Про три варіанти трибуналу для диктатора Путіна розповів експерт

Олександр Павліченко. Скріншот: uatv.ua

У сьогоднішньому світі не існує механізму для покарання російського диктатора Володимира Путіна та його воєнних злочинців. Тому його потрібно створювати. Про це розповів сьогодні, 13 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ виконавчий директор УГСПЛ та правозахисник Олександр Павліченко.

Однією з проблем судової системи такого порядку є й те, що сама Україна не ратифікувала Римський статут. Однак, за словами спікера, зараз для України найважливіше остаточно перемогти агресора. Розгромність такої поразки та репарації, виплачені РФ, стануть гарантією кримінального суду над тими, хто розв’язав цю війну.

Путінських злочинців слід судити за злочини трьох категорій — проти людяності, за воєнні злочини і геноцид. Єдиним прикладом такого трибуналу в історії був Нюрнберзький, однак Путін вимагає окремого суду. На цьому етапі обговорюються три моделі.

“Перша модель — це, напевно, найсильніший варіант, це створений за рішенням Генасамблеї ООН трибунал з питань агресії. Фактично це буде Ad hoc або спеціальний трибунал, який за силою дорівнюватиме Міжнародному кримінальному суду. І цей трибунал матиме мандат знімати функціональний імунітет з керівництва тих представників держави, які притягуватимуться до індивідуальної кримінальної відповідальності”, — сказав Павліченко.

Другий варіант трибуналу, за його словами, це регіональний трибунал, власне “Європейський суд з питань агресії”.

“Можна називати його такою робочою назвою. І він буде встановлений шляхом спільного рішення кількох європейських інституцій, таких як Європейський Союз, як Рада Європи. І до них приєднаються, можливо, окремі індивідуальні держави”, — сказав Павліченко.

Третій варіант — створення гібридного трибуналу на основі української судової системи.

“Тут найнижчий відсоток притягнення до відповідальності вищого керівництва, оскільки на сьогодні та сама українська судова система не може подолати функціональний імунітет Путіна і притягувати його до відповідальності за злочини агресії. Інакше б і не порушувалося це питання про створення такого окремого спеціального трибуналу. І тому українська сторона заперечує створення такого гібридного трибуналу”, — додав гість ефіру.

Спікер також припустив, чи зможуть диктатор і оточення втекти після поразки.

Читайте також: Трибунал для Путіна: як світ допомагає Україні притягнути керівництво Кремля до відповідальності (ВІДЕО)

Прямий ефір