Попереду маячить стагфляція: втрати та перспективи російської економіки оцінив Блант

Максим Блант. Фото: Серебрянный дождь

Російська економіка різко гальмує, а попереду маячить стагфляція. Про це сьогодні, 22 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський економічний оглядач і публіцист Максим Блант.

За його словами, щоб оцінити зримі та значущі втрати РФ, досить поглянути на звітність компанії “Газпром”.

“Компанія, яка завжди торгувала в плюси, завжди була дійною коровою для російського бюджету, куркою, яка несе золоті яйця. “Газпром” — це наше все”, — була така реклама деякий час тому. Зараз ця компанія глибоко збиткова, відповідно, ось вам втрати європейського ринку збуту для “Газпрому”. Причому не всього ринку, йдеться поки що тільки про трубопровідний газ, та й то не про весь. І за результатами минулого року компанія вийшла в рекордний збиток. Якщо говорити тільки про торгівлю газом — понад трильйон рублів втрати. Це при тому, що у 2021-2022 роках близько трильйона був чистий прибуток “Газпрому”, — сказав економічний оглядач.

Щодо втрат російського бюджету, то Блант нагадав: до війни до Фонду національного добробуту відкладали істотну частину нафтогазових надприбутків. Зараз же російський бюджет дефіцитний та витрачається весь нафтогазовий прибуток.

“З одного боку, дефіцит на тлі інших країн може здатися не дуже критичним, але якщо врахувати, що кредитувати Росію можуть тільки російські банки, навіть китайці відмовляються кредитувати Росію, навіть державний борг відмовляються купувати… А по-друге, за рівня ставки 18% річних, це не під 0%, як Європа або Японія позичає, або як США — під ставки, близькі до нуля… Позичати під 18% навіть для російського уряду — це, загалом, доволі самогубно”, — сказав економічний оглядач.

За його словами, зримим результатом усього цього стала невпинна інфляція.

“І без імпорту вже зараз останні дані, які виходять і в “Росстаті”, і в Інституті народного господарського прогнозування РАН, і за опитуваннями Центрального банку, демонструють, що російська економіка, по-перше, різко гальмується, інфляційні очікування при цьому зростають, і зараз на горизонті замаячила стагфляція. Це дуже неприємна штука. Тому що традиційними методами, підвищенням, зниженням ставок, податковими якимись пільгами або, навпаки, посиленням, це все не лікується. Будь-які дії уряду або Центробанку за стагфляції скоріше мають негативний характер. І вийти з цього економіка сама по собі не може. А в умовах війни, в умовах мобілізаційної економіки, коли фактори, що впливають на інфляцію, ніяк не залежать ні від уряду, ні від Центрального банку, — це взагалі ситуація безвихідна”, — сказав Блант.

Читайте також: Головна “кубушка” Росії вичерпується: що очікує росіян, розповів економічний експерт

Раніше повідомлялося, що спроби російської влади знизити темпи інфляції послаблюють російську економіку. Через перехід на військові рейки російська економіка перегрілася, і після різкого падіння на початку 2023 року інфляція в країні стрімко зростає.

Прямий ефір