Лукашенко продає себе Путіну та Заходу як головного миротворця, — Мацкевич

Олександр Лукашенко. Фото: ap.org

Лукашенко — VIP-пропагандист Кремля та головний відповідальний за ІПСО про “ядерну кнопку”. Так в ефірі телеканалу FREEДOM прокоментував останнє інтерв’ю білоруського диктора Лукашенка російському пропагандисту Євгену Попову білоруський політик, представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич.

За словами білоруського політика, аналізуючи заяви Лукашенка, слід розуміти весь контекст ситуації.

“Хочу нагадати, що ще нещодавно Лукашенко, перебуваючи на південних кордонах Білорусі, говорив про те, що з боку України немає жодних погроз і, власне, треба відводити війська. З боку Кремля на ці заяви була відповідна реакція. Після цього Лукашенко опинився на зустрічі з Путіним у Карелії. І вже після візиту його риторика докорінно змінилася. З нізвідки з’явилися з боку України дрони, які порушили повітряний простір Білорусі, та їх нібито героїчно збивала білоруська система протиповітряної оборони (ППО), — зауважив представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі.

За його словами, наразі Лукашенко опинився у досить жахливій для себе ситуації.

“Коли він підписував так звану військову доктрину, він розраховував, що це буде безпека для його режиму. І, як у 2020 році, російські багнети підтримають його в тому, щоб залишитися при владі в Білорусі. А тут, виявляється, він уже розмірковує про те, що Союзна держава потребує захисту. Якщо згадаємо це інтерв’ю, він там дуже багато плутався, суперечив сам собі й виявився зовсім не в тій ситуації, в якій він очікував. Тепер, власне, не Путін його захищає, а начебто навіть і він має захищати цілісність того, що вони називають Союзною державою”, — наголосив гість ефіру.

На його думку, всі заяви Лукашенка спрямовані на залякування західних партнерів України та прагнення переконати їх у непереможній могутності Росії. Але річ у тому, що ці наративи звучали так часто, що їх ніхто не боїться і серйозно не сприймає.

“Насправді це старі наративи, від яких вже всі втомилися і їх ніхто не боїться. Тому що вже є імунітет до всіх висловлювань щодо “ядерної палиці” та інших таких оповідань. А якщо проаналізувати промову Лукашенка кремлівському пропагандисту, можна помітити, що він, навпаки, намагається переконати Захід у тому, що нібито він [Захід] провокує його з Путіним застосувати ядерну зброю, але вони, звичайно, її не застосують. І за цю риторику Захід має зрадіти та сісти з ними за стіл переговорів на їхніх умовах. Тут Лукашенко позиціює себе як “голуб світу”, який, з одного боку — подає Путіну патрони й непогано заробляє на крові українців, з іншого — продає себе і Путіну, і Заходу як головного миротворця”, — резюмував Валерій Мацкевич.

Читайте також: Лукашенко розуміє, що Путін перестав бути гарантом його безпеки — Губаревич

Прямий ефір