ПВК “Вагнер” визнана США транснаціональною злочинною організацією — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Влада США визнала приватну військову компанію (ПВК) “Вагнер” транснаціональною злочинною організацією. У зв’язку з цим Міністерство фінансів Сполучених Штатів, за словами координатора зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джона Кірбі, вже найближчим часом запровадить проти ПВК і афілійованих із нею груп у всьому світі додаткові санкції, повідомляє FREEДОМ.

Так, на ПВК “Вагнер” та її керівника Євгена Пригожина найближчим часом очікують додаткові санкції. Це пов’язано з тим, що, на думку американського уряду, вони несуть транснаціональну загрозу, оскільки ведуть серйозну злочинну діяльність.

“Наше послання будь-якій компанії, яка розглядає можливість надання підтримки “Вагнеру”, звучить просто так: “Вагнер” — це злочинна організація, яка продовжує широко, даруйте, чинити масові злодіяння і порушення прав людини. І ми невпинно працюватимемо, щоб виявити, зруйнувати і викрити тих, хто допомагає “Вагнеру””, — сказав Кірбі.

Білий дім також опублікував фотографії, на яких у Росії приймають партію зброї з Північної Кореї. Це піхотні ракети і снаряди. На самих знімках видно п’ять російських залізничних вагонів, які прямували з РФ до Північної Кореї. Партія зброї, на думку Вашингтона, призначалася для підтримки найманців ПВК, які б’ються разом російськими військами на території України. Це стало однією з причин того, що США визнали ПВК “Вагнер” транснаціональною злочинною організацією.

“Це відкриє для нас додаткові можливості, щоб не тільки продовжувати запроваджувати санкції проти “Вагнера” і ще більше обмежувати їхні можливості вести бізнес у всьому світі, а й допомагати іншим робити те саме. Це розширить мережу країн та інститутів, які зможуть перестати вести справи одна з одною”, — пояснив Кірбі.

Наразі США оцінюють, що в Україні воюють близько 50 тисяч осіб, які перебувають у ПВК “Вагнер”. Серед них — 10 тисяч контрактників і 40 тисяч ув’язнених, яких приватна компанія завербувала в російських в’язницях. Щоб переконати таких найманців, що вони з війни можуть повернутися на волю, Пригожин навіть знімає підбадьорливі відео:

“Напутнє слово — 180 днів ви відпрацювали так, як треба. Усі проявили мужність, героїзм. Постарайтеся максимально пам’ятати про те, що не треба в табір повертатися. Щоб потрапити до нас на війну — не обов’язково сідати”.

Визнання ПВК “Вагнер” злочинною організацією наближає світ до присвоєння Росії статусу держави — спонсора тероризму. Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки в Telegram:

“Кваліфікація “транснаціональної злочинної організації” має під собою всі підстави, враховуючи її протизаконну діяльність в Україні, Сирії, на Балканах, в Африці та інших регіонах світу. “Вагнер” — інструмент проксі-війни РФ проти демократичного світу. Слово “приватна” в назві компанії не відповідає її суті — засновник ПВК Пригожин говорив, що отримує державне фінансування”.

Разом із цим ПВК “Вагнер” всіляко прагне стати популярною серед російських обивателів. Роблячи, наприклад, гучні заяви про повне взяття міста Соледара в Донецькій області. Водночас лідер країни-агресора Володимир Путін, можливо, вживає заходів, щоб підірвати авторитет Пригожина, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Пригожин, ймовірно, прагне використати перемогу в Соледарі як інструмент торгу для підвищення свого авторитету в Росії. Подальша згадка російського Міноборони про “вагнерівців” у відповідь на суспільний резонанс свідчить про значну перемогу Пригожина, зміцнюючи його як вирішального гравця в цій війні”, — сказано в офіційному звіті ISW.

Нові санкції проти російських найманців і тих держав, які надають їм підтримку, посилять ізоляцію РФ. Оскільки ПВК “Вагнер” — яскравий приклад того, як Москва підтримує відверте беззаконня, культ насильства та кримінальну етику.

Читайте також: Це перший крок до визнання Росії терористичною державою, — Юсов про санкції США проти ПВК “Вагнер”

Нагадаємо, офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан, коментуючи визначення “Вагнера” як транснаціональної злочинної організації, сказала, що оголошення про нові санкції США проти російської ПВК та її засновника Євгена Пригожина очікується цього тижня. Вони мають значно обмежити можливості найманців купувати зброю та отримувати фінансування.

Прямий ефір