Запорізьку АЕС треба захищати, — реакція МАГАТЕ на обстріл

Прапор МАГАТЕ. Фото: iaea.org

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) України позбулася останнього зовнішнього джерела енергії, що залишилося, через поновлені обстріли й тепер покладається на аварійні дизель-генератори для отримання електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. Про це сьогодні, 8 жовтня, заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі, інформує FREEДОМ.

У МАГАТЕ повідомляють, що підключення ЗАЕС до лінії електропередач напругою 750 кВ перервалося близько 01:00.

16 дизель-генераторів станції запрацювали в автоматичному режимі, забезпечуючи електроенергією шість реакторів. Після того, як ситуація стабілізувалася, 10 генераторів було відключено, залишивши шість для забезпечення реакторів необхідною електроенергією.

“Відновлення обстрілів, що вражають єдине джерело зовнішньої енергії станції, є вкрай безвідповідальним. Запорізьку АЕС треба захищати”, — заявив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ збирається найближчим часом відвідати РФ, а потім повернутися в Україну, щоб узгодити зону ядерної безпеки та захисту навколо станції.

“Це абсолютний та невідкладний імператив”,— наголосив він.

За інформацією, яку отримало МАГАТЕ, всі системи безпеки станції продовжують отримувати харчування та працюють у штатному режимі.

Хоча шість реакторів перебувають у холодній зупинці, їм, як і раніше, потрібна електроенергія для виконання життєво важливих функцій ядерної безпеки та захисту. У кожного дизель-генератора заводу вистачить палива щонайменше на десять днів. Інженери ЗАЕС розпочали ремонт пошкодженої лінії електропередач 750 кВ.

Читайте також: Неможливий жоден компроміс із РФ щодо створення зони безпеки в районі Запорізької АЕС, — Кошарна назвала причини

Нагадаємо, внаслідок чергового обстрілу російськими військами пошкоджено останню лінію зв’язку Запорізької атомної електростанції

Прямий ефір