Реальна інфляція в РФ становить близько 12%, а окремі товари подорожчали на 70-80% — деталі від економіста

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Реальна інфляція в Росії становить близько 12%, а ціни на окремі товари зросли на 70-80%. Про це сьогодні, 19 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Іван Ус.

“Офіційні цифри такі занижені для того, щоб говорити, ось бачите, все нормально, все чудово. Хоча є офіційна статистика, а є, припустімо, організація “Ромир”, яку нібито очолює брат Бєлоусова, нагадаю, це міністр оборони Російської Федерації. Вони ведуть свої розрахунки стосовно інфляції, економічних показників. І ось якщо офіційні цифри кажуть, що інфляція нижча за 8%, то якраз “Ромир” говорить про те, що вона десь приблизно 12%, тобто вища, скажімо так, за реальну цифру”, — сказав він.

Ус зазначив, що за окремими товарами, якщо порівнювати середину серпня до початку року, ціни зросли десь на 80%, десь на 70%.

“Тобто це аж ніяк не менше 8%, про які говорить офіційна статистика. Так, це не на всі товари є. Але, з усім тим, реальні показники економіки все більше починають віддалятися від тих показників, які офіційно публікує російська влада, а також її структури…”, — сказав економіст.

Він констатував, що дедалі більше статистичних даних у РФ закривається, щоб населення не бачило, що “є одне життя в телевізорі, а зовсім інше — на вулиці”.

Одночасно купівельна спроможність росіян скорочується, зазначив Ус.

Читайте також: Росія готується до подорожчання продуктів: як війна б’є гаманцем росіян (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що спроби російської влади знизити темпи інфляції послаблюють російську економіку. Через перехід на військові рейки російська економіка перегрілася, і після різкого падіння на початку 2023 року інфляція в країні стрімко зростає.

Прямий ефір