Міф “Великої вітчизняної війни” руйнується на очах, “побєдобєсіє” в Росії сягає свого піку,  — учений

Акція "Безсмертний полк" у РФ у 2015 році. Фото: gettyimages.com

“Побєдобесіє” в Росії сягає свого піку, після якого неминуче відбудеться руйнація міфу про “велику перемогу”. Президент РФ Володимир Путін буквально “паразитує” на святі 9 травня і пафосних парадах. Таку думку сьогодні, 8 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив провідний вчений Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Владислав Гриневич.

“У Путіна ціла модель була, він формував цю “Велику вітчизняну війну”. Для нього це головне було. Зверніть увагу, Путін програв скрізь — у військовій сфері, у політичній, НАТО прийшло на його кордони. І міф “Великої вітчизняної війни” руйнується зараз на очах у нас у всіх. Ось Україна — це перший його такий момент, він збирався прийти в Київ, узяти Київ, провести тут парад, нас знову туди поставити в стійло”, — сказав він.

Учений зазначив, що руйнування міфу в Росії наочно видно по ситуації із “Безсмертним полком”. Він нагадав, що ходу “Безсмертного полку” заборонили проводити в низці міст РФ.

“Тому що щось величезна кількість втрат, яких Росія зазнає в цій війні, бояться, що люди вийдуть на цей “Безсмертний полк” не тільки з портретами своїх дідусів, прадідусів тощо, а своїх чоловіків, синів. І всі побачать, які величезні втрати. Тобто це святкування, це “побєдобєсіє”, яке за Путіна особливо сильно відбулося, мені здається, зараз воно доходить до якогось певного свого піку, на якому почнеться крах і розвал цього всього. Ми зараз бачимо початок цього всього краху”, — резюмував Владислав Гриневич.

Читайте також: “Не можемо повторити”: чому РФ частково скасувала паради на 9 травня, пояснили експерти

Нагадаємо, раніше Гриневич розповів, що оцінка 9 травня в СРСР постійно змінювалася. Міф про “перемогу СРСР” розвивали для прославлення образу правителів. До приходу в СРСР до влади Брежнєва дата 9 травня не була помпезним святом.

Прямий ефір