом, яка дає змогу читати написи на одязі з висоти 2 км над землею.

“Дрон Shark — це iPhone серед усіх безпілотників такого типу. Він дуже простий в обслуговуванні, дуже простий в управлінні. І, в принципі, ми літаємо без втрат. Він досить стійкий до РЕБ. Це перевірено багато разів. Технологію повернення його додому дуже добре продумано, тому що він взагалі може працювати без GPS. Росіяни намагаються глушити сигнали GPS, ну, а нам все одно”, — розповів військовослужбовець ЗСУ, пілот дрона з позивним “Соляра”.

Російські окупанти безуспішно намагалися штурмувати українські позиції на Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Також на Авдіївському напрямку ЗСУ успішно відбили всі атаки росіян у районі Сєверного та Первомайського Донецької області.

“За фактом ми спостерігаємо ситуацію, за якої противник намагається на окремих ділянках фронту вести локальні, можна сказати, ізольовані атакувальні дії. Їх навіть не можна назвати наступальними — атакувальні або контратакувальні дії для того, щоб показати хоч якийсь успіх”, — коментує військовий експерт Сергій Грабський.

Тим часом радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що російські війська формують оперативно-технічні склади в тимчасово окупованих Маріуполі та районі. Для цього використовують ангари, гаражі та колишні зерносховища.

“Противник намагається розосередиться, намагається відвести максимально свої бази і склади, але, самі розумієте, перекинути одномоментно тисячу, дві тисячі тонн боєприпасів, перевезти одночасно 3-5 тис. тонн пального — це досить складне завдання. Проводиться розвідка і моніториться стан складів на Південному напрямку, там теж практично всі цілі відомі. А про Крим уже й говорити нічого — цілі розвідано, координати відомі до метрів буквально”, — каже Грабський.

Тим часом партизанський рух “Атеш” повідомляє, що російські військові почали переодягатися в цивільний одяг через острах українського підпілля в Херсонській області. Водночас їх легко ідентифікувати за зброєю або військовим рюкзаком.

“Херсонський трикутник, який утворився на лівому березі, є прокляттям для противника, тому що утримати його досить складно, а забезпечувати його ще складніше”, — зазначив військовий експерт.

Загальні втрати армії РФ від 24 лютого минулого року вже склали 301 тис. 490 військових. За добу було знищено ще 680 російських окупантів, 12 танків, 30 бойових бронемашин, 23 артилерійські системи, дві РСЗВ і систему ППО. Крім того, збито 28 безпілотників і одну ракету, знищено 37 одиниць спецтехніки та цистерн із паливом.

Армія Росії знову обстріляла Херсон. Вдарили по центру міста. Загинула співробітниця міської військової адміністрації (МВА), ще двоє людей дістали поранення. На момент атаки вони перебували на вулиці. Про це повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.

“Внаслідок дій РФ зазнали поранення двоє працівників військової адміністрації. Одному з цих працівників ампутували частину руки. Інший працівник, якому була надана медична допомога, вже вийшов на своє робоче місце. Однак є дуже велика втрата — загинула наша працівниця, у якої лишився чоловік, донька та онук. Це дуже важка втрата для всієї громади”, — сказав він.

“Я була на кухні в цей час і почула потім такий крик жіночий. Я думала, у наш будинок влучило. А потім думала, що в п’ятиповерхівку влучило. А воно, виявляється, в землю влучило”, — розповіла жителька Херсона Віра.

Читайте також: Ротація російських генералів на Херсонському напрямку — це досить тривожний дзвінок, — військовий оглядач

Прямий ефір