Росія вже до серпня може прийти до дефолту — прогноз економіста

Прапор Росії. Фото: pixabay.com

Росія вже до серпня може опинитися в ситуації, яка приведе країну до дефолту. Таку думку сьогодні, 6 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Він зазначив, що російська економіка вже зіткнулася з істотними проблемами через санкції.

“Я нагадаю, що ця економіка була традиційно профіцитною. Зараз там дефіцит. За п’ять місяців поки ще я не зустрічав цифру, але там уже 3,4 трлн руб. розрив доходів і витрат. При цьому доходи скорочуються на 22%, витрати збільшуються на 26%. Через що? Через те, що війну РФ веде. От треба, щоб ця тенденція тривала… Я для себе малюю серпень: у цій країні виникла ситуація, коли всіх резервів не вистачить на покриття дефіциту. Це означатиме невідворотність дефолту в Росії, що призведе в підсумку до краху країни, яка, по суті, підштовхнула світ на поріг Третьої світової”, — сказав Ус.

Економіст пояснив, що дефолт означатиме, що Російська Федерація не виконує своїх зобов’язань, зокрема щодо зарплат і пенсій.

“Тобто просто, може, не в усій країні, але в окремо взятих суб’єктах Російської Федерації не сплачуватимуть зарплати й пенсії — просто ні з чого буде… Тобто, по суті, це призведе до того, що буде вибір: або ви витрачаєте на пропаганду та армію, або ви сплачуєте зарплати і пенсії. Ось дефолт, по суті, означатиме, що знаєте, а у вас уже такого вибору, по суті, немає. У вас немає грошей на те, щоб платити зарплати, пенсії”, — сказав він.

Ус зазначив, що Росія може спробувати ліквідувати дефіцит бюджету шляхом підвищення податків, “розкупорюванням” ліквідних резервів або ж увімкненням друкарського верстата. Ці кроки можуть призвести до протестних настроїв та зростання інфляції в країні.

Що стосується інформації про продаж Мінфіном РФ золота з Фонду національного добробуту, щоб покрити дефіцит бюджету, то Ус вважає, що вже в серпні цей фонд може просто зникнути, оскільки по ньому немає жодної звітності.

Читайте також: Перший шлях поганий, другий ще гірший: Путіну вже немає звідки брати гроші на війну проти України — думка економіста

Прямий ефір