Росіяни на окупованих територіях України встановлюють на телефони школярів шпигунські програми — деталі від правозахисника

Павло Лисянський. Скріншот: uatv.ua

Росіяни ідеологічно прокачують українських дітей на окупованих територіях, а також встановлюють на їхні телефони шпигунське програмне обладнання. Про це сьогодні, 1 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор громадської організації “Інститут стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник Павло Лисянський.

“Вони беруть телефони на перевірку в школярів, зараз це по всій території окупованій відбувається. І ось як відбувається перевірка телефона: вони забирають телефони, і кудись ідуть. У цей момент вони встановлюють шпигунське програмне обладнання. Примітивна програма, схожа на “батьківський контроль”. І ось ця програма блокує входження дітей до переліку сайтів, який вони й ввели, заблокували, а також фіксують та передають на окремий сервер листування. Тобто вони контролюють месенджери у дітей”, — розповів правозахисник.

Він наголосив, що такі перевірки телефонів проводять силовики, хоча спочатку намагалися зобов’язати цим займатися вчителів.

Правозахисник зазначив, що мета російської окупаційної влади — передати пострадянську ідеологію новому поколінню.

“У другій половині 2023 року, за розрахунками окупантів, політтехнологів Кремля, у Російській Федерації та, відповідно, напевно, на всьому пострадянському просторі, на сьогодні населення країни розділилося на дві половини. Перша половина — це ті, які народилися за Радянського Союзу і пам’ятають Радянський Союз. І друга половина — це та, яка взагалі не знає, що таке Радянський Союз, не володіє ідеологією та не хоче його повернення. І, відповідно, перша група біологічно просто зменшуватиметься, а друга група збільшуватиметься. І, відповідно, вони встановили такий й ідеологічний контроль, й ідеологічне промивання мізків для того, щоб передати ось цю пострадянську ідеологію, прорадянську ідеологію новому поколінню”, — сказав Лисянський.

За його словами, російські політтехнологи націлені на те, що у диктаторського режиму в РФ мають бути прихильники й через 5-10 років.

“Тому зараз ось почали таку ідеологічну обробку на тимчасово окупованих територіях України”, — сказав Лисянський.

Правозахисник також нагадав, що росіяни мають план до 2026 року з кожного навчального закладу на окупованій території зробити кадетський корпус, де діти мають ходити у формі.

Читайте також: Зустрічі з найманцями у школах, створення кадетських корпусів: як у РФ намагаються виховати нових солдатів для Кремля, розповів правозахисник

Як повідомлялося раніше, 400 млн дол. наступного року Москва планує витратити на так зване патріотичне виховання російської молоді. Близько третини суми піде на реанімацію піонерського руху. Тепер його в Росії називають “Движением первых”. 70 млн дол. витратять на залучення громадян до системи патріотичного виховання дітей і майже 90 млн дол. — на підтримання і розвиток мережі організацій у регіонах.

Прямий ефір