“Росія ніколи не віддасть вкрадених дітей напряму Україні”: механізм повернення пояснила юристка

Ілюстративне фото: dyvys.info

Необхідний єдиний міжнародний механізм для повернення незаконно депортованих Росією маленьких громадян України додому. Про це сьогодні, 25 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила юристка благодійного фонду Save Ukraine Мирослава Харченко.

“Дуже правильно сказала і перша леді (Олена Зеленська, — ред.), що те, що росіяни роблять із нашими українськими дітьми, це не можна виправдати, і це не турбота. Якщо говорити про їхній міф “ми рятуємо дітей України від бомбардувань” і ще чогось. Ось, наприклад, я, українська мати, яка вирішила врятувати дитину. Перше, як нормальна людина, я маю знайти маму і тата цих дітей, я маю зробити все для того, щоб дитина возз’єдналася з родиною. Я не повинна вручати їй російський паспорт, російське громадянство, не повинна розповідати їй, що Україна погана і що вона своїм батькам не потрібна. Вони саме так і роблять і цим виправдовують нібито порятунок українських дітей”, — сказала вона.

Щодо єдиного механізму повернення депортованих РФ українських дітей, юристка заявила, що не розуміє, чому його досі немає. За її даними, Save Ukraine повернула на підконтрольну територію України вже 176 дітей.

“176 дітей уже разом із мамами і татами, та іншими своїми родичами. Це колосально маленька кількість дітей, порівняно з тим, скільки зараз перебуває на території РФ. Однозначно, тут має заступитися якась інша держава. Можливо, Нідерланди. Це має бути країна, яка стане опікуном наших дітей. Тому що однозначно, що Україні прямо в руки Росія цих дітей ніколи не віддасть”, — каже Харченко.

Вона пояснила, що ці діти — це живі докази злочинів російських окупантів.

“Кожне слово дитини, яка повертається, яка була або депортована, або весь цей час перебуває в окупації, повірте мені, я з цими дітьми розмовляю, чую їхні свідчення, і вони всі кажуть про знущання, про те, що росіяни не дбають про них, росіяни з них знущаються. Є такі історії, я знаю, що діти півтора року не виходили на вулицю, мама їх ховала, бо знала, що росіяни за ними прийдуть”, — розповіла юристка.

На її думку, має бути якийсь міжнародний єдиний механізм, де третя держава стоятиме між Росією та Україною.

“Якщо росіяни не хочуть віддавати нам у руки цих дітей, вони мають віддати, наприклад, Нідерландам. У Нідерландах має відбутися незалежне розслідування, діти мають сказати правду, розповісти, що відбувається, а потім возз’єднається зі своїми батьками, зі своєю країною”, — резюмувала Мирослава Харченко.

Читайте також: Гаага почула історії депортованих Росією українських дітей — що розповіли (ВІДЕО)

Нагадаємо, як заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, на тимчасово окупованих територіях України росіяни намагаються “перевиховати” українських дітей, поширюючи в місцевих школах пропаганду. Російські окупанти не гребують будь-якими способами, щоб викорінити в дітей українську ідентичність.

Прямий ефір