“Пташки Перемоги”: волонтери відправили понад 200 дронів на передову (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Благодійний проєкт “Пташки Перемоги” передав першу партію безпілотних літальних апаратів на передову: понад 200 квадрокоптерів Mavic і дронів-камікадзе, що можуть переносити понад кілограм вантажів та призначені для знищення важкої техніки противника. На додаток до цього військові отримають дві антидронових рушниці, повідомляє FREEДОМ.

“Як тільки ми втрачаємо дрони, ми сліпі. Ми нічого не бачимо ані вночі, ані вдень, з якого боку наступають”, — каже начальниця управління постачання Добровольчого українського корпусу Уляна Кузик.

Уляна з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України займається допомогою з постачання дронів бойовим підрозділам 67-ї окремої механізованої бригади, створеної на базі підрозділів Добровольчого українського корпусу. Уляна розповідає — регулярно відвідує позиції бійців у зоні бойових дій й знає, як дрони допомагають рятувати життя особовому складу. 

“Mavic 3 — це дрон, яким зараз користуються всі військові на фронті. Наші військові ним користуються дуже часто. На жаль, це витратний матеріал, дуже часто їх втрачаємо через РЕБ, через дію зброї. На жаль, у нашого ворога багато техніки, яка забирає в нас ці дрони. Ось цією технікою ми просто рятуємо людські життя і не відправляємо піхоту в бій, а відправляємо дрони”, — зазначила Кузик.

У межах ініціативи “Пташки Перемоги” на передову відправлять понад 200 безпілотників, приблизно 50 з яких — це дрони українського виробництва.

“Це дуже важливо, що ми розвиваємо національного виробника. Нам як волонтерському проєкту дуже приємно, що в цьому проєкті вдалося об’єднати військових, владу, волонтерів і бізнес, який сьогодні тут є”, — сказав засновник благодійної організації Ігор Дулін.

Гроші на дрони збирають на благодійних аукціонах. До донатів долучаються львівські підприємці, українські виробники дронів та мешканці міста. Допомагали збирати гроші на дрони також українські волонтери, які проживають у Чехії. Від початку повномасштабного вторгнення Росії їм вдалося відправити на потреби української армії понад 2 млн дол.

“Скажу вам так: після 2 млн дол. перестали рахувати. Де просять бійці, ми відвозимо дрони, антидронові рушниці. FPV-дрони теж розробили, будуть у великій кількості робитися. Усе для спільної перемоги! Ми — українці, які постійно проживають за кордоном, але це наша війна — допомагаємо, чим можемо”, — сказав волонтер із Чехії.

Нову партію дронів передадуть різним підрозділам — 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді, 24-й окремій механізованій бригаді ім. Короля Данила, 25-й окремій десантно-штурмовій бригаді ім. Короля Данила, 25-й і 103-й бригадам Сил ТрО, а також бригадам західного оперативного командування.

“Ми передаємо Mavic Combo, Mavic 3 Е і Mavic 3 Т — це тепловізійні “мавіки”, які можуть працювати як вдень, так і вночі. Також передаємо багато “мавіків”-камікадзе. IP-дрони — це ті, що нестимуть на собі заряд й будуть також знищувати ворога. Також передаємо навчальні станції, на яких навчатимуться працювати на дронах, та передаємо антидронові рушниці”, — розповів начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тищенко.

Загальна мета ініціативи “Пташки Перемоги” — зібрати 1 000 безпілотників для ЗСУ. З початку квітня волонтери передали українським воїнам уже 466 дронів. Ще 100 одиниць таких безпілотників планують передати наступного тижня.

Читайте також: “Армія дронів” і не тільки: Україна розвиває оборонну промисловість під час війни — подробиці

Прямий ефір