Росія втрачає легальний інструмент пропаганди, — Кравчук про заборону церков, пов’язаних із РФ

Евгения Кравчук. Фото: uatv.ua

Верховна Рада України сьогодні, 20 серпня, ухвалила законопроєкт про заборону діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Протягом 30 днів після публікації документа він набуде чинності. Фактично російська церква і структура, яка пов’язана з нею в Україні, — це легальний інструмент пропаганди “русского мира”. Про це сьогодні, 20 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

За її словами, кілька століть українська церква перебувала під впливом Москви.

“Перший крок відділення і створення духовної незалежності був Томос від Варфоломія, патріарха Вселенського. І зараз це вже фактично заборона на цю “пуповину” — зв’язок із Російською православною церквою (РПЦ). І, що важливо, абсолютно всі інші конфесії, всі релігійні організації, окрім однієї, яка якраз і афілійована з РПЦ, підтримали цю духовну незалежність і сказали, що найбільша загроза свободі совісті та релігії — це Росія та її агресія”, — сказала Кравчук.

Вона зауважила, що церква має дев’ять місяців на те, щоб порвати з Росією.

“Росія втрачає цей легальний свій інструмент. Але потрібно зазначити, що в самій УПЦ МП (Українській православній церкві Московського патріархату, — ред.) є велика кількість і священників, і парафіян, які не хочуть цього зв’язку. І вони тиснули на вищих в ієрархії кліриків, але ті чинили опір. Тому зараз це ще й шанс для тих проукраїнських, патріотично налаштованих священників, щоб цей розрив відбувся. А Росія просто остаточно втрачає будь-який вплив на Україну. Україна повністю дивиться в бік євроінтеграції, хоче в НАТО”, — заявила народна депутатка.

Кравчук висловила думку, що після ухвалення Верховною Радою законопроєкту зросте кількість церков УПЦ МП, які перейдуть до Православної церкви України (ПЦУ).

“Я не думаю, що всі, напевно, захочуть перейти, тому що дуже багато років була дуже велика пропаганда з приводу ПЦУ. Тому, я думаю, що для частини парафії це поки що неможливо. Хоча ми сподіваємося, що з часом це буде все-таки діалог і буде більше цих переходів”, — вважає вона.

Також депутатка повідомила, що наразі в Україні перебуває з візитом делегація від патріарха Варфоломія, яка має зустрітися з представниками УПЦ МП та обговорити питання розірвання стосунків із Росією.

Читайте також: Президент Зеленський зустрівся з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8371 про заборону діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з РФ.

Прямий ефір