У Росії скасували паради й ходу на 9 травня — причини назвав Рейтерович

Ігор Рейтерович. Фото: radiosvoboda.org

У низці міст Росії 9 травня цього року не відбудеться парад перемоги, також скасовано ходу так званого “Безсмертного полку”. Влада в РФ боїться, що під час заходів родичі загиблих на війні проти України розкажуть про те, що дійсно відбувається на фронті. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 24 квітня, висловив політолог Ігор Рейтерович.

За його словами, російська влада намагається ввести певне табу на масовість, пов’язану з Україною.

“Така, хода, як “Безсмертний полк” — це та історія, коли все може вихлюпнутися без контролю з боку влади. Вона дуже цього боїться. У багатьох росіян, які втратили своїх близьких на війні проти України, є таке бажання. Багато хто з них, на превеликий жаль, пишається своїми загиблими й вважає, що вони загинули на правильній війні. Це жахливо, але це факт, таких росіян досить багато. Інша частина хоче таким чином привернути увагу до того, що їм обіцяли одне, але насправді нічого не виконали”, — пояснив Рейтерович.

Він вважає, що російська влада вирішила перестрахуватися, скасувавши ходи та паради.

“Вони бояться, що журналісти почнуть ставити якісь запитання, відповіді, які вони там почують, м’яко кажучи, не сподобаються, тому що там буде звучати щира правда про те, скільки людей де загинуло”, — зазначив політолог.

Рейтерович звернув увагу, що ходи в минулі роки проводилися в різних регіонах. А у РФ є такі регіони, де втрати чоловіків на війні проти України катастрофічні, і люди дізнаються правду про ці втрати.

Читайте також: “Не можемо повторити”: чому РФ частково скасувала паради на 9 травня, пояснили експерти

Нагадаємо, акція “Безсмертний полк”, яка 9 травня проводилася у РФ з 2012 року, не відбудеться. Британська розвідка вважає, що причина — спроба приховати втрати у війні проти України.

Прямий ефір