В елітах РФ дуже багато хто боїться повернення смертної кари: ймовірність оцінив російський опозиціонер

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Повернення смертної кари відповідає загальному тренду на посилення репресій та знецінення людського життя в РФ. Таку думку висловив російський опозиціонер Дмитро Гудков в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Можуть і зробити такий крок. Якщо це станеться, тоді Росія скотиться ще на одну або навіть на кілька щаблів униз. Хоча там цих щаблів уже практично не лишилося. Тобто це можливо”, — вважає гість ефіру.

Водночас він зазначає, що багато хто в так званій еліті цього бояться, що може стати якимось запобіжником.

“Я знаю, що багато хто дуже бояться саме цього кроку в правлячих елітах. Ми всі чудово знаємо з історії: 1934 рік — з’їзд переможців, 1937 рік — практично всі керівники, половина членів Центрального комітету [ВКП(б)], репресовані. Якщо буде повернено смертну кару, то ти можеш спокійно будь-яку людину звинуватити в зраді батьківщини, а це одразу — “вишка”… Тож іде боротьба і всередині еліт”, — говорить Дмитро Гудков.

Читайте також: В Росії смертна кара існує в різних формах — від повісток на війну до “пригожинської кувалди”, — Яковенко

Зазначимо, побоювання щодо повернення смертної кари в РФ актуалізувалися після того, як у Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон “Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності”, який передбачає страту для білоруських чиновників та військових за державну зраду.

Читайте також: На відміну від росіян — білоруси не припиняють опір режиму ні на день, — Вячорка

Прямий ефір