Два основні інструменти примусу Росії назвав Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Є два інструменти примусу Росії — сила і страх. Про це сьогодні, 24 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

Умова участі Росії у другому Саміті миру залежить від того, в якому статусі вона буде представлена.

“Дивлячись, яка участь, на чиїх умовах. Якщо примус, тоді участь Росії вкрай важлива. Якщо Росія приїде продемонструвати зневагу — сенс тоді?”, — сказав Подоляк.

Він зазначив, що важливість другого Саміту — це “домінування суб’єктності України”.

“Ти провів перший саміт, зібрав 100 країн. Ти показав, що на нашому боці всі — так, можливо, не всі готові займати жорстку позицію, але вони на нашому боці. А хто підтримує Росію? Ніхто. Ну, або нікчемні авторитарні режими. Усе, що сьогодні Україна демонструє, вона демонструє зростання свого впливу. Зараз Україна довела суб’єктність, домінування, модерування процесів”, — пояснив радник глави ОПУ.

Подоляк акцентував, що другий Саміт миру стане формуванням переговорної позиції, переговорного столу. Він нагадав, що Росія сьогодні не пропонує жодних переговорних концепцій, продовжує наполягати на ультимативному виконанні її вимог.

“І ти можеш або вдати, що готовий із нею про щось говорити, але тоді ти від самого початку сідаєш за стіл переговорів, які веде Російська Федерація, а вони ж не будуть відходити від своєї концепції ультиматуму. Або ти сам формуєш стіл переговорів. І ось другий Саміт миру — це формування переговорної позиції, переговорного столу. Що це означає? Переговори тільки на основі міжнародного права, яке враховує концепцію території, суверенітету, суб’єктності”, — пояснив спікер.

Крім того, країни, які будуть присутні на саміті, мають бути й гарантами, що досягнуті домовленості будуть неухильно дотримуватися, а “не так, як звикла Російська Федерація: ми тут із вами підписали папери, потім подумали, що ми настільки круті, що будемо по-іншому все це інтерпретувати”.

І третє завдання другого Саміту миру — примус Росії.

“Є два інструменти примусу Росії. З Росією можна розмовляти тільки через силу (ось, коли ви проводите Курську операцію) і друге — через страх. Що таке страх? Це обнулення їхніх можливостей. Тобто, вони втрачають гроші — особисті насамперед. Вони втрачають репутації — особисті насамперед. Наприклад, репутація Путіна в очах інших диктаторів вкрай незначна. Ти настільки тут усім розповідав, який ти крутий хлопець, а війну не можеш не те що виграти, ти її на своїй території вже ведеш. Страх втрати своїх понтів — я б так сказав про Російську Федерацію. І тоді вона буде сидіти з вами за столом переговорів. І якщо вони піднімуть очі, ви скажете: опусти очі, ось тобі документи, які ти підпишеш”, — резюмував Михайло Подоляк.

Повна версія інтерв’ю: Росія хоче програти: велике інтерв’ю з радником голови ОПУ Михайлом Подоляком

В інтерв’ю Подоляк також розповів, на якому відрізку шляху до перемоги наразі перебуває Україна, чому Росія хоче програти у війні, а Путін — ні, яким шляхом звільнятимуться окуповані території і яким буде 24 серпня 2025 року.

Прямий ефір