Чи стане “Паляниця” геймченджером — оцінка авіаційного експерта

Богдан Долінце. Фото: facebook.com/kmbs.ua

Нова українська ракета-дрон “Паляниця”, про успішне бойове застосування якої напередодні заявив президент України Володимир Зеленський, могла бути вперше використана ще взимку. Адже ще в лютому росіяни заявляли про виявлення такого безпілотника. Однак про те, чи стане “Паляниця” геймченджером, тобто продуктом, який вплине на війну, змінивши “правила гри”, можна буде говорити лише після того, як ця ракета-дрон випускатиметься і запускатиметься серійно. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив авіаційний експерт та менеджер авіаційного сектору Богдан Долінце.

“Говорити, що цей безпілотник стане геймченджером, поміняє суттєво щось, можна буде тільки після того, як він стане серійним, і ми побачимо, що ці безпілотники запускатимуться десятками чи сотнями в одній хвилі і щонайменше один чи два рази на тиждень. Тоді, насправді, для ворога це буде суттєвий виклик”, — вважає гість ефіру.

За його словами, головні цілі для “Паляниці” — російська інфраструктура, яка підтримує вторгнення: військові об’єкти, військове виробництво, енергетика, які окупантам буде дуже непросто ремонтувати в умовах санкцій.

Долінце наголосив: використання у “Паляниці” турбореактивного двигуна ускладнить для росіян її виявлення та знищення. Адже такий двигун дозволяє досягати значних швидкостей.

“Вони можуть бути як дозвукові, можливо, будуть якісь модифікації надзвукові… Велика швидкість суттєво ускладнює виявлення та можливість знищення такого безпілотника. Ми пам’ятаємо, в Росії часто показують, як безпілотник, що пролітає, вони намагаються збити стрілецькою зброєю, і іноді навіть це їм, на жаль, вдається. Щодо безпілотника з реактивною тягою, він має таку швидкість, що фактично в момент, коли стрілець його засіче, цей безпілотник уже йде з поля можливого знищення. Тому ці безпілотники можна буде перехоплювати лише стаціонарними зенітно-ракетними системами. Ми маємо розуміти, що Російська Федерація не має такої кількості відповідних систем. Це означає, що більшість об’єктів військової, критичної інфраструктури стануть повністю неприкритими й майже завжди гарантовано вражатимуться чи знищуватимуться”, — резюмував Богдан Долінце.

Читайте також: “Складно протидіяти, але легко зрозуміти за що”: Зеленський розповів про застосування нового винаходу — ракети-дрона “Паляниця”

Прямий ефір