Стартує 15-та зустріч у форматі “Рамштайн” — включення з Німеччини (ВІДЕО)

Авіабаза "Рамштайн". Скріншот: uatv.ua

Чергове засідання Контактної групи з оборони України, відоме як формат “Рамштайн”, розпочинається сьогодні, 19 вересня, у Німеччині. Зустріч відбудеться офлайн на авіабазі “Рамштайн”, яка й дала назву цьому формату. Це 15-те засідання. Очікується, що участь у ньому візьмуть представники понад 50 країн — міністри оборони та старші військові чиновники із країн-партнерів України. Іноземним колегам буде представлено нового голову Міноборони України Рустема Умєрова. Про це повідомив спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі Віталій Сизов із місця подій.

Уже стало відомо про можливе розширення авіаційної коаліції щодо навчання пілотів. Новий міністр оборони Канади Білл Блер сказав, що його країна готова приєднатися до підготовки українців.

Також напередодні стало відомо, що Данія надасть Україні пакет військової допомоги на суму близько 800 млн євро, а Німеччина — на суму 400 млн євро. Крім того, ще тиждень тому новий пакет допомоги анонсували Сполучені Штати Америки.

Питання, які традиційно обговорюють під час зустрічей у форматі “Рамштайн”, — посилення української протиповітряної оборони, надання боєприпасів та нових видів зброї. Крім того, як постійно наголошує генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, важливими є також питання логістики та постачання. Необхідно, щоб уже надане Україні озброєння нормально функціонувало та ремонтувалося. Усі ці питання й обговорюватимуться сьогодні за зачиненими дверима на авіабазі “Рамштайн”.

Ще одне питання — контрнаступ. Українська сторона ознайомить колег із його перебігом.

У зустрічі беруть участь понад 50 країн, не лише члени НАТО, які мають на меті задовольнити найважливіші потреби України. Кореспондент FREEДОМ у Європі наголосив, що попри інформаційну війну РФ, підтримка України в Європі залишається дуже високою. А російський наратив, що Україна нібито не може перемогти Росію, досягає ефекту, протилежного тому, якого домагається Кремль.

“Якщо Україна не може здобути гору, то це означає, що Європа перебуває під постійною російською загрозою. Це означає, що навпаки треба збільшувати розміри допомоги, збільшувати номенклатуру озброєння, що постачається, видів ракет. Люди, які запускають ці наративи, можуть зіткнутися не з тією реакцією, на яку вони розраховують”, — зазначив Віталій Сизов.

Читайте також: 15-й “Рамштайн” для України і перший — для Умєрова: про очікування від зустрічі розповів нардеп

Нагадаємо, попереднє засідання Контактної групи з оборони України відбулося 18 липня. Тоді учасники обговорювали посилення ППО, надання боєприпасів і бронетехніки українським військовим.

Прямий ефір