Як можна посилити санкції проти РФ, пояснила експертка

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Основні категорії російського експорту та імпорту перебувають під санкціями. Однак роботи в цьому напрямі ще багато: необхідно посилювати контроль за раніше запровадженими санкціями і вводити вторинні санкції щодо компаній, які допомагають РФ обходити обмеження. Таку думку сьогодні, 18 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила керівниця санкційного напряму аналітичного центру Київської школи економіки Юлія Павицька.

Вона вважає, що необхідно посилювати тиск щодо енергетичних санкцій, оскільки Росія накопичила досить великий тіньовий флот і за його допомогою продовжує заробляти на нафті й нафтопродуктах.

“У цьому напрямку ми з партнерами активно працюємо, щоб посилювати тиск і позбавляти РФ грошей, які потрібні для фінансування військової машини. З іншого боку, триває проблема з критичними компонентами. Тут ми бачимо досить сильний ефект від останніх рішень з боку Сполучених Штатів Америки. Вони анонсували, що фінансові інституції та банки в третіх країнах підпадають під ризик вторинних санкцій, якщо допомагатимуть підсанкційним російським підприємствам, а також тим, які працюють у військово-промисловому комплексі. Це досить сильно зараз позначається на експорті критичних компонентів із Китаю в Росію, а також із Туреччини в Росію”, — зауважила Павицька.

На її думку, варто очікувати рух і посилення в цьому напрямку.

“За іншими напрямками також триває робота, але тут важливо розуміти, що ті категорії товарів і компонентів, які ще не під санкціями, доволі проблематичні для санкціонування з погляду того, що в тих категоріях доволі високий рівень залежності від Російської Федерації. Відповідно, нашим партнерам складніше запроваджувати нові обмеження, які будуть доволі сильно впливати на їхній внутрішній ринок”, — пояснила експертка.

Читайте такожРосія готується до подорожчання продуктів: як війна б’є по гаманцю росіян (ВІДЕО)

Нагадаємо, економіст, фінансист, банкір, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко висловив думку, що доходи Росії від нафтогазового комплексу різко впали через санкції та зниження цін на нафту. Попри те, що вони все ще надходять, їх недостатньо для довгострокового забезпечення війни та підтримання стабільності в країні.

Прямий ефір