Пів батальйону за один день — про втрати армії РФ на Бахмутському напрямку та перебіг бойових дій поінформував Череватий

Бахмут. Фото: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

На Бахмутському напрямку Сили оборони України ведуть штурмові дії та просуваються вперед, а ЗС РФ продовжують зазнавати суттєвих втрат. Головна мета утримання міста для російських окупантів — ідеологічна. Про це сьогодні, 4 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив заступник командувача Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій Сергій Череватий.

“Динаміка не змінилася — ми тиснемо на флангах, просуваємося, тривають штурмові дії. Але деталі саме в кількісному вимірі ми розкажемо пізніше, коли буде закріплений результат, остаточно верифікований, проведений його аналіз і ми зможемо показати в деталях, чому, як і де досягнуто результату. Зараз триває рух, штурми ворожих позицій. Ворог відчайдушно чинить опір, для нього Бахмут — це ключова точка”, — сказав він.

За інформацією заступника командувача, ворог за цю добу гатив 436 разів усіма артилерійськими системами, здійснив три авіанальоти на українські позиції, 17 бойових зіткнень відбулося на цьому напрямку фронту. Українським воїнам вдалося знищити 120 окупантів, 201 дістав поранення, 5 взяли в полон. Підбито два ворожі танки, 4 бойові машини піхоти (БМП), дві реактивні системи залпового вогню “Град”, 5 артилерійських знарядь і 5 польових складів із боєприпасами, а також три автомобілі, які підвозили ці боєприпаси.

“За динамікою втрат (120 убитих і 201 поранений у росіян) — це пів батальйону. І це за один день. Тобто динаміка втрат вийшла фактично на рівень, коли були топбої з “Вагнером”. Хоча тут інший тип бойових дій — ми наступаємо, вони зариваються і намагаються подекуди перехопити ініціативу, контратакувати. Але втрати в них уже суттєві, плюс постійно вибиваємо їхню техніку. Учора знищили 5 “Градів”, сьогодні два, САУ та інші суттєві системи, що впливають на перебіг ведення бойових дій. Тому така динаміка втрат у будь-якому разі важлива і де скоріше “порветься” чи на півдні, чи тут, залежить від багатьох факторів”, — зазначив Череватий.

Він акцентував, що для російських окупантів ідеологічна складова Бахмута змушує їх тримати його за будь-яку ціну.

“Якщо для нас це було важливо, тому що ми не хотіли їх пустити до Костянтинівки і Слов’яно-Краматорської агломерації, плюс вибити їхній потенціал, тому що дехто в нас казав, що треба відступати… Ми розуміли, що, якщо ми хочемо зберегти ті міста у відносній цілості, ми не повинні цього робити, і вибивали противника. То для них Бахмут — розбитий і рознесений, спалений ніякої цінності не являє. Тому головна для них цінність — ідеологічна. Тому що 10 місяців битися за нього, не взяти до кінця і зазнати просто нищівних втрат, які сам Пригожин визнав, у районі 20-23 тисяч тільки летальних втрат і в районі від 70 до 100 тисяч сукупних втрат убитими і пораненими, і це всі визнають. Це немислимі цифри для XXI століття, для армії”, — резюмував Сергій Череватий.

Читайте також: Українські артилеристи допомагають піхоті просуватися на Бахмутському напрямку — репортаж (ВІДЕО)

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, на Бахмутському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника українські військові успішно відбили 9 атак російських окупантів в районах Григорівки, Богданівки, західніше Ягідного, Іванівського та південно-східніше Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів Донеччини.

Прямий ефір