Для ЗСУ важливо розрізати сухопутний коридор до Криму — Грабський про підготовку контрнаступу і перспективи звільнення півострова

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Для Збройних сил України одне з основних завдань — розрізати сухопутний коридор до Криму, позбавивши росіян можливості обороняти окупований півострів. Таку думку озвучив сьогодні, 27 лютого, військовий експерт Сергій Грабський в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Вбити клин — означає вийти на узбережжя Азовського моря на сьогодні, тобто розрізати так званий сухопутний коридор. Чому це важливо? Потрібно розуміти, що де б ми не розрізали цей сухопутний коридор, чи то Маріуполь, чи то Мелітополь, ми таким чином позбавляємо противника можливості обороняти Крим. Тому що з виходом на узбережжя Азовського моря практично вся територія Криму потрапляє в зону удару наших вогневих засобів. Таким чином, після вбиття цього клину звільнення Криму буде вже справою часу й обчислюватиметься буквально місяцями. Таким чином, цей напрямок вважається дуже і дуже важливим для нас”, — сказав Грабський.

У зв’язку з цим готується контрнаступ на Південному напрямку, що, за словами експерта, не виключає і контратак на Східному фронті.

“Чи готується противник? Так, готується противник, вони намагаються створити лінії оборони в районі Мелітополя, підтягують туди всі доступні їм резерви. Наголошую, доступні резерви, тому що внаслідок постійного впливу вогневих засобів українських Сил оборони це робити досить складно, Але щільність військ там, хоча і нарощується, але вона далека до досконалості, того максимуму, який можна досягти, що пов’язано, загалом, з протяжністю логістики, з відкритою місцевістю і діями українських Сил оборони. Тому вбити клин — це фактично перший крок. Другим кроком буде звільнення Криму”, — переконаний Грабський.

Він наголосив, що ще жодній армії, яка була заблокована в Криму, не вдавалося утримати півострів як об’єкт. За словами експерта, кримська місцевість має досить серйозну специфіку, через що утримувати позиції в самому Криму досить складно.

“Тобто в усі часи, як би не укріплювали Крим, він все одно ставав здобиччю тих, хто наступав із півночі. Тому підготовка Криму ведеться, вона навіть ведеться демонстративно. Тобто ми тут бачимо і розміщення так званих “зубів дракона” на узбережжі, на пляжах для того, щоб продемонструвати від імені окупантів та їхніх посіпак, що ось, ми готуємося. Крім цього, потрібно розуміти, що підвищилася достатньо контррозвідувальна активність і терор проти проукраїнських активістів: їх затримують, заарештовують. І тому боротьба триває. Але чи дасть це можливість противнику утримати Крим у разі прориву наших військ до Азовського моря? У мене дуже великі сумніви”, — сказав Грабський.

Читайте також: Російські окупанти будують фортифікаційні споруди в Криму — прибули 150 строковиків із Челябінської області, — Генштаб ЗСУ

Прямий ефір