Росія вважає Литву слабкою ланкою ЄС, але Вільнюс не боїться Москви – політолог

Російські політики погрожують Литві через заборону на транзит її територією підсанкційних товарів до Калініградської області РФ. З’явилася інформація, що на тлі цієї кризи до Калінінграда вирушив секретар Ради безпеки РФ Патрушев. Про те, як оцінюють ці погрози у Литві, розповів політолог, викладач Інституту міжнародних відносин та політичних наук Вільнюського університету Вітіс Юрконіс.

Експерт звертає увагу, що заборона на транзит товарів — це не якесь одноосібне рішення Литви, а дотримання ухвалених санкцій проти РФ. Цих санкцій, у свою чергу, не було б, якби Росія дотримувалася міжнародних зобов’язань.

“Литва просто виконує санкції та домовленості з євроатлантичною спільнотою, тобто це не двосторонні санкції. І якраз ми виконуємо міжнародні правила, чого не робить Російська Федерація. Якби Російська Федерація виконувала міжнародні правила, двосторонні угоди, той самий Будапештський меморандум, не було б ані санкцій, не було б проблем щодо Калінінграда. А те, що самі наробили, зараз є такі наслідки. Тож вони заплуталися з приводу ланцюжка причин та наслідків”, — коментує Вітіс Юрконіс.

На його думку, Кремль зараз намагається залякати Литву, але це відбувається не вперше.

“Ми в такому складному сусідстві живемо вже довго, і нікуди не дінемося. Бачили ми й численні вправи… І наш повітряний простір постійно порушується винищувачами Російської Федерації. Один Су-27 навіть у 2005 році ненароком упав на Литву, на території Литви. Можна згадати й історію бронзових солдатів у Талліні у 2007 році, кібератаки та всілякі гібридні атаки. Тому все це було, і ми це знаємо. Істерити й панікувати щодо цього не маємо наміру. Але стежити за руками та діями Кремля, звичайно, нам треба”, — вважає політолог.

Він додає, що розв’язана Кремлем війна проти України показала, що Росія не така вже й сильна.

“Ми живемо з цими загрозами. Так, є стаття 5: моя країна і НАТО. Це, звичайно, дає великі гарантії. І це не лише теоретична стаття. У нас є і солдати Німеччини, і солдати США на території Литви, і техніка також. Вони є живим щитом. Навіть якщо теоретично було б якесь зіткнення, ви тільки уявіть, якби загинув якийсь військовий Німеччини або США, що це означало б? Тому це бравада [Кремля]… Не така велика країна Росія, не така сильна. Не такий сильний Кремль. І саме Україна це показує своїм прикладом… Кремлю треба бути обережним зі своїми замашками та заявами, а то це може обернутися бумерангом”, — резюмував Вітіс Юрконіс.

Читайте також:

“Росія хоче знищити Україну фізично”: Боррель підтвердив, що ЄС продовжить надавати військову допомогу ЗСУ

Україна завоювала розум та почуття європейського народу, але інтерес до країни спадає – нардеп

Прямий ефір