Зеленський: Кабмін, секретар РНБО та спікер ВР мають до кінця дня вирішити, як прискорити поставки базових товарів в Україну

Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до громадян вдень 18 березня повідомив, що доручив Кабінету Міністрів України, секретареві Ради національної безпеки та оборони, а також спікеру Верховної Ради розробити рішення, які максимально прискорять постачання з-за кордону до України всіх необхідних товарів.

“Насамперед це стосується продуктів харчування, пального та інших товарів, що задовольняють базові потреби суспільства. Війна – не час, щоб бюрократи, кар’єристи з різних відомств ускладнювали забезпечення людей… Ми хочемо максимально спростити проходження через митницю всіх товарів, необхідних зараз українцям. Якщо для цього потрібно прибирати податки та акцизи під час воєнного стану, ми готові це зробити. Якщо для цього потрібно прибрати митників, які не розуміють завдань воєнного часу, діяти швидко – ми це зробимо… Чекаю на відповідні рішення до кінця дня. А потім і підтримки народних депутатів”, – пояснив глава держави.

Володимир Зеленський розповів, що наразі веде переговори з європейськими лідерами щодо запровадження наступного пакета санкцій проти Росії. Він вважає правильними й інші обмеження, зокрема, блокування всіх європейських портів для російських судів.

“Поки не буде миру для України, санкції проти Росії мають стабільно зростати. Я вдячний усім громадським ініціативам різних країн світу, які пропонують обмеження для Росії не лише на рівні держав, а й на рівні товариств та організацій. Зокрема, вдячний шведській профспілці портових працівників, яка обіцяє не обслуговувати всі судна, пов’язані з Росією… Діяти треба зараз, щоб усі інші потенційні агресори бачили, що війна – це лише збитки і не вигідно. Тому потрібно, щоб усі європейці заблокували порти для всіх російських суден. Щоб усі російські комерційні судна йшли за російським військовим кораблем. Потрібно, щоб усі західні компанії пішли з російського ринку і не прикривали дешевим піаром свою жагу прибутків, незважаючи на кров, незважаючи на військові злочини. Як це роблять, наприклад, Nestle чи Ашан”, – наголосив український президент.

Зеленський нагадав, що українській армії не достатньо бойової авіації для захисту нашої держави та громадян, а потрібна передова зброя.

“Безумовно, і далі робитимемо все, що ми можемо. Ще голосніше нагадуватимемо деяким західним лідерам, що це буде моральною поразкою для них, це буде знищенням їхнього престижу, якщо Україна не отримає передової зброї і реально врятує життя тисяч наших людей. Російські ракети не впадуть від дробовиків, якими дехто намагається підмінити справді корисні поставки”, – уточнив президент.

Водночас, рятувальні роботи на місці підриву російськими окупантами Драматичного театру в Маріуполі, за словами Зеленського, будуть продовжені, незважаючи на обстріл.

“Вдалося врятувати з Маріуполя вже понад 35 тисяч людей. Тривають рятувальні роботи на місці підриву окупантами театру, в якому маріупольці переховувалися від обстрілів, використовували його як укриття. Як відомо, вдалося врятувати понад 130 людей. Але під завалами ще сотні маріупольців. Незважаючи на обстріл, за всіх труднощів ми продовжуватимемо рятувальні роботи”, – підсумував глава держави.

Нагадаємо, народний депутат Федір Веніславський в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA заявив, що процедура відшкодування збитків Україні зі сторони агресора РФ може затягнутися на роки.

Зеленський: Чекаю на проєкт Кабміну про гарантування 100% вкладів громадян в українських банках

Верещук: На 18 березня узгодили 9 “зелених” коридорів

Читайте також: Тихановська: Делегація опозиціонерів Білорусі готова приїхати до України, щоб підтримати Зеленського

Прямий ефір